Λιανεμπόριο : Επιστήμονες υποδεικνύουν πώς πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς

Ημερομηνία:

Ανήσυχοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άνοιγμα των καταστημάτων εμφανίζονται αρκετοί επιστήμονες, θεωρώντας ότι η μεγαλύτερη κινητικότητα στους δρόμους θα φέρει πιο κοντά το 3ο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

«Κάθε φορά που κάτι ανοίγουμε αυξάνουμε τον κίνδυνο. Η λύση είναι να έχουμε ένα αντίδοτο για τον κίνδυνο που αυξάνουμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να ανοίξει το λιανεμπόριο υπό όρους. Να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά με έναν εργαζόμενο και έναν πελάτη κάθε φορά. Έτσι μειώνεις τον κίνδυνο για τον πελάτη, ενώ είναι λίγο αυξημένος ο κίνδυνος για τον εργαζόμενο» είπε η κ. Λινού.

«Να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος στα ΜΜΜ»
Τόνισε δε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στα ΜΜΜ. Όπως είπε: «ο εργαζόμενος -και μάλιστα αν είναι εργαζόμενος σε βαριά βιομηχανία και όχι σε μικρό μαγαζί- διατρέχει τον κίνδυνο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποίησουμε τον κίνδυνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Η Πολιτεία δεν έχει κάνει σημαντικό αυτή τη στιγμή. Μήπως μπορούμε να επιδοτήσουμε τους εργοδότες της βαριάς μεγάλης βιομηχανίας ώστε να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των εργαζομένων υπό συνθήκες ασφαλείας;», αναρωτήθηκε.

Η κ. Λινού μιλώντας στο Open, σημείωσε ότι «δεν τα έχουμε μετρήσει όμως και δεν ξέρουμε -ειδικά σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχει βαριά βιομηχανία- πόσο συχνά είναι τα δρομολόγια και τι γίνεται με τον συνωστισμό. Δεν είναι μόνο η Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν έχει δεδομένα. Τα τεστ έχουν μειωθεί. Στην κρίση πάνω, στις 19 Νοεμβρίου είχαμε 29.000 τεστ από τα οποία τα 26.000 ήταν μοριακά».

Πρόσθεσε δε ότι «είναι οξύμωρο αλλά οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Να βελτιώσουμε τα μέτρα προστασίας και υπάρχουν μερικά που δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπόψιν μας».

«Δεν είμαστε σε φάση μεγάλου ανοίγματος»
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τόνισε ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και το ιικό φορτίο δεν έχει εξουδετερωθεί.

Πρόσθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές οι συνέπειες του πρώτου κύματος και διαπίστωσε ότι δεν είμαστε σε φάση μεγάλου ανοίγματος. «Η άρση των μέτρων πρέπει να έχει ως κριτήριο την αποφυγή μιας έκρηξης», υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα περιοχές στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Eurovision των ανατροπών και των εκπλήξεων...

Με μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η φετινή Eurovision… Μία διοργάνωση με...

Βαγγέλης Μαρινάκης και Παναγιώτης Ρέτσος πήγαν το...

Ο Ολυμπιακός πήρε το Κύπελλο Ελλάδας Betsson και λίγα...

Η Eurovision των ανατροπών και των εκπλήξεων...

Με μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η φετινή Eurovision… Μία διοργάνωση με...

Βαγγέλης Μαρινάκης και Παναγιώτης Ρέτσος πήγαν το...

Ο Ολυμπιακός πήρε το Κύπελλο Ελλάδας Betsson και λίγα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Eurovision των ανατροπών και των εκπλήξεων – Η Αυστρία, η Κλαυδία και οι βαθμολογίες

Με μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η φετινή Eurovision… Μία διοργάνωση με...

Εορτολόγιο 18 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 18 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη...

Κυριακή της Σαμαρείτιδος: Τι συμβολίζει – Τι γιορτάζουμε

Ποιος είναι ο συμβολισμός της «Κυριακής της Σαμαρείτιδος» για...