Η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά για τους Δασικούς χάρτες
Η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά για τους Δασικούς χάρτες
Σε ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης «Λαική Συσπείρωση Πλατανιά» την οποία συνυπογράφουν ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ανθούσης και οι Αλεξία Κουμάκη και Στυλιανός Μαριανάκης, αναφέρονται τα εξής:
«Η πολυαναμενόμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.», έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, προκαλώντας δικαιολογημένη αναστάτωση και έντονη ανησυχία για τις περιουσίες τους.
Η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί από ’δω και στο εξής είναι συγκεκριμένη: Αντιρρήσεις για τους αναρτημένους χάρτες μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν μέσω της ιστοσελίδας της «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.». Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας για την κατάθεση αντιρρήσεων είναι η Πέμπτη 10η Ιουνίου 2021. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η Τετάρτη 30ή Ιουνίου 2021. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων, στον δασικό χάρτη, εκτάσεων.
Μετά την παρέλευση της 10ης Ιουνίου, όποια έκταση παραμείνει χαρακτηρισμένη ως δασική ή χορτολιβαδική, είτε επειδή ο εκάστοτε ιδιοκτήτης δεν προχώρησε εγκαίρως σε υποβολή αντιρρήσεων – ενστάσεων, είτε γιατί απορριφθούν οι όποιες ενστάσεις, θα θεωρείται ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή δεν θα μπορεί να μεταβιβάζεται από τον ιδιοκτήτη της, δεν θα μπορεί να πωληθεί και δεν θα μπορεί, επίσης, να επιδοτηθεί.
Επίσης, όλη αυτή η διαδικασία έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία δεν έχει καν ολοκληρωθεί η παλαιότερη επιλογή για το Κτηματολόγιο (μόνο Ακρωτήρι, Σούδα, Κουνουπιδιανά κτλ. έχουν), με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να προσδιοριστούν ούτε ονομαστικά οι περιουσίες.
Με βάση όλα τα παραπάνω:
Είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα των 105 ημερολογιακών ημερών δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη σωρεία λαθών στους δασικούς χάρτες, ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας και των περιορισμών που υπάρχουν. Άρα, πρέπει να δοθεί παράταση στο χρονικό διάστημα υποβολής των ενστάσεων.
Αποτελεί πρόκληση ότι, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής ανέχειας εξαιτίας και των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, για τα λάθη στους δασικούς χάρτες καλούνται και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι πολίτες προκειμένου να πληρώσουν τις αμοιβές μηχανικών και δικηγόρων για την εξέταση κάθε περίπτωσης και τη διαδικασία υποβολής των ενστάσεων. Υπάρχει ο δικαιολογημένος φόβος ότι πολλοί μικροϊδιοκτήτες γης δεν θα μπορέσουν να βρουν τα χρήματα, με κίνδυνο την ίδια την περιουσία τους.
Για τον λόγο αυτό, το κράτος οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των Υπηρεσιών του ν’ αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
Αν αυτό απαιτεί ενίσχυση του προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών Χανίων,θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις δασολόγων και να δοθούν τα απαιτούμενα μέσα και οι οικονομικοί πόροι στην Υπηρεσία, που θα συμβάλλουν και στην ουσιαστική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
Οι δασικοί χάρτες και ο τρόπος που υλοποιείται αυτό που οι ελληνικές κυβερνήσεις αποκαλούν διαχρονικά «δασική πολιτική» δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο», με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, σε βάρος των μικροϊδιοκτητών. Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό σενάριο, καθώς η μέχρι σήμερα πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκουν τρόπους δράσης σε δασικά οικοσυστήματα. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν υπαρκτό κίνδυνο. Οι θεσμικοί φορείς και οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση.»
Τα σχόλια είναι κλειστά.