Μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είχαν κηρύξει το τέλος των lockodown το καλοκαίρι, με τη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια θα βάλουν φρένο στην πανδημία, ωστόσο οι μεταλλάξεις αλλά και οι αδυναμίες των συστημάτων υγείας, που δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, επαναφέρουν σκληρά μέτρα.
Την αρχή έκανε η Αυστρία που επέβαλε από σήμερα οριζόντιο lockdown για είκοσι μέρες ενώ προανήγγειλε και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού τον Φεβρουάριο. Στα ίδια χνάρια κινείται και η Γερμανία όπου ήδη σε κρατίδια της Βαυαρίας έχει επιβληθεί lockdown, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε μία κυνική δήλωση ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χειμώνα όλοι στη χώρα θα είναι ή εμβολιασμένοι ή θα… έχουν πεθάνει από κοροναϊό.
Η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέχεια, προανήγγειλε ουσιαστικά γενικό lockdown, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα ως δραματική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως ανεπαρκή.
Και εάν για τη Γερμανία και την Αυστρία τα μέτρα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα των χαμηλών σχετικά ποσοστών εμβολιασμού, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ιταλία που έχει εμβολιάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού.
Μίνι lockdown και στην Ιταλία
Σε περιοχές στην Ιταλία, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε μίνι lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.
Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων που θυμίζουν… μίνι lockdown, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Προς αυστηρότερα μέτρα κινείται και η Κύπρος, με την επιτροπή των ειδικών να προτείνουν απαγόρευση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, rapid test σε όλον τον πληθυσμό σε περιοχές που εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού και μια σειρά άλλων μέτρων.
Και στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρειαστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, η εικόνα της πανδημίας ωστόσο δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι δραματική με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 600 σήμερα, ενώ και ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 100 μετά από μήνες. Την ίδια στιγμή κόβονται κατά 80% τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία, ενδεικτικό της οριακής κατάστασης του συστήματος υγείας.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα θα καταφέρουν να περιορίσουν την εκθετική διασπορά, ωστόσο οι ειδικοί μιλούν καθαρά για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς το τέταρτο κύμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του.
Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι το «ταμπού» των lockdown έχει καταρριφθεί για ακόμα μία φορά, καθώς παρά τους εμβολιασμούς και την ανάγκη να λειτουργήσει η τραυματισμένη οικονομία, τα συστήματα υγείας αποτελούν το βαρόμετρο για τις «σκληρές» αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και δυστυχώς μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του ΠΟΥ για γενναία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στο ίδιο σημείο.
Να κλείνουν την κοινωνία γιατί δεν μπορούν παρά τους εμβολιασμούς να ανταπεξέλθουν στο νέο κύμα πανδημίας, με τα συστήματα υγείας – ακόμα και αυτά που θεωρούνται πιο ισχυρά – να μην είναι προετοιμασμένα να δεχτούν μία προαναγγελθείσα πίεση.