Υπογράφηκε σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η σύμβαση του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας» μεταξύ του ΕΣΔΑΚ και της Αναδόχου εταιρείας του έργου «Θαλής περιβαλλοντικές υπηρεσίες». Από την πλευρά του ΕΣΔΑΚ τη σύμβαση υπέγραψε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης και από την πλευρά του Αναδόχου, ο νόμιμος εκπρόσωπος Βασίλης Παπαζήσης.
Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Σητείας Γώργος Ζερβάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Στην τελετή συμμετείχε διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν στο τελικό αποτέλεσμα της υπογραφής της σύμβασης. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αλλαγή από τον παλιό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων σε μία σύγχρονη λογική μέσα από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί οι στόχοι που θέτει η ευρωπαΐκή ένωση για όλα τα κράτη μέλη. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί υπάρχει μια σαφέστατη πρόοδος σε όλα τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων στη διάρκεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε πανελλήνιο επίπεδο για αντίστοιχα έργα.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως «η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Σητείας προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ είναι ένα σημαντικό έργο για το νομό Λασιθίου. Είναι ένα έργο που ολοκληρώνει τον περιφερειακό σχεδιασμό μαζί με τα άλλα έργα και ευχαριστώ το Περιφερειακό Συμβούλιο που ομόφωνα ενέκρινε, τον Περιφερειάρχη Κρήτης που όλα τα έργα με την δική του παρουσία και διεκδίκηση γίνονται με δημόσιους πόρους, τους Δημάρχους Ιεράπετρας και Σητείας για τη συνεργασία, τις πρώην διοικήσεις που συνέβαλλαν στη μελέτη και όλες τις κυβερνήσεις που διαχρονικά βοήθησαν να έχουμε την υλοποίηση αυτών των έργων στον τόπο μας. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη του ΕΣΔΑΚ και την διοίκηση για το μεγάλο αυτό έργο».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου: «Μία ακόμα θετική εξέλιξη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εδώ στη Σητεία για την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων. 45.000 κάτοικοι θα εξυπηρετούνται σε Σητεία και Ιεράπετρα από αυτή την μονάδα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε πως «με την μονάδα του Ηρακλείου και εκείνη της Χερσονήσου κλείνει ο περιφερειακός σχεδιασμός που έχει ψηφιστεί ομόφωνο από το περιφερειακό συμβούλιο το 2016 και προχωρούμε στον επόμενο σχεδιασμό με τις τροποποιήσεις που θέτει η νομοθεσία.
Εκτιμούμε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, τους φορείς υλοποίησης, όλους τους δήμους, μπορούμε και κάνουμε το καλύτερο για την Κρήτη με ένα μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που πρέπει να υπάρχει», ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν διαχρονικά το σχεδιασμό.
Ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, τόνισε πως είναι «μια σημαντική μέρα για τον τόπο σήμερα. Είναι ένα έργο θα εξυπηρετήσει τους Δήμο Σητείας και Ιεράπετρας. Δείχνει για άλλη μια φορά την περιβαλλοντική ευαισθησία που πρέπει να έχουμε και την αναγνώριση της σημασίας του περιβάλλοντος. Εκτιμούμε πως είναι ένα έργο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον. Ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές είναι τέτοια που δίνουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την διαχείριση των απορριμμάτων με τον καλύτερο τρόπο, με σύγχρονες προδιαγραφές, ευρωπαϊκές, όπως αρμόζει σε σύγχρονες και πολιτισμένες κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό με το δήμαρχο Ιεράπετρας είμαστε σε αγαστή αίσια για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό που είναι μια αναγκαιότητα για την περιοχή μας».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ανέφερε: «Υπάρχουν τρία περιβαλλοντικά έργα που αφορούν τους δυο Δήμους, με πρώτο το βιολογικό του Μακρύ Γιαλού που ήδη έχουμε δημοπράτηση τα δίκτυα αποχέτευσης και τα αντλιοστάσια. Το δεύτερο αφορά την κομποστοποίηση που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ιεράπετρα και το τρίτο μεγάλο έργο είναι ο ΧΥΤΥ που θα υλοποιηθεί εδώ στη Σητεία. Και τα τρία στηρίζουν την ανάπτυξη των δύο δήμων και θεωρώ αλλάζουν κυριολεκτικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στους δύο δήμους και σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην διαχείριση των απορριμμάτων. Έργα που τα στηρίζουμε ενωμένοι οι δήμοι Σητείας και Ιεράπετρας σε συνεργασία με την περιφέρεια και θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του ΕΣΔΑΚ, τον πρόεδρο του, τον Περιφερειάρχη Κρήτης ο οποίος χρηματοδοτεί όλη αυτή την προσπάθεια και όλους όσους συνέβαλαν και στήριξαν αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ευελπιστώ ότι θα τελειώσει σύντομα».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του έργου για το Λασίθι λέγοντας πως «είναι μια σημαντική μέρα σε μια διαχρονική προσπάθεια» ενώ αναφέρθηκε και στην σημασία που έχει η ανάδειξη της φιλοπεριβαλοντκής συνείδησης και πως «πρέπει να έχουμε όλοι και τα παιδιά μας ένα καθαρό περιβάλλον».
Το αντικείμενο του έργου
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και πενταετή λειτουργία, μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων συνολικής δυναμικότητας 15.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και 300 τόνων ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ετησίως. Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί και 8.600 τόνους προδιαλεγμένων υλικών συσκευασίας ανά έτος, εάν αυτό απαιτηθεί.
O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 16.001.383,66€ + ΦΠΑ για την κατασκευή και σε 5.140.035€ + ΦΠΑ για την πενταετή λειτουργία του, ενώ υπάρχει προαίρεση και για πέντε επιπλέον έτη λειτουργίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Η μονάδα περιλαμβάνει μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ, μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία, μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και της ιλύος, μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του υλικού μετά την αερόβια επεξεργασία, μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας για την επεξεργασία των παραγομένων αερίων ρύπων και υγρών αποβλήτων.
Στο έργο εντάσσονται επίσης η κατασκευή του ΧΥΤΥ και όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής καθώς και η προμήθεια κινητού εξοπλισμού για τη λειτουργία του έργου.
Ιστορικό του έργου
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, βρίσκεται σε ισχύ από τις 7/04/2016. Ακολούθησε ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Κρήτης, που εγκρίθηκε με την απόφαση 62/2016 Περιφερειακού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 7ΧΑΚ7ΛΚ-ΣΒΓ) και κυρώθηκε με την ΚΥΑ 44014/4028/2016 (ΦΕΚ 3196/Β/05-10-16), σύμφωνα με τον οποίο η εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων της επεξεργασίας στην περιοχή της Σητείας συνιστά την απαραίτητη υποδομή για να καταστεί δυνατή η παροχή από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ) της υπηρεσίας επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αστικών αποβλήτων της 6ης διαχειριστικής ενότητας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου που περιλαμβάνει τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας.
Η ωρίμανση του έργου πραγματοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την έγκριση του ΠΕΣΔΑΚ, με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός το Μάιο του 2021. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε περίπου ένα χρόνο.
Η υπογραφή της σύμβασης επιβεβαιώνει τις διαχειριστικές και διοικητικές δυνατότητες του ΕΣΔΑΚ, αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την ταχύτητα υλοποίησης και την υψηλή ποιότητα των έργων που υλοποιεί για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο ΕΣΔΑΚ παραμένει πιστός στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό τηρώντας με απαράμιλλη προσήλωση τις αρχές του για την ταχύτερη δυνατή μετάβαση στην Κυκλική οικονομία. Με το έργο αυτό προσθέτει ακόμα ένα βέλος στη φαρέτρα του, για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη, με τεχνολογίες φιλικές και οικονομικές για τον πολίτη.
Η υλοποίηση του έργου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων και θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία στην Π.Ε Λασιθίου.