Λασίθι: Από 7 έως 7,5 ευρώ θα πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφιά τους
Λασίθι: Από 7 έως 7,5 ευρώ θα πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφιά τους
Με μια μικρή αύξηση γύρω στα 50 λεπτά σε σχέση με πέρυσι, έχουν αποφασίσει, οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου, να πουλήσουν τα αμνοερίφια τους για τις γιορτές του Πάσχα, προσπαθώντας να αποκτήσουν μια σχετική ρευστότητα, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τριφύλλια και καλαμπόκια για να διατηρούν τα κοπάδια τους ζωντανά και να έχουν τη δύναμη να συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικό κρέας για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.
«Πριν το Πάσχα του 2023 είχαμε διαθέσει τα κατσίκια και τα αρνιά μας από τις εκτροφές του Νομού Λασιθίου, χοντρικά από 6,70 έως 7,30 το κιλό, σε εμπόρους κρεάτων, κρεοπώλες και σούπερ μάρκετ. Εφέτος έχουμε αποφασίσει να πουλήσουμε την παραγωγή μας λίγο παραπάνω για να καλύψουμε μέρος του αυξημένου κόστους εκτροφής. Θα δώσουμε και τα κατσίκια και τα αρνιά από 7,00 έως 7,50 ευρώ σφαγμένα έτοιμα προς πώληση. Στον νομό Λασιθίου έχουμε ακόμη επαρκείς ποσότητες αρνιών και κατσικιών για να καλύψουμε τις ανάγκες των καταναλωτών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εισαγωγές αμνοεριφίων όπως ακούγεται. Πράγματι αληθεύει ότι κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν πριν από το καθολικό Πάσχα, έγιναν κάποιες εξαγωγές αμνοεριφίων από την Ελλάδα, αλλά δεν είχαν τον όγκο που αναφέρεται σε κάποια δημοσιεύματα», είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος από το Μεραμπέλλο.
Σίγουρα εφέτος δεν υπάρχει η υπερεπάρκεια στα αμνοερίφια που τα προηγούμενα χρόνια ταξίδευαν κατά χιλιάδες σε γειτονικές χώρες.
Μεγάλος αριθμός θα λείψει από την ελληνική αγορά
Ένας σοβαρός αριθμός αμνοεριφίων διατέθηκε σε καλές τιμές στο καθολικό Πάσχα
«Είναι αλήθεια ότι εφέτος ο αριθμός των αμνοεριφίων που διαθέτουμε, είναι μικρότερος από εκείνον των περασμένων χρόνων και οι λόγοι είναι προφανείς. Ένας σοβαρός αριθμός αμνοεριφίων διατέθηκε σε καλές τιμές στο καθολικό Πάσχα και αυτό έχει την αξία του. Ένας μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων θα λείψει από την ελληνική αγορά λόγω της καταστροφής του ζωικού κεφαλαίου από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων έχουν μειώσει τον αριθμό των κοπαδιών τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα και να αντέξουν στο αυξημένο κόστος της εκτροφής των ζώων τους. Δυστυχώς η πολιτεία δε μας στηρίζει οικονομικά και η κτηνοτροφία έχει γίνει πλέον ασύμφορη. Δεν γίνεται να είμαστε στα βουνά 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και να μη μας μένει μεροκάματο 5-10 ευρώ να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Ο κάθε λογικός άνθρωπος αν κάτσει να τα υπολογίσει όλα θα ιδεί ότι δεν μας αφήνει τίποτα η κτηνοτροφία και όλοι θέλουμε να την εγκαταλείψουμε», τονίζει αγανακτισμένος με την όλη κατάσταση στην ύπαιθρο ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.
«Η κυβέρνηση, πολύ σωστά έπραξε και αύξησε τον κατώτατο μισθό των εργαζόμενων, όφειλε όμως να φροντίσει και για εμάς που δουλεύουμε μέρα νύχτα όλη μέρα κάθε μέρα, ώστε να βρει τρόπους να ανεβάσει και τα δικά μας εισοδήματα», τονίζει ο κ. Μπρόκος.
Η κτηνοτροφική κοινωνία του νομού Λασιθίου αριθμεί 600 περίπου κτηνοτροφικές οικογένειες, ενώ με την κτηνοτροφία ασχολούνται περίπου άλλοι 600 ετεροαπασχολούμενοι που το κύριο επάγγελμα τους δεν είναι η κτηνοτροφία αλλά κάτι διαφορετικό.
«Συνεχώς εγκαταλείπουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου νέα παιδιά από το Νομό Λασιθίου που βλέπουν ότι δεν βγάζουν μεροκάματο και ψάχνουν να βρουν την τύχη τους σε άλλα επαγγέλματα . Δυστυχώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί για τα προβλήματα μας η κτηνοτροφία θα σβήσει. Οι εισαγωγείς προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση στη γιορτινή αγορά με Ρουμάνικα αρνιά και κάποιοι ανεγκέφαλοι κερδοσκόποι τα εισάγουν ζωντανά, τα σφάζουν στα Ελληνικά Σφαγεία και τα βαφτίζουν Ελληνικά, πλασάροντας τα στην αγορά με Ελληνικές σφραγίδες. Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα στα σύνορα, γιατί δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε οτιδήποτε εισάγεται», καταγγέλλει ο κ. Γιάννης Μπρόκος.
Αγνοείται το μεταφορικό ισοδύναμο
Πρόλαβαν και πήραν μια οικονομική ανάσα τα προηγούμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι με την είσπραξη του μεταφορικού ισοδύναμου και μετά έμειναν στην αναμονή…
Εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να περιμένουμε την καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου,
«Εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να περιμένουμε την καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο έχει μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση. Ζητούμε απλοποίηση των διαδικασιών και άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου καθώς και των επιδοτήσεων από τα οικολογικά σχήματα από τα οποία φαίνεται ότι τελικά θα πάρουμε κάποια ψίχουλα. Με αυτά τα λίγα χρήματα που δικαιούμαστε θα μπορέσουμε να αγοράσουμε τριφύλλια και καλαμπόκια, να ταΐσουμε τα ζώα μας για να τα κρατήσουμε ζωντανά και παραγωγικά . Η φύση έξω είναι κατάξερη. Δεν έβρεξε το Φθινόπωρο, έκανε ελάχιστες βροχές το χειμώνα και καθόλου την Άνοιξη. Στα βουνά δεν υπάρχει πλέον χορτάρι να φάνε τα ζωντανά μας. Για να μεγαλώσουμε και να πουλήσουμε ένα αρνί βάρους 10 κιλών σε 5 μήνες έχουμε υπολογίσει ότι ξοδεύουμε 120 ευρώ. Στην πώληση του εισπράττουμε 70 ευρώ. Συνεπώς πουλάμε πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και αυτή τη διαφορά ζητούμε να μας την καλύψει η πολιτεία για να συνεχίσουμε εμείς να παράγουμε και οι άλλοι να τα βρίσκουν όλα έτοιμα στο τραπέζι τους», καταλήγει ο κ. Γιάννης Μπρόκος.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.