Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Βασιλείου: “Ληστική η σύμβαση με την ΑΜΑΡΙ Α.Ε.”
Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Βασιλείου: “Ληστική η σύμβαση με την ΑΜΑΡΙ Α.Ε.”
Για ληστρική σύμβαση του δήμου Αγίου Βασιλείου με την ΑΜΑΡΙ Α.Ε. για την εναπόθεση των απορριμμάτων του δήμου κάνουν λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Αγίου Βασιλείου Θανάσης Χαριτάκις και Χαρά Βρυλλάκη
Διαβάστε την ανακοίνωση:
“Σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών γίνεται όλο και πιο απελπιστική αφού στις παλιότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής ήρθαν να προστεθούν και αυτές του COVID 19. Σε μια περίοδο που όλοι ανησυχούμε για τα οικονομικά των δήμων αφού το κόστος λειτουργίας τους και ιδιαίτερα οι «ανταποδοτικές» υπηρεσίες (καθαριότητα κλπ) έχουν εξ ολοκλήρου φορτωθεί στις πλάτες των δημοτών, είναι εντυπωσιακή η ανοχή και η ελαστικότητα της δημοτικής αρχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου στην προκλητικά πανάκριβη κοστολόγηση της απόθεσης των απορριμμάτων μας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Στις 7/4 ήρθε στην διά περιφοράς «συνεδρίαση» του ΔΣ η έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου μας και της ΑΜΑΡΙ ΑΕ.
Ευτυχώς που, 20 χρόνια!!! μετά τον ν. 2859/2000, ήρθε η 2197/5-12-19 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για να μας πεί ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε ΦΠΑ για την απόθεση των σκουπιδιών. Για 19 χρόνια άδικα πληρώναμε. Πίσω όμως από την υποχρεωτική θετική αυτή εξέλιξη γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτεί η ληστρική, για τους δημότες μας, κοστολόγηση των υπηρεσιών του ΧΥΤΑ και οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο δήμος μας μέσα από μια προγραμματική που μάλιστα παραβιάζει όλο το θεσμικό πλαίσιο του ν 4555/18.
Το αρ 237 του ν 4555/18 επιβάλει η τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων να παίρνει υπ’ όψιν τις γεωγραφικές, πληθυσμιακές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες των Ο.Τ.Α, την αρχή της ανταποδοτικότητας και της διαφάνειας και το ετήσιο κόστος των υπηρεσιών να επιμερίζεται στους δήμους ανάλογα με τους τόνους που αποθέτουν στο ΧΥΤΑ. Αυτά πάνε περίπατο.
Ενώ στο δήμο Ρεθύμνου η ΑΜΑΡΙ ΑΕ χρεώνει 23 ευρώ/τόνο (τιμή που πάλι θεωρείται πολύ υψηλή αν αναλογιστούμε τα πραγματικά κοστολόγια λειτουργίας, απόσβεσης και αποκατάστασης ενός ΧΥΤΑ), στο δήμο μας με την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής και παρά τις αντιδράσεις μας χρεώνονται 150.000 για 4.549 τόνους απορριμμάτων (στοιχεία 2019). Δηλαδή 33 ευρώ/τόνο ή 43% περισσότερα από το Ρέθυμνο. Όχι μόνο δεν παίρνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του δήμου αλλά μας φορτώνουν περί τις 50.000 το χρόνο παραπάνω. Κι αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.
Και σα να μην έφτανε αυτό έχουν στην προγραμματική και όρο για να εγείρει, η ΑΜΑΡΙ, νέες αξιώσεις σε βάρος μας. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «δεν κοστολογήθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο ποσά για την απόσβεση κεφαλαίου, την αποκατάσταση ΧΥΤΑ και τη μεταφροντίδα για τριάντα (30) έτη, όπως προβλέπεται». Τέτοια μνεία στην προγραμματική με το δήμο Ρεθύμνης δεν υπάρχει. Επειδή όμως ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικά τα κόστη αυτά να συμπεριλαμβάνονται και να καταβάλλονται από τους δημότες, δεν αποκλείεται, ενώ ήδη τους επιβαρύνουν υπέρμετρα, να τους ζητούν και «πανοπρούκια».
Κάθε άλλο παρά υπερασπιζόμαστε το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων, τις προβλέψεις του 4555/18 κλπ. Επιβάλλουν στο λαό να πληρώνει πανάκριβα για να κερδίζουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εταιρείες διαχείρισης κλπ. Η συγκεκριμένη όμως προγραμματική παραβιάζει απ’ άκρου εις άκρον και αυτή την νομοθεσία για να γίνει ακόμη χειρότερη για τους εργαζόμενους και το λαό.
Βαφτίζει για παράδειγμα την ΑΜΑΡΙ Α.Ε. ως ΦΟΔΣΑ (φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων) ενώ δεν έχει κανένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που προβλέπει ο νόμος. Οι δήμοι που εξυπηρετούνται και είναι υποχρεωτικά μέλη του ΦΟΔΣΑ. Μόνο με μέλη του υπογράφει προγραμματικές. Επομένως συμμετέχουν στη διοίκησή του, στην οικονομική του διαχείριση και στην εκτίμηση της κοστολόγησης των υπηρεσιών που πληρώνουν. Τα δημοτικά συμβούλια υποχρεωτικά ενημερώνονται έγκαιρα και εκφράζουν γνώμη για τη διαχείριση τα κοστολόγια κλπ. Τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν ισχύει για την ΑΜΑΡΙ Α.Ε..
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του δήμου Αγίου Βασιλείου ήταν κατηγορηματικά αντίθετη και καταψήφισε την σύμβαση αυτή. Δυστυχώς ο δήμαρχος η παράταξή του, που απ’ ότι φαίνεται βάζουν πάνω από το συμφέρον των δημοτών και του δήμου τις αγαθές σχέσεις με την ΑΜΑΡΙ και τους παράγοντές την υπερψήφισαν.
Σε ό,τι μας αφορά δεν θεωρούμε πως η υπόθεση έκλεισε. Θα προσπαθήσουμε με ό,τι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας να επιβάλλουμε την επανεξέτασή της και την άρση της αδικίας σε βάρος του δήμου και των δημοτών μας.
Υ.Γ. Επειδή η πρόσφατη αυτοδιαφήμιση του δημάρχου για τα έργα που εκτελεί θεωρούμε πως είναι έμμεση απάντηση στην κριτική που ασκούμε στο ΔΣ, να σημειώσουμε ότι τόσα έργα είχαν προγραμματιστεί και για το 2019 αλλά υλοποιήθηκε μόλις το 14% σύμφωνα με την επίσημη έκθεση υλοποίησης του Π/Υ. Αντί λοιπόν να επαίρεται με εικονικά νούμερα κατά την προσφιλή τακτική όλων σχεδόν των δημάρχων, ας περιορίσει τις αδικαιολόγητες παρατάσεις που δίνει απλόχερα στους εργολάβους, ας δεί πως θα στελεχωθεί η υπηρεσία για να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια για να μπορεί να σχεδιάζει και να παρακολουθεί πραγματικά τα αναγκαία για τους δημότες μας έργα”.
Τα σχόλια είναι κλειστά.