Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις καθώς και η σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων στον τόπο μας τον περασμένο χειμώνα ανέδειξαν, για άλλη μία φορά, το μείζον ζήτημα της επάρκειας, αλλά και της διαχείρισης του νερού. Η κεντρική εξουσία λειτουργεί ξεκάθαρα, πλέον, στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης, όπως αποδεικνύει η μετονομασία, τον Μάρτιο του 2023, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και η διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Ήταν μία διαδικασία fast track, προκειμένου να υλοποιηθούν σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, η οποία «γεννά» εύλογα ερωτηματικά για τις μετέπειτα κυβερνητικές επιδιώξεις, καθώς η ΡΑΑΕΥ έχει, πλέον, την αρμοδιότητα να ρυθμίζει ζητήματα αγοράς στην παροχή ύδατος, αν και στην Ελλάδα οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης προσφέρονται από δημόσιες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, ο διακηρυγμένος στόχος για «συνενώσεις ή συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος», οι οποίες πραγματοποιούνται με μοχλό πίεσης τη στέρηση χρηματοδότησης (με τη μορφή δανείων, επιδοτήσεων, κοινοτικών προγραμμάτων) λόγω μη συμμόρφωσης με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής τους ικανότητας και με τα εξαντλητικά πρόστιμα που τους επιβάλλονται, επιταχύνει την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει ταχύτερα η είσοδος επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση νερού, άμεσα ή μέσω συμβάσεων παραχώρησης σε περιοχές που εξυπηρετούνται από σχετικά μικρές ΔΕΥΑ. Άλλωστε οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην εκτέλεση μεγάλων έργων για λογαριασμό των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Αν στρέψουμε το βλέμμα μας στην περιοχή μας, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αντιμετωπίζουμε μέχρι και σήμερα μια σειρά από σοβαρά και πιεστικά ζητήματα, τα οποία δείχνουν τη διαχρονική αδυναμία των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα και να εκτελέσουν, έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής: το φράγμα Βαλσαμιώτη, που εγκαινιάστηκε πριν από πολλά χρόνια, παραμένει προβληματικό και επί της ουσίας «ανενεργό». Πρόκειται για ένα φιάσκο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για το διπλό φράγμα Ταυρωνίτη, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, η κυβέρνηση προέκρινε την κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή την «εμπλοκή» ιδιώτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μελλοντική φάση.
Την ίδια ώρα, η τοπική διοίκηση στον Δήμο Πλατανιά, με τις επιλογές της, αποδεικνύει στην πράξη ότι αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως δημόσιο αγαθό, αποφασίζοντας νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΒΑ, μετακυλίοντας ξανά στις πλάτες όλων όσων ζουν και εργάζονται στον Δήμο μας τα βάρη του ενεργειακού κόστους και τις συνέπειες της διαχείρισης από τη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης και τη Δημοτική Αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό -και το έχουμε επισημάνει ήδη από τις αρχές του 2024- ότι υπάρχουν περιοχές, όπως οι Βουκολιές, όπου ενώ τόσα χρόνια έπιναν… λασπόνερο, οι κάτοικοι είδαν νέες αυξήσεις στην ύδρευση, όπως και στο νερό άρδευσης: 0,25 από 0,18. Αντίστοιχα και στην άρδευση στη Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: από 0,11 σε 0,25. Όσον αφορά το πόσιμο νερό θεσπίστηκαν δύο μικρές κλίμακες τιμολόγησης για κατανάλωση έως και 15 κυβικά! Αυτό ήταν το… τυράκι! Πόσα νοικοκυριά, όμως, καταναλώνουν έως 15 κυβικά; Κι έρχεται η… φάκα, στη μέση -λογική και αναμενόμενη- κατανάλωση μιας οικογένειας το τρίμηνο: από 31 έως 60 κυβικά, όπου η τιμή αυξάνεται κατά 0,10 το κυβικό. Την ίδια ώρα, με την απόφαση που πάρθηκε, καταργήθηκε η τιμολόγηση αποχέτευσης στα ξενοδοχεία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, με κλιμάκωση ανά αστέρι και κλίνη, με αποτέλεσμα να ελαφρύνονται τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία.
Για εμάς, στη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», η διαχείριση του νερού δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να είναι εμπόρευμα. Το νερό είναι ξεκάθαρα κοινωνικό αγαθό, και ως τέτοιο και μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ανθρώπων για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό. Οι θέσεις μας αυτές είναι πλειοψηφικές στην τοπική μας κοινωνία, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, επισκέψεις και συσκέψεις με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων και εργαζομένων, που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα αυτά και αγωνιούν για την επόμενη μέρα.
Για άλλη μία φορά τονίζουμε την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τα αναγκαία έργα υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ.
Καλούμε τους ανθρώπους του τόπου μας να είναι σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη πολιτική, που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.
Παράλληλα καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ, αφενός να «αναγνώσει» τα δεδομένα της εποχής με την αναγκαία σοβαρότητα προκειμένου να σχεδιάσει τις παρεμβάσεις εκείνες που απαιτούνται, και άμεσα να προχωρήσει σε μειώσεις στην τιμή του νερού ύδρευσης για την πρώτη κατοικία και για την αγροτική παραγωγή μέσω της άρδευσης, στηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, αντί να τους εξισώνει με τους μεγαλοοφειλέτες, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για τους οποίους η Δημοτική Επιχείρηση δεν έκανε απολύτως τίποτα επί μία δεκαετία προκειμένου να εισπράξει τις οφειλές τους, που τελικά, σε αρκετές περιπτώσεις, έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα όλες οι χρήσεις της να είναι ζημιογόνες και να αναγκαστεί να καταφύγει στον δανεισμό.
Φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι παίρνουν θέση και ποια στο βασικό ερώτημα που καθορίζει κάθε τι:
τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»
Ανθούσης Δημήτριος
Ακρωτηριανάκης Αντώνιος
Τα σχόλια είναι κλειστά.