Για πολλοστή φορά επαναφέραμε το ζήτημα της διεξαγωγής του Δ.Σ. έστω με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, θεωρώντας απολύτως αναγκαία τη συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση του δήμου, πόσο μάλιστα την εσωτερική του διάρθρωση (βλ. Ο.Ε.Υ.).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ(Ο.Ε.Υ.)
Κατ΄ αρχήν, τονίσαμε ότι για τη σύσταση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, βάσει του οποίου ρυθμίζεται η διάρθρωση των υπηρεσιών των δήμων, θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψιν η γνώμη του Σωματείου Εργαζομένων των ΟΤΑ.
Ο Ο.Ε.Υ. αυτός, παρά το ότι φαινομενικά αυξάνει τις θέσεις κατά τέσσερις, στην πραγματικότητα αποτυπώνει το κυβερνητικό σχέδιο για εργασιακές ανατροπές που είναι στα σκαριά, αποδέχεται την απαγόρευση των προσλήψεων, υποβαθμίζει σταθερά τις υπηρεσίες και επιτρέπει την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Γίνεται ξεκάθαρο αυτό, καθώς ορίζεται ως προϋπόθεση για τη σύσταση κάθε θέσης κάποια «αντιστοιχία» με τα τακτικά έσοδα, τα οποία έχουν περικοπεί δραματικά (περίπου 60%) από το 2010 κι έπειτα. Ορίζει προϊσταμένους αντιδημάρχους, αντί για εργαζομένους και καταργεί θέσεις, αφού «η εν λόγω θέση δεν καλύφθηκε ποτέ και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου, ενώ η επιστασία γίνεται συνήθως από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο».
Ζητούμε την αυτοτέλεια των εργαζομένων στον προγραμματισμό της εργασίας, χωρίς την παρέμβαση των Αντιδημάρχων, των οποίων η αποστολή είναι η έγκριση και ο έλεγχος της υπηρεσίας και όχι η επίβλεψη στην καθημερινή εργασία τους. Αν χρειάζεται, άλλωστε, να προΐστανται οι Αντιδημάρχοι καλό είναι να το κάνουν στους εργολάβους. Ο Ο.Ε.Υ., την ίδια στιγμή, ναι μεν αποτυπώνει θέσεις εργασίας, αλλά αυτές μένουν στα χαρτιά, ενώ δεν παρέχει τρόπους διεκδίκησης τους (χαρακτηριστικά, ο προηγούμενος προέβλεπε 79 άτομα για θέσεις τακτικού προσωπικού, ενώ κατειλημμένες ήταν οι 33 και 6 με σχέση αορίστου χρόνου!). Αποδέχεται τη μη μονιμότητα των υπαλλήλων, δηλαδή το διαχωρισμό των υπαλλήλων σε μόνιμους και μη.
Προτείναμε, επίσης, να αποστείλουμε διεκδικητική επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών αιτώντας μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς και επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία του Υπουργείου Επικρατείας σχετικά με την επιτάχυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΤΑ. , η οποία όντας η συνέχεια της διαδικασίας υποβάθμισης όλων των υπηρεσιών στην Υγεία,τις τράπεζες, τις συγκοινωνίες κ.λ.π. , θα έχει ολέθριες συνέπειες στον αποψιλωμένο από υπηρεσίες δήμο μας και θα επιδεινώσει την απομόνωση των λίγων κατοίκων που παλεύουν ακόμα στα παρηκμασμένα χωριά μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε για τους λόγους αυτούς το νέο Ο.Ε.Υ. Καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πολιτική που θέλει να λειτουργούν οι Δήμοι ως επιχειρήσεις, να οργανώσουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, καθώς και την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να ανταποκρίνεται στις διευρυμένες ανάγκες, ώστε να μη γίνει καμία ανάθεση – εκχώρηση υποδομής ή υπηρεσίας στον ιδιωτικό- επιχειρηματικό τομέα. Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση θα πάρουν σειρά από πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα ξεκινώντας με συναντήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων του δήμου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ FEANTSA
Διαφωνούμε καθέτως με τη λογική των ΜΚΟ, μια εξωραιστική πολιτική διαχείρισης των προβλημάτων στη βάση της εκ των υστέρων καταπολέμησης, τη στιγμή που στη βάση της πρόληψης των αιτιών που τα γεννά δε λαμβάνονται μέτρα. Το αντίθετο- η ίδια η πολιτική της ΕΕ γεννά τη φτώχεια και την ανεργία, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και έπειτα, υποκριτικά «προστατεύει» τους αστέγους.
Τονίσαμε την ανάγκη να εμμείνουμε στην ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, ή την καταβολή των αναγκαίων κονδυλίων ώστε να λάβουμε μέτρα για το τεράστιο πρόβλημα των αστέγων, χωρίς όμως να βάζουμε νερό στο κρασί των ΜΚΟ, που τελικά είναι μια χρυσή εφεδρεία για τη διατήρηση της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων.