Λειψυδρία στο Λασίθι: Στα συρτάρια έτοιμη μελέτη για 2 εκατ. κυβικά καλού νερού στο Μύρτο

Λειψυδρία στο Λασίθι: Στα συρτάρια έτοιμη μελέτη για 2 εκατ. κυβικά καλού νερού στο Μύρτο

Να ανασυρθεί από τα συρτάρια και να προταθεί για χρηματοδότηση η  έρευνα που είχε ανατεθεί το 2010 από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (τομέας υδατικών πόρων και περιβάλλοντος) του Ε.Μ.Π. με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον  αείμνηστο πρώην λέκτορα της σχολής Νίκο Μουτάφη, αναφορικά με τη δυνατότητα κατασκευής διαφράγματος στην προσχωματική λεκάνη του Μυρτιανού ποταμού, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης 2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, ζητά ο πρώην γεωλόγος της τ. Νομαρχίας Λασιθίου Στέφανος Καραχάλιος, ο οποίος μελετούσε για μια ολόκληρη 20ετία αυτή τη λύση και είχε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2010 και είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ

«Επειδή βλέπω ότι η κατάσταση με την λειψυδρία θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο και σε μερικά χρόνια δεν θα έχουμε αρκετό νερό ούτε για την ύδρευση, προτείνω να ζητηθεί να κατασκευαστεί το διάφραγμα του Μύρτου, όπου μπορούμε άνετα να κρατήσουμε 2 εκατ. κυβικά μέτρα καλού νερού πριν αυτό καταλήξει στη θάλασσα, το οποίο θα μπορούσε με άντληση να τροφοδοτήσει και να  ενισχύσει το δίκτυο ύδρευσης της Ιεράπετρας, με τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα νερά των γεωτρήσεων που έχουν ανοιχτεί στη Σαρακήνα ακόμη και για την άρδευση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, συμπληρώνοντας το επιφανειακό νερό που θα μπαίνει από το συλλεκτήριο των Μύθων στον νέο αγωγό που  καταλήγει στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Αυτή η λύση είναι απόλυτα οικολογική 100% σίγουρη και δεν κοστίζει πάνω από 5-6 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν γίνει ακόμη και οι περιβαλλοντικές μελέτες αλλά οι αρμόδιοι για δικούς τους προσωπικούς λόγους που έχουν σχέση και με τα συμφέροντα δεν την προώθησαν για χρηματοδότηση. Η έρευνα ξεκίνησε το 2010 και είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Παραδόθηκε στην πολιτεία και στον Δήμο Ιεράπετρας αν δεν κάνω λάθος το 2015 και από τότε κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτήν», είπε στο neakriti.gr, ο συνταξιούχος γεωλόγος  Στέφανος Καραχάλιος.

Καραχάλιος
Ο Στέφανος Καραχάλιος

Σε μια συνέντευξη που μας παραχώρησε το 2014 ο αείμνηστος καθηγητής Νίκος Μουτάφης πριν ολοκληρωθεί η μελέτη του μας είχε δηλώσει: «Ερευνούμε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποθηκεύομε γύρω στα 2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας, μέσα στα αμμοχάλικα της λεκάνης του ποταμού του  Μύρτου, αξιοποιώντας τον υπόγειο ταμιευτήρα που υπάρχει και εμποδίζοντας με την κατασκευή υπόγειου διαφράγματος ύψους 40 περίπου μέτρων, το καλό νερό να φτάσει στη θάλασσα και το θαλασσινό νερό να εισχωρήσει στην υπόγεια δεξαμενή. Το νερό που θα αποθηκεύεται στη δεξαμενή αυτή, από το έργο που ερευνούμε δεν θα δημιουργεί καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση,  και θα μπορούμε με άντληση από γεωτρήσεις  να  το στέλνομε  στο δίκτυο ύδρευσης η στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών».

Ο αείμνηστος συντονιστής της ομάδας των ερευνητών Νίκος Μουτάφης, με τεράστια εμπειρία σε μελέτες αντίστοιχων έργων για λογαριασμό της ΔΕΗ θεωρούσε ότι αυτή ήταν για την Ιεράπετρα η πιο σύντομη, σίγουρη και οικονομική σε κόστος λύση που θα μπορούσε να προωθηθεί κατεπειγόντως ως έργο ύδρευσης.

«Προβλέπουμε την κατασκευή διαφραγματικού τοίχου ύψους 40 μέτρων με τη μέθοδο της ανάμιξης τσιμέντου και  ντόπιου αμμοχάλικου που υπάρχει σε αφθονία στην κοίτη του  Μυρτιανού ποταμού, με τον οποίο θα σφραγίσουμε τον υπόγειο ταμιευτήρα επιτυγχάνοντας να διατηρήσουμε την καλή ποιότητα του νερού αλλά και την ποσότητα αφού δεν θα έχουμε απώλειες ούτε από την εξάτμιση που συμβαίνει στους επιφανειακούς ταμιευτήρες.. Ανάλογα έργα έχουν γίνει από τη ΔΕΗ  στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα, στο Φράγμα του Στράτου στον Αχελώο αλλά και στη Βέροια» μας είχε δηλώσει το 2014 ο Νίκος Μουτάφης.

Αυτά τα έργα είναι πρωτοποριακά για την Ελλάδα, ενώ επιλέγονται ως ιδανικές λύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αφρικανικής Ηπείρου όπου το νερό καλής ποιότητα ς είναι πάντα ζητούμενο.

Η ιδέα της μελέτης ήταν του γεωλόγου Στέφανου Καραχάλιου

Μετά το 1980 όταν ο  γεωλόγος της τότε Νομαρχίας Λασιθίου κ Στέφανος Καραχάλιος με τον επιβλέποντα μηχανικό της Περιφέρειας Κρήτης κ Γιώργο Περάκη, διαπίστωναν ότι η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου δεν είχε σταθερή παροχή νερού, σε αντίθεση με εκείνη του Καλαμαυκιανού ποταμού, και άρχισαν να αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα.

«Τα πλημμυρικά νερά σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων βλέπαμε ότι χάνονταν στη θάλασσα. Σκεφτήκαμε τότε, ότι η λύση θα ήταν δυο μικρά προφράγματα ανάσχεσης του νερού της βροχής, το οποίο μετά θα το οδηγούσαμε στο Φράγμα Μπραμιανών. Παράλληλα βλέπαμε σαν λύση και την  κατασκευή του διαφραγματικού τοίχου στην προσχωματική λεκάνη του Μύρτου που έχει εμβαδόν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή στην οποία όποτε μας δόθηκε η δυνατότητα  κάναμε το 2001 και το 2008 επτά γεωτρήσεις στις οποίες βρήκαμε πολύ και καλό νερό. Από αυτές τις γεωτρήσεις , και από το Ψυχρό , λύθηκε εν μέρει το πρόβλημα της ύδρευσης της Ιεράπετρας. Στο σχεδιασμό μας ήταν να πίνει νερό η Ιεράπετρα από αυτές τις πηγές και τις γεωτρήσεις  της λεκάνης του Μύρτου και να μη χρησιμοποιείται αυτό το νερό που είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο, για άρδευση. Δεν σχεδιάζαμε βεβαίως να πίνει ο κόσμος από το υφάλμυρο νερό της Μαλαύρας, και να ποτίζει τις ελιές του με το καλό νερό των πηγών και των γεωτρήσεων. Με την κατασκευή του Φράγματος Αγίου Ιωάννου, με την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής της νέας προσαγωγού του Μύρτου και αργότερα της αντικατάστασης του παλιού αγωγού της Καλαμαύκας με μεγαλύτερο διατομής ενός μέτρου  εκτιμώ ότι, θα λυθούν τα προβλήματα στην άρδευση αλλά και την ύδρευση της ευρύτερης Ιεράπετρας», μας είπε  ο συνταξιούχος σήμερα γεωλόγος κ. Στέφανος Καραχάλιος.

Την ίδια ώρα η παράταξη “Ιεράπετρα Νέα Πορεία”, καταθέτει  αίτημα στον Δήμαρχο της Ιεράπετρας για άμεση συνεδρίαση της επιτροπής αγροτικών θεμάτων με θέμα την λειψυδρία η οποία πλήττει την περιοχή.

Η φετινή ανομβρία στην Κρήτη δημιουργεί τεράστια προβλήματα άρδευσης και αφορά όλους τους αγρότες του νησιού. Πόσο μάλλον την -έτσι κι αλλιώς άνυδρη- περιοχή της Ιεράπετρας, ενός Δήμου με χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων αλλά και πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες σε όλα τα χωριά.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.