Το πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Κρήτης του 2022 καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο στις 22 Νοέμβρη, για τον ταξικό προσανατολισμό τους που είναι άδικος για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κρήτης.
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους ότι αυτό που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό είναι πως η περιφέρεια δε θέλει και δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα λαϊκά προβλήματα και να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. Πως στην πράξη η περιφέρεια κάνει δουλειά για λογαριασμό ενός κράτους αντιλαϊκού, σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών της Κρήτης. Τον ταξικό ρόλο του Π/Υ αποδεικνύει το γεγονός ότι οι πόροι, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και το πλαίσιο που θα κινηθεί καθορίζονται από τα ασφυκτικά πλαίσια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο, για τη στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μ. Συντυχάκης, σχολιάζοντας τους στόχους της περιφερειακής αρχής για το 2022 αναφέρθηκε στο φαινομενικά ουδέτερο περιεχόμενό τους. «Δεν απαντάτε στο ερώτημα : «Κρήτη δυναμική, με κοινές αξίες, συνοχή, κ.λπ. για ποιον;» είπε. «Εκείνος που καταστράφηκε το σπίτι του στο Αρκαλοχώρι έχει τις ίδιες αξίες με το χρηματιστήριο της ΤΕΡΝΑ;
Ο πλημμυροπαθής στη Χερσόνησο, στον Πλατανιά έχει τις ίδιες αξίες με τους tour-operators και τους μεγαλοξενοδόχους που έβγαλαν χρήμα και φέτος με τη σέσουλα; Η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει σε αντιδιαστολή το εξής : Εδώ και δεκαετίες, οι «δυνατότητες της οικονομίας» είναι απεριόριστες για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών και του κεφαλαίου, για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες των δις ευρώ αλλά «εξαιρετικά περιορισμένες» για τους μισθούς και τις συντάξεις, την Παιδεία, την Υγεία, την αντιπλημμυρική – αντισεισμική – αντιπυρική θωράκιση της χώρας. Και η επίθεση θα γίνει ακόμη πιο άγρια.
Τα ίδια τα νούμερα του Π/Υ δεν αφήνουν περιθώρια για τις αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η διοίκηση της περιφέρειας!»
Για την υπερψήφιση του Π/Υ και του προγράμματος δράσης και από το συνδυασμό της πλειοψηφίας (ΚΙΝΑΛ –ΣΥΡΙΖΑ) και της μείζονος αντιπολίτευσης (ΝΔ), ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι δείχνει τη συμφωνία τους στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό. Η «ανάπτυξη» που πρεσβεύουν αυτοί οι συνδυασμοί όπως και τα Κόμματά τους στη βουλή οριοθετείται αυστηρά μέσα στα πλαίσια που καθορίζονται από τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνισμού του κεφαλαίου.
Στη συνέχεια, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τοποθετήθηκαν για επιμέρους τομείς του προϋπολογισμού της περιφέρειας. Ο Αλ. Μαρινάκης έθιξε τις ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης, σε μια περίοδο που οι καταστροφές στο νησί ανέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, υποδομών και προσωπικού, αλλά και την αναγκαιότητα για έναν σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες, που θα υπηρετεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και δεν θα αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα επείγοντα και απαραίτητα έργα, όπως γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Είναι επιβεβλημένο -είπε ο Αλ. Μαρινάκης- η περιφέρεια να υιοθετήσει το σύνολο των προτάσεων των λαϊκών φορέων των σεισμόπληκτων και πλημμυρόπληκτων περιοχών του νησιού και να απαιτηθούν άμεσα, με χρονοδιάγραμμα – από την κυβέρνηση – όλα όσα διεκδικούν, με 100% αποκατάσταση των ζημιών, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, κ.ά.
Ο Νίκος Μανουσάκης τόνισε ότι η υλοποίηση των έργων δε γίνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, αλλά των αναγκών μερίδων του κεφαλαίου σε επίπεδο Κρήτης. Έτσι ακόμη και έργα που θα έλυναν λαϊκά προβλήματα γίνονται «γεφύρι της Άρτας», δίνονται εκατομμύρια στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, για φαγοπότι των εταιρειών και τεχνικών συμβούλων. Επεσήμανε πως το σύστημα της υλοποίησης των έργων μόνο δημόσιο δεν είναι. Είναι σύστημα ιδιωτικοποιημένο, κοστοβόρο, με μεγάλες καθυστερήσεις για να εξασφαλιστεί η τήρηση «των όρων του ανταγωνισμού» μεταξύ των μεγαλοεταιρειών και ανέφερε παραδείγματα όπως τον δρόμο Ηράκλειο- Ανώγεια, με χρονοδιάγραμμα ανυπόληπτο που έχει ξεπεράσει τη 10ετία, χωρίς καμία προοπτική έγκαιρης ολοκλήρωσης, με καταστροφές σε προσβάσεις σε όλο το μήκος. Επίσης τον τρόπο που υλοποιείται το φράγμα των ποταμών ή η παράκαμψη των Τοπολίων που καρκινοβατεί από το 2014, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της περιφέρειας.