Λασίθι:Επίσκεψη στη Σφάκα Σητείας, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και συνάντηση με εκπροσώπους και κατοίκους του χωριού
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ παραγματοποιήθηκε στη Σφάκα Σητείας με επικεφαλής το Μανόλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Σφάκας με τον πρόεδρο του Τοπικού συμβουλίου Σφάκας, τον πρόεδρο του αναπτυξιακού πολιτιστικού συλλόγου Μόχλους και κατοίκους του χωριού.
Στη συζήτηση που που πραγματοποιήθηκε, έγινε ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σφάκας και ευρύτερα, όπως στο Μόχλος και αλλού. Έγινε φανερό ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν ουσιαστικά μία εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας.
Οι εκπρόσωποι και κάτοικοι της Σφάκας στάθηκαν ειδικά στο θέμα του παλιού και επικίνδυνου οδικού δικτύου όπου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Ο ΒΟΑΚ περνά μέσα από τα χωριό και καθώς είναι ευθεία, τα διερχόμενα αυτοκίνητα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, κατάσταση που επιδεινώνεται από την έλλειψη σήμανσης, φαναριών και πεζοδρομίων.
Σε άλλα σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποστεί καθίζηση λόγω κατολισθήσεων εδώ και 3 χρόνια. Οι εκπρόσωποι και κάτοικοι του Χωριού ενημέρωσαν τον βουλευτή του Κόμματος για τα σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και εντός του οικισμού που δημιουργεί προβλήματα στην άνετη και ασφαλή προσπέλαση από τα αυτοκίνητα και κυρίως τους πεζούς, ιδίως ΑμΕΑ και γέροντες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το χωριό είναι χωρισμένο στα δύο λόγω του ΒΟΑΚ ενώ το οδικό δίκτυο από Σφάκα-Μόχλος δεν συνάδει με την τουριστική βαρύτητα της περιοχής και την συχνότητα διέλευσης Ι.Χ., πούλμαν και άλλων βαρέων οχημάτων. Υπάρχουν και εδώ κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία, ως αποτέλεσμα της εναπόθεσης μπαζών.
Η ίδια κατάσταση εντοπίζεται και στο αγροτικό οδικό δίκτυο το οποίο είναι επικίνδυνο και κοστοβόρο για τους αγρότες.
Οι εκπρόσωποι και κάτοικοι της Σφάκας ενημέρωσαν επίσης το στέλεχος του Κόμματος για άλλα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν, όπως την ανυπαρξία βιολογικού καθαρισμού στη Σφάκα, στο Μόχλος αλλά και στα γύρω χωριά. Μάλιστα τα λύμματα της Σφάκας πέφτουν σε χωράφια δίπλα στο σχολείο, ενώ στο Μόχλος η κατάσταση είναι αφόρητη αφού δεν υπάρχει καν αποχετευτικό σύστημα, με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να φέρει.
Επίσης ανέφεραν τα προβλήματα της πυρασφάλειας, της καθαριότητας και του πόσιμου νερού. Η συζήτηση ανέδειξε ότι στη Σφάκα συμβαίνει ότι συμβαίνει σε όλα τα χωριά της περιοχής όπου η καθαριότητα επαφίεται στην εθελοντική δουλειά των κατοίκων των χωριών, τα δίκτυα ύδρευσης πρέπει να αντικατασταθούν και να επεκταθούν ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των κατοίκων με ασφάλεια και επάρκεια.
Ειδικά στο ζήτημα της πυρασφάλειας είναι άμεση ανάγκη η κατασκευή κουρνών ανεφοδιασμού, σε όλη την έκταση που καλύπτουν τα βορεινά χωριά, για τις ανάγκες της πυροσβεστικής και η υλοποίηση των πάγιων αιτημάτων για ίδρυση νέου πυροσβεστικού κλιμακίου που να καλύπτει όλα τα βορεινά χωριά του Δήμου Σητείας (από τα Έξω Μουλιανά έως τη Λάστρο) και η μετατροπή του Πυροσβεστικού κλιμακίου της Σητείας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Τέλος, οι εκπρόσωποι και κάτοικοι της Σφάκας αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές πολιτισμού και στην αξιοποίηση ελέυθερων χώρων, όπως η ανυπαρξία χώρων άθλησης, πολιτιστικού κέντρου, βιβλιοθήκες, παιδικών χαρών. Έγινε εκτενής αναφορά στο ζήτημα της αναστύλωσης-αξιοποίησης του παλιού σχολείου στο πάνω χωριό και ειδικά για το υφιστάμενο δημοτικό σχολείο τόνισαν ότι έχει σοβαρά προβλήματα μόνωσης, μπαίνουν νερά στις αίθουσες.
Το αύλειο δάπεδο του σχολείου είναι ακατάλληλο με πολλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά όταν παίζουν τα διαλλείματα ή τις απογευματινές ώρες. Επίσης απαιτούνται ολοκλήρωση των έργων αντιστήριξης του σχολείου, και κάγκελα περιμετρικά του σχολείου για την ασφάλεια των μαθητών, αφού ο φράκτης – τοιχίο 1 μέτρου – που χτίστικε για την προφύλαξη των μαθητών από τον γκρεμό που βρίσκεται περιμετρικά του σχολείου δεν αρκεί.
Ο Μανόλης Συντυχάκης, από την πλευρά του ανέδειξε ότι τα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι σοβαρά και δυστυχώς δεν αφορούν μόνο τη Σφάκα ή το Μόχλος αλλά ευρύτερα τα χωριά του Δήμου Σητείας και συνολικά την “ύπαιθρο” του Δήμου Σητείας. Είναι προβλήματα που διογκώνονται και καρκινοβατούν ως απόρροια διαχρονικά της κυβερνητικής εγκατάλειψης, της υποχρηματοδότησης στα θέματα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Ο ρόλος του Δήμου και της περιφέρειας δεν διαφέρει από αυτόν του κεντρικού κράτους και των κυβερνήσεων.
Έχουν εξίσου ευθύνες γιατί διαχειρίζονται με την σειρά τους τις αντιλαϊκές πολιτικές. Μάλιστα έχουν πρόσθετο καθήκον αυτό του αποπροσανατολισμού του λαού σχετικά με τις αιτίες της εγκατάλειψης. Για αυτό εμφανίζονται ως συμμαχοι της τοπικής κοινωνίας ενώ δεν διαφωνούν με την κυρίαρχη πολιτική.
Είναι η πολιτική που ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό, στην ενέργεια και στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Όταν αναφέρονται όλοι οι κρατούντες στην ανάπτυξη -“πράσινη”, τουριστική, οικονομική κτλ- ξέρουν ότι αυτή δεν αφορά τους μικρούς επιχειρηματίες, τους ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμμάτων του Μόχλους, τους ελαικοκαλλιεργητές της Σφάκας, τους εποχιακούς εργαζόμενους-ξενοδοχοϋπάλληλους, τους νέους και νέες της υπαίθρου.
Άλλωστε οι αντιαγροτικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι αυτές που που ξεκληρίζουν τους αγρότες και τους οδηγούν στην εγκατάλειψη της γης. Μήπως οι δασικοί χάρτες, που ήταν και μνημονιακή υποχρέωση, έγιναν ώστε να θωρακίσουν τον φυσικό και δασικό πλούτο της Κρήτης ή τελικά θα χρησιμοποιηθούν από το τουριστικό και ενεργειακό κεφάλαιο ώστε να αξιοποίησει κάθε σπιθαμή γης του νησιού για να αυγατίσει τα κέρδη του εις βάρος του κρητικού λαού; Η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι εργασιακές ανατροπές και αντεργατικές ρυθμίσεις είναι αυτές που επιβαρύνουν τους κατοίκους της Σφάκας εξίσου με την πλειοψηφία των Σητειακών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση και στην δημοσια διοίκηση, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, συνέβαλαν ακόμη περισσότερο στην λειτουργία του κράτους ως εξυπηρετή των μεγάλων συμφέροντων. Η υποχρηματοδότηση, η απαγόρευση προσλήψεων, οι μειώσεις μισθών, ο εμπορευματοποιημένος τρόπος λειτουργίας στοχεύουν στην εξοικονόμηση πόρων υπέρ του μεγάλου κεφάλαιου και αυτό σημαίνει φτώχεια για το λαό. Με απλά λόγια, δεν είναι προτεραιότητα ότι δικαίως προέβαλαν οι εκπρόσωποι και κάτοικοι της Σφάκας ως έργα που έχει ανάγκη ο τόπος τους, άμεσα. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι χρειάζεται ενότητα όλων των κατοίκων του χωριού ώστε να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απέναντι σε Δήμο-Περιφέρεια-Κυβέρνηση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.