Με την πρόσφατη Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας ενισχύονται και συμπληρώνονται, οι αντιρρήσεις και ενστάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου, της Κοινότητας και των Φορέων της Ελούντας, καθώς και της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Διοικούσης Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης για τη χωροθέτηση Αιολικών Πάρκων σε Ελούντα και Σητεία. Με επτά αναφορές φέρνει στη Βουλή τις ενστάσεις και τις ανησυχίες των τοπικών φορέων και αρχών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και τομεάρχης Τουρισμού, κ. Σπυριδάκη Κατερίνα, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές – μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ: Παναγιώτα Γρηγοράκου – τομεάρχης Πολιτισμού, Φραγκίσκος Παρασύρης – τομεάρχης Ενέργειας, Εμμανουήλ Χνάρης – τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης – τομεάρχης Περιβάλλοντος.
Με βάση και τις αναφορές που κατατέθηκαν, η αντίδραση και αντίθεση προς τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι εκτεταμένη, με τις απόψεις να συγκλίνουν προς ένα σενάριο καταστροφής του τουριστικού προϊόντος, της αλιευτικής οικονομίας και του τοπικού οικοσυστήματος, θέτοντας ως κύρια θύματα τους κατοίκους της περιοχής της Ελούντας και της Σητείας.
Η χωροθέτηση 75 ανεμογγενητριών, συνολικού ύψους 268 μέτρων έκαστη, και σε μία απόσταση μόλις ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή θα δημιουργήσει ισχυρούς κλειδωνισμούς στην τοπική οικονομία και κοινωνία της Ελούντας, του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αναλυτικότερα, το εν λόγω έργο έχει μία πρόβλεψη 9 ετών για την ολοκλήρωσή του, που σημαίνει ότι για 9 χρόνια θα υφίσταται ένα θαλάσσιο εργοτάξιο σε μία περιοχή με απαράμηλο φυσικό κάλλος και η οποία είναι διεθνώς γνωστή για τον πολυτελή τουρισμό της. Η οπτική ρύπανση και ο θόρυβος που θα προκληθούν κατά την κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των ανεμογεννητριών θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο “brand name” της περιοχής καθώς επίσης και σε επενδύσεις όπως εκείνη της Elouda Hills – ύψους 500 εκατ. ευρώ., καθώς λόγω της αποκλειστικής χρήσης του θαλάσσιου χώρου της περιοχής του Αφορεσμένου – που θα εκτείνονται ανάμεσα στη νήσο Σπιναλόγκα και την Κολοκύθα, θα υπάρξει διαταραχή της ναυσιπλοΐας και της διέλευσης σκαφών αναψυχής. Ιδιαίτερα σε μία περιοχή που πάνω από το 85% εξαρτάται από τον τουρισμό, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Επιπλέον, η ΣΜΠΕ αγνοεί τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην αλιευτική δραστηριότητα των περιοχών. Τόσο η αποκλειστική χρήση του θαλάσσιου χώρου, όσο και ο θόρυβος και τα έργα που θα διαρκέσουν 9 χρόνια αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στον αλιευτικό πληθυσμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, με έναν ολόκληρο κλάδο να αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες.
Καταστροφικές αναμένονται να είναι οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ), και οι οποίες πηγάζουν τόσο από τα κατασκευαστικά έργα όσο και από την ηχορύπανση, επηρεάζοντας τα θαλάσσια θηλαστικά και τα πτηνά της ευρύτερης περιοχής. Εκτός αυτού, η ΣΜΠΕ προβλέπει τη χωροθέτηση ΥΑΠ στο σύμπλεγμα Διονυσάδες του Δήμου Σητείας, έναν χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως NATURA, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής.
Στην ίδια πορεία της άγνοιας κινείται η ΣΜΠΕ αναφορικά και με την τοποθέτηση των 75 ανεμογγενητριών σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Α’ Αρχαιολογική Ζώνη. Το αξιοσημείωτο δε είναι και η έλλειψη γνωμοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, η ακτή της περιοχής της Ελούντας είναι πλούσια από αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία στον θαλάσσιο χώρο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε αυτό τον τόπο θα προκαλέσει μόνιμες και ανεπανόρθωτες ζημίες στο τοπίο, καθιστώντας απαγορευτική την επανυποβολή αίτησης για ένταξη του νησιού Σπιναλόγκα στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τέλος, ούτε η εγκατάσταση και λειτουργία των ΥΑΠ, ούτε η Σύνδεση του East Med με τον Σταθμό του Αθερινόλακκου δεν προορίζονται για την κάλυψη εγχώριων ενεργειακών αναγκών. Αντίθετα, η παραγόμενη ενέργεια προορίζεται για εξαγωγή και πώληση στην Ευρώπη, επιβαρύνοντας τις τοπικές κοινωνίες με άμεσες και έμμεσες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό αντίκειται στις αρχές της Ενεργειακής Δημοκρατίας, καθώς η ενέργεια δεν χρησιμοποιείται προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων, αλλά γίνεται αντικείμενο εξαγωγής και ιδιωτικού κέρδους.