Το σχέδιο «Εγκέλαδος» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της 17 Δεκέμβρη. Η συζήτηση, που σκόπιμα υποβαθμίστηκε, είχε τη λογική της γρήγορης διεκπεραίωσης, με μια περίπου 2λεπτη παρουσίαση για ένα σχέδιο, που έτσι κι αλλιώς είναι επί χάρτου και δε διασφαλίζει την προστασία της ζωής των λαϊκών οικογενειών. Και γι αυτό το ζήτημα, η περιφερειακή αρχή ζήτησε να βάλει ο λαός πλάτη και με τον εθελοντισμό να καλύψει τις κρατικές ανεπάρκειες, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν ως κόστος την αντισεισμική προστασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού.
Όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Συντυχάκης Μανώλης, η περιφερειακή αρχή παραπέμπει προκλητικά στις «καλένδες» την αντισεισμική θωράκιση, αλλά και γενικότερα τη θωράκιση από φυσικές καταστροφές, αντί η προστασία των κατοίκων της Κρήτης και της περιουσίας τους από τους σεισμούς να είναι σημαντικό έργο υποδομής και άμεσης προτεραιότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, κ.α) στην Κρήτη όπως και πανελλαδικά, δεν έχει ελεγχθεί, ούτε με τον λεγόμενο ταχύ οπτικό έλεγχο, μολονότι η ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 1η θέση σεισμικής επικινδυνότητας στην Ε.Ε.. Η τοποθέτηση του Μανώλη Συντυχάκη έγινε με εμπόδια (διακοπές από τον πρόεδρο και σχόλια του εισηγητή) αφού ό,τι ενοχλεί την περιφερειακή αρχή, ό,τι είναι ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – περιφερειακής διοίκησης, δεν πρέπει να ακούγεται .
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το σχέδιο «Εγκέλαδος» και απαίτησε ολοκληρωμένο έλεγχο αντισεισμικότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, με ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη πληγέντων μετά από ενδεχόμενο σεισμό.
Επιπλέον, η Λαϊκή Συσπείρωση, με σχετική επερώτησή της, ανέδειξε για άλλη μια φορά τις εγκληματικές κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για την οριακή κατάσταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Κρήτη. Και αυτή τη φορά, η περιφερειακή αρχή, αποδεικνύοντας ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, στάθηκε μακριά από τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Η διοίκηση της Περιφέρειας, αντί να υιοθετήσει τα αιτήματα για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών του λαού για υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια, βοηθά καθοριστικά την κυβέρνηση, με τα διάφορα «μπαλώματα», να συσκοτίζει τις ευθύνες της, να «κουκουλώνει» τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού.
Στη συζήτηση της επερώτησης για την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και των ιδιωτικών επιχορηγήσεων, που διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (Π.Τ.Α.), ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανουσάκης Νίκος, ζήτησε να κατατεθούν στο περιφερειακό συμβούλιο αναλυτικά για κάθε έργο ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός του Π.Τ.Α. και της επιτροπής παρακολούθησης. Ο περιφερειάρχης, ως πρόεδρος της Διοίκησης του Π.Τ.Α., όχι μόνο δε δεσμεύτηκε να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά υπεραμύνθηκε του θεσμικού πλαισίου που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια, η οποία μετατρέπεται σε απόλυτο «σκοτάδι» για το Π.Τ.Α. Κρήτης, αφού ουδέποτε δόθηκε δυνατότητα συνολικής ενημέρωσης για τη διαχείριση του ΠΔΕ και των ιδιωτικών επιχορηγήσεων.
Στο θέμα της δακοκτονίας για το 2021, η Λαϊκή Συσπείρωση απέρριψε το πρόγραμμα κυβέρνησης –περιφέρειας, για το οποίο η περιφερειακή αρχή επιδιώκει την παραπέρα ιδιωτικοποίησή του με την ανάληψη της συνολικής διαχείρισης. Η Λαϊκή Συσπείρωση στον αντίποδα του κυβερνητικού προγράμματος κατέθεσε και ψήφισε τη μοναδική πρόταση που θα εξασφάλιζε αποτελεσματική, δωρεάν δακοκτονία. Στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέκος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλή εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα και εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας και να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω δήμων). Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Ακόμα, ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης επανέφερε τα αιτήματα για κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και για φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.