Λ. Αυγενάκης: “Νιώθω δυνατότερος μετά τη θητεία μου στη “Σχολή Πολέμου” του Υπουργείου Αθλητισμού”
Λ. Αυγενάκης: “Νιώθω δυνατότερος μετά τη θητεία μου στη “Σχολή Πολέμου” του Υπουργείου Αθλητισμού”
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης φιλοξενήθηκε στο studio του Crete2day στην εκπομπή “Στρογγυλή Θεά”. Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην θητεία του στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού την προηγούμενη τετραετία, σε μια συνέντευξη με αθλητική, πολιτική, αλλά και έντονα προσωπική χροιά.
Αναλυτικά:
Αισθάνεστε δυνατότερος μετά από την τετραετή θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού;
«Ναι, νιώθω δυνατότερος ως προς τα συναισθήματα, την ικανοποίηση, και την εκπλήρωση του βασικού στόχου που έχεις όταν ασχολείσαι με την πολιτική. Όταν λειτουργείς ως βουλευτής του νομού Ηρακλείου και όταν λειτουργείς παράλληλα και ως κυβερνητικό στέλεχος σε ένα χαρτοφυλάκιο που ελάχιστοι στο ξεκίνημα είχαν εκτιμήσει, αλλά πολλοί τώρα βλέπουν με ενδιαφέρον, ενθουσιασμό και θα έλεγα και κάποιες φορές και με συναισθήματα θαυμασμού.
Mας ενδιαφέρει να κάνουμε τη δουλειά μας, και να είμαστε χρήσιμοι και κυρίως αποτελεσματικοί στην κοινωνία, και τον τόπο που μας εμπιστεύτηκε. Εδώ λογοδοτούμε και εδώ απευθυνόμαστε για να μας εμπιστευτεί εκ νέου.
Νιώθω γεμάτος και στα δύο επίπεδα. Ως βουλευτής Ηρακλείου και ως μέλος της κυβέρνησης.
Μπορώ και κοιτάζω τους πολίτες στα μάτια λέγοντας τους: «Δείτε, συγκρίνετε και αξιολογείστε την πορεία μου 4 ολόκληρα χρόνια”. Ως βουλευτής Ηρακλείου αναμείχθηκα, με δεκάδες θέματα. Τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, τις πλημμύρες στην Αγία Πελαγία, τα προβλήματα με τον τουρισμό, θέματα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ζητήματα που είχαν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Ήμουν παρών, και συνεπής. Υπήρχε άμεση και καθημερινή επικοινωνία.
Από την άλλη πλευρά ως Υπουργός Αθλητισμού ήμουν ο μακροβιότερος σε αυτό το κυβερνητικό πόστο, και αυτή ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που «προέβλεπαν» ότι επρόκειτο να αντέξω μόνο μερικούς μήνες.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως δεν είναι ο χρόνος και η διάρκεια, όσο το πλούσιο κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό έργο. Φτιάξαμε επτά μεταρρυθμιστικούς νόμους για τον αθλητισμό που έχουν ήδη παράξει αποτελέσματα, και μια σειρά άλλων ζητημάτων σε νομοθετικό και κυβερνητικό επίπεδο, τα οποία είναι προϊόν της άλλης ιδιότητας, δηλαδή του βουλευτή Ηρακλείου. Δεν ξέχασα τον τόπο μου.
Ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε ένα χαρτοφυλάκιο που και εκτιμούσαν και εμπιστευόταν. Μετά τα δύο πρώτα χρόνια σκληρής δουλειάς βρεθήκαμε στις πρώτες 7 – 8 θέσεις υπουργών με τη μεγαλύτερη δημοφιλία, και τη μεγαλύτερη αναγνώριση στο έργο μας. Αυτό οπωσδήποτε μου δίνει ικανοποίηση. Την ίδια ώρα, υπήρχε σκληρή δουλειά και ως βουλευτής Ηρακλείου. Πραγματική δουλειά. Το λέω και γεμίζει το στόμα και η ψυχή μου.
Δεν τεμπελιασα. Ούτε έμεινα να γυαλίζω το γαλόνι μου και να επικαλούμαι την υπουργική καρέκλα. Δούλεψα 4 ολόκληρα χρόνια. Σκληρή δουλειά, με συνέπεια, εργατικότητα, και το πιο σημαντικό; Αποτέλεσμα. Αυτό που θέλουν οι πολίτες.
-Εύσημο στην θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον περισσότερο αθλητική χώρα από ότι ήταν 4 χρόνια πριν.
«Παραθέτω δύο νούμερα που θα βοηθήσουν τον καθένα να βγάλει συμπεράσματα. Στο ξεκίνημα της θητείας μας, το ποσοστό των οικογενειών που εμπιστεύονταν τα παιδιά τους στον αθλητισμό ήταν 20,8%. Στο τέλος της θητείας το ποσοστό αυτό είναι 42%, παρά το ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι περίπου στο 60 – 65%.
Παρά τα προβλήματα με την πανδημία, διπλασιάσαμε το ποσοστό αλλά δεν φτάσαμε εκεί που πρέπει. Το δεύτερο σημείο είναι ότι είχαμε 46 ομοσπονδίες αθλημάτων, ενώ τώρα έχουμε 58. Εκτός από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, και το στίβο η δημοφιλία των υπόλοιπων αθλημάτων ήταν ελάχιστη. Τώρα αυτό έχει αλλάξει άρδην. Το ποδόσφαιρο υποχώρησε. Τέταρτος στη δημοφιλία είναι ο Μηχανοκίνητος Αθλητισμός που δεν υπήρχε, ενώ ακολουθούν το ποδήλατο, και τα παράκτια αθλήματα που επίσης δεν υπήρχαν. Φυσικά το βόλεϊ και κυρίως το μπιτς βόλεϊ. Είναι ανεβασμένο το τένις και το πόλο.
Είχαμε 68%, ανανέωση στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των Ολυμπιακών αθλημάτων.
Στο θέμα του μητρώου, μας έλεγαν ότι έχουμε 13.500 σωματεία και μετά από μεγάλη προσπάθεια αποδείχθηκε ότι το πραγματικό νούμερο είναι περίπου 6.500. Νόμιμα, ενεργά, ερασιτεχνικά σωματεία από όλα τα αθλήματα. Με προπονητές που έχουν ανάλογο προπονητικό πτυχίο.
Έχουμε εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στη χώρα. Ξέρουμε τι μας γίνεται. Επίσης έχουμε δημιουργήσει μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέσα από το νέο τρόπο φορολόγησης των στοιχηματικών εταιρειών, σε ποσοστό 50 – 50″
-Σημαντικό κομμάτι για τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν αντιδράσεις
«Ήταν δέσμευση μου. Από τη μια είχαμε τις στοιχηματικές εταιρείες που νόμιζαν ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Αφού κατάλαβαν ότι «μπλέξαμε με τον Αυγενάκη» συνασπίστηκαν με τις ΠΑΕ της Super League 1, που θεωρούσαν ότι έπρεπε να παίρνουν τα πάντα αυτές.
Τελικά επιβλήθηκε το 50 – 50 και οφείλω να πω δημόσια ότι είχα τη στήριξη του πρωθυπουργού τον οποίο ευχαριστώ γιατί ήταν μια στιγμή που ένιωσα τη σύγκρουση με μεγάλες δυνάμεις. Αντέξαμε όμως και δόξα τω Θεό μπήκε μια τάξη και μια σειρά.
Προτεραιότητα ήταν ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι αθλητές.
Δόθηκαν 370 εκατομμύρια στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό, πέρα από την τακτική χρηματοδότηση, εφαρμόζοντας απόλυτη ισορροπία μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού.Όλα αυτά έγιναν επειδή το πιστέψαμε, δουλέψαμε, και φέραμε αποτέλεσμα.
Και επειδή είχαμε μια κυβέρνηση, και έναν πρωθυπουργό που τον εμπιστευόμαστε, τον στηρίζουμε και είχαμε την αμέριστη στήριξή του, ο οποίος έπαιρνε αποφάσεις χωρίς να συνεταιρίζεται και να πρέπει να διαμορφώσει μια πολιτική, μαζί με δεύτερο ή τρίτο εταίρο.
Αυτό είναι ένα μήνυμα σε ότι αφορά τις συγκυβερνήσεις. Ο κόσμος πρέπει να δώσει μια ξεκάθαρη εντολή την 21η Μαΐου, για τον ποιο πρωθυπουργό θέλουμε. Προσωπικά είμαι ευτυχής που συνεργάστηκα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαι ευτυχής που χρόνια πριν, ήμουν ο πρώτος βουλευτής που συντάχθηκε μαζί του, ενώ ήταν τέταρτος – αουτσάιντερ όπως έλεγαν τότε – στην διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος.
Χάρηκα που μου εμπιστεύτηκε την θέση του Γραμματέα του Κόμματος περίπου 4 χρόνια.
Χάρηκα και τον ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ στην κυβέρνηση και να υπηρετήσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο υπουργείο. Να το αναπτύξουμε, να το «ανοίξουμε» και από το υπουργείο «ποδοσφαίρου» να γίνει Υπουργείο Αθλητισμού, ανοίγοντας δρόμους και στον Τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, και τις κοινωνικές δομές».
-Πώς αντιλαμβάνεστε ότι επηρεάζει την πολιτική σας σταδιοδρομία, την πολιτική σας καριέρα η θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού;
«Είναι μια μεγάλη εμπειρία. Μια «Σχολή Πολέμου». Με παράγοντες ειδικά από το χώρο του ποδοσφαίρου και κάποιους ελάχιστους από το μπάσκετ, οι οποίοι διαφεντεύουν ένα μεγάλο αριθμό μέσων ενημέρωσης, έχουν μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας, και μεγάλο αριθμό οπαδών. Οι πιέσεις ήταν πολύ σκληρές»
-Πότε αισθανθήκατε μεγαλύτερη πίεση;
«Ήταν πολύ έντονη την πρώτη φορά που υπήρξε το μεγάλο “κραχ” με το ποδόσφαιρο τότε που πραγματικά ένιωσα τη στήριξη του πρωθυπουργού. Την περίοδο τότε με τον ΠΑΟΚ, όταν είχα κάνει ένα λάθος και είχα ασχοληθεί περισσότερο από όσο έπρεπε με το ποδόσφαιρο, και δεν είχα ασχοληθεί όπως έκανα στη συνέχεια με τα υπόλοιπα αθλήματα, τα οποία ομολογουμένως προσφέρουν περισσότερη υγεία στον αθλητισμό.
Αυτό δε σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει υγιή στοιχεία, δεν σου «βγάζει» απίστευτα συναισθήματα, και δεν είναι ο βασιλιάς των σπορ. Πολύ περισσότερο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχει καταπληκτικούς παίκτες, ωραία ενέργεια, και μεγάλη δυναμική. Μου δόθηκε η ευκαιρία λόγω της ιδιότητας μου να βρεθώ σε πολλές διοργανώσεις και σε τοπικό επίπεδο αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα, συναντώντας ανθρώπους με ποιότητα, που μέχρι πρότινος δεν είχαν φωνή. Ήταν μειονότητα, και τώρα είναι η πλειοψηφία. Τους δόθηκε για πρώτη φορά ο λόγος, απευθυνθήκαμε σε αυτούς, και τους είπαμε ότι τους θέλουμε συνεργάτες.
Είμαι χαρούμενος γιατί υπάρχει άριστη συνεργασία με τα περίπου 6.500 ερασιτεχνικά, νόμιμα αθλητικά σωματεία της χώρας μας».
-Εσείς θα θέλατε να συνεχίσετε να ηγείστε του αθλητικού κομματιού, εφόσον το επιτρέψουν βεβαίως οι συνθήκες;
«Θα μου άρεσε. Έχουμε ακόμα σε εξέλιξη σημαντικά έργα και διοργανώσεις. Θα ήθελα να είμαι αυτός που θα κόψει την κορδέλα και θα παραδώσει στους πολίτες. ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα στον Καρτερό. Τώρα έχουμε κάνει το ένα μέρος των εγκαταστάσεων»
-Επιτυχία ήταν η ανάληψη και η επιτυχημένη διεκπεραίωση σημαντικών διεθνών διοργανώσεων. Η χώρα ακούστηκε για θετικούς λόγους στο εξωτερικό.
«Θα ξεκινήσω πηγαίνοντας πιο πίσω, τον Οκτώβριο του 2021 όταν φιλοξενήσαμε στο Ηράκλειο 205 αντιπροσωπείες Ολυμπιακών επιτροπών από όλο τον κόσμο σε μια απίστευτη διοργάνωση.
Οι περισσότεροι από αυτούς γνώριζαν την Ελλάδα ως τη χώρα που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και ως χώρα που αντιμετώπιζε οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα. Είχαν τέτοια εικόνα. Έφυγαν όμως με ανοιχτό το στόμα, μετά από ένα «γεμάτο» τριήμερο, γνωρίζοντας τον τόπο μας, τον Μινωικό πολιτισμό, την Κρήτη, τη φιλοξενία της και τις Υποδομές της. Είδαν οργάνωση και σοβαρότητα. Και τώρα είναι οι ίδιοι, οι διαφημιστές της σύγχρονης αναβαθμισμένης Ελλάδας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν μεγάλες διοργανώσεις, όπως αυτή του ράλι Ακρόπολις που το παρακολούθησαν 49 εκατομμύρια άνθρωποι, εκτός βέβαια από τους 65.000 που ήταν εκεί.
Στον πρόσφατο διεθνή ποδηλατικό γύρο δωδεκάμισι εκατομμύρια άνθρωποι άκουγαν για 2 μέρες για το Ηράκλειο, που ταυτίστηκε με μια καινούργια πελατεία, αυτή του αθλητικού τουρισμού. Είμαι περήφανος για το αποτέλεσμα, γιατί ανοίξαμε έναν καινούργιο δρόμο»
-Μιλήστε μας για το κομμάτι του Αθλητικού Τουρισμού στο οποίο τόσο πολύ έχετε εστιάσει
«Βάλαμε γερές βάσεις. Σιγά – σιγά εξελίσσεται αυτή η πορεία προς την μεγάλη πελατεία, που αποτελεί το 22% του παγκόσμιου τουριστικού τζίρου. Βάλαμε το όχημα στις ράγες και αρχίσαμε σιγά – σιγά να χτίζουμε. Οι παράγοντες του τουρισμού έχουν πιστέψει και έχουν κατανοήσει τη δύναμη που έχει όλη αυτή η προσπάθεια. Το κατάλαβαν, διότι είδαν αποτελέσματα. Τζίρο, και προβολή.
Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει, έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό σε πρώτη φάση. Όπως π.χ. με το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» όταν αυτό θα πάψει να λειτουργεί. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια κατασκευή πίστας moto gp αυτοκινήτου ταχύτητας, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μια υφιστάμενη πίστα που σήμερα λειτουργεί ως αεροδρόμιο, με κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες υπάρχουν και θα μετατραπούν, και με ένα ΒΟΑΚ που εξελίσσεται.
Είναι ένα μεγάλο project, το οποίο το θέλουμε πάρα πολύ να υλοποιηθεί»
-Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές
«Την ερχόμενη Παρασκευή στις 5.30μ.μ. στο κλειστό του Λίντο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική μου ομιλία και ο απολογισμός της τετραετούς θητείας μου. Περιμένω όλη την αθλητική οικογένεια και τους πολίτες του Ηρακλείου, γιατί πέρα από Υπουργός Αθλητισμού λειτούργησα ως βουλευτής, με πολύ πάθος και αγάπη για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Το ίδιο θα κάνω και στο μέλλον όποιο πόστο και εάν κατέχω.
Δεν μπήκα στην πολιτική, επειδή είχα κληρονομική υποχρέωση. Δεν γεννήθηκα με χαραγμένο το δρόμο για να γίνω υπουργός ή οτιδήποτε άλλο, ούτε υπήρξα κανένα πριγκιπόπουλο, που τα βρήκε όλα έτοιμα.
Ξεκίνησα από πολύ χαμηλά, με πολλή αμφισβήτηση, και πολλά χτυπήματα και κάτω από τη μέση, αλλά ξέρετε κάτι; Είχα πίστη στο όνειρο μου. Από την ώρα που το έβαλα στο μυαλό μου λέω, “ναι, θα τα καταφέρουμε”. Αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τα νεότερα παιδιά. Δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω.
Δεν ξεκίνησα καν από το Ηράκλειο. Η καταγωγή μου είναι από ένα πολύ μικρό και ορεινό χωριό. Ίσως να μην μου επέτρεπε κατά κάποιους να κάνω τέτοιο όνειρο. Μου δόθηκε μια ευκαιρία, την άρπαξα και δούλεψα, δημιουργώντας σχέσεις έντιμες με τους πολίτες.
Δεν είχα αξιωματούχους, φαμίλιες, ή λεφτά. Είχα στόχο, επιμονή, και πειθαρχία. Μπήκα στη βουλή, έγινα Γραμματέας του κόμματος και μου δόθηκε ευκαιρία να γίνω υπουργός Αθλητισμού με αποτέλεσμα και έργο χειροπιαστό”.
-Πώς πάμε σε αυτές τις εκλογές; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης;
«Είναι μια ιδιαίτερη εκλογική διαδικασία, διότι έχουμε την απλή αναλογική. Ήταν ένα «σκάρφισμα» του κ. Τσίπρα, για να υπάρξει μια πιθανότητα να ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση. Αυτό, τουλάχιστον μαθηματικά δεν είναι απίθανο. Μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση – «αχταρμάς» ή ένας κυβερνητικός συνεταιρισμός διαφόρων ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων. Ο ελληνικός λαός έχει ζήσει όμως την εξαπάτηση και δεν θέλει να την ξαναζήσει. Δεν έχουν περάσει 30 χρόνια από αυτά που ζήσαμε επί Τσίπρα – Καμμένου και λίγο από τη «Χρυσή Αυγή». Τοξικότητα, ένταση, ανασφάλεια, με τον μικρομεσαίο να έχει γονατίσει από τους φόρους.
Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα πρόγραμμα που ανέρχεται περίπου στα 83 – 84 δισεκατομμύρια ευρώ αν εφαρμοστεί στο ακέραιο. Αλλά απευθύνεται για την επόμενη ημέρα και στον Βαρουφάκη που έχει το σχέδιο «Δήμητρα» για να κλείσει τράπζες και χρηματιστήρια. Ο Βελόπουλος λέει ότι θα είχε στείλει τα «Ραφάλ» αν είχε συμβεί αυτό που έγινε στη Χιμάρα με τον υποψήφιο Δήμαρχο. Όλοι αυτοί είναι οι πιθανοί εταίροι ή τουλάχιστον εν δυνάμει εταίροι του κυρίου Τσίπρα για την «επόμενη μέρα».
Ο κ. Ανδρουλάκης, δεν ξέρει τι λέει, δεν ξέρει τι θέλει, αλλά μας κρατάει σε μια αγωνία και μετά τις εκλογές θα μας πει ποιος είναι ο κύριος «Χ» που θέλει για πρωθυπουργό. Όλους αυτούς, ξέρετε τι τους ενώνει; Το ότι δεν θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό.
Την ίδια ώρα που σύμφωνα με τις μετρήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού αναγνωρίζει τις ικανότητες, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, και τη συνέπεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δίλλημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Ποιον θέλουμε για πρωθυπουργό; Τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη;”
-Περισσότερο από σύγκριση μεταξύ προγραμμάτων είναι προσωποκεντρική η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση;
«Αναγκαστικά είναι θέμα προσώπων. Υπάρχει πολιτικός πολιτισμός, και αυτό είναι κατάκτηση. Ο κόσμος δε συμμετέχει σε εντάσεις που παλιότερα υπήρχαν. Δεν υπάρχουν «πράσινα», ή «μπλε» ή «ροζ» τα καφενεία. Υπάρχουν προτάσεις, διαφορετικές και πρόσωπα που τις εκφράζουν.
Δεν έχει επιτραπεί να υπάρξει η κραυγή, η ένταση, το μίσος, και η διχόνοια. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να είναι μοιρασμένη σε δύο ή τρία κομμάτια. Κάποιοι όμως επένδυαν στο διχασμό, και στην τοξικότητα για να επιπλέουν οι «φελλοί».
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει ηρεμία και 5 – 6 ημέρες πριν τις εκλογές είναι ευτύχημα. Αυτό λέγεται πολιτικός πολιτισμός και το χαίρομαι. Ζητάμε λοιπόν από τους πολίτες, να συγκρίνουν πρωθυπουργούς και τα στοιχεία που ο καθένας κουβαλά.
Με πρώτο κριτήριο την εργατικότητα, τη θεσμικότητα, τη συνέπεια του προγράμματος και του έργου που απέδωσε και ο ένας και ο άλλος. Και οι 2 έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί. Ας γίνει σύγκριση σε κάθε θέμα και μετά ας πάει ο καθένας με καθαρή συνείδηση στην κάλπη για να αποφασίσει.
Για μας είναι απαραίτητο να έχουμε ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση για να υπάρχει ένας που να αποφασίζει, να υλοποιεί, να «τρέχει», και να κρίνεται για αυτό. Μας αξίζει μια πιο δυνατή, πιο στερεά, πιο δυνατή Ελλάδα.
Τώρα ότι σε ότι αφορά αυτά που λέει ο κύριος Ανδρουλάκης, ομολογουμένως εγώ δυσκολεύομαι να τον παρακολουθήσω. Οι προσεγγίσεις του είναι κουτσές, χαρακτηρίζονται από ένδεια επιχειρημάτων, τη στιγμή που «κλείνει» ευγενικά το μάτι στον κ. Τσίπρα.
Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, όπως και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βρεθεί στη θέση του Αντιπολιτεύσεως. Δεν μπορείς όμως να εξαπατάς τους ψηφοφόρους σου λέγοντας ότι έχουν ουδέτερη θέση, και την ίδια στιγμή να «γέρνει» προς τη μεριά του Αλέξη Τσίπρα, όπως έχει κάνει ο κ. Βαρουφάκης, και ο κ. Βελόπουλος.
Νομίζω ότι αυτό το σενάριο πρέπει μια και καλή να το αποτρέψουμε, γιατί στην Ελλάδα αξίζει να πάει πιο ψηλά και όχι να κάνει βουτιά προς τα πίσω και πιθανώς να πάει σε ένα 5ο μνημόνιο με ότι αυτό συνεπάγεται»
-Εσείς τι έχετε εισπράξει από την προεκλογική σας δραστηριότητα; Υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκλογές;
«Υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει φανατισμός. Το εκλογικό σώμα κινείται και προβληματίζεται.
Πηγαίνοντας προς τις εκλογές λέμε στον κόσμο ότι δεν θέλουμε να γίνετε Νεοδημοκράτες. Αυτό δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε να αξιολογήσετε τους 2 ανθρώπους που έχουν πρωθυπουργεύσει, να βάλετε ότι κριτήριο θέλετε και να καταλήξετε ποιο θέλουμε για πρωθυπουργό. Τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα»
-Η συνέντευξη έχει έναν εξ’ ορισμού απολογιστικό χαρακτήρα μιας και είμαστε 5 μέρες πριν από τις κάλπες. Κάνοντας μία αποτίμηση σε επίπεδο κόμματος, που τα κατάφερε η Νέα Δημοκρατία και που υπήρχαν ελλείψεις;
«Είχαμε 2 σημαντικά προβλήματα που έχουν στιγματίσει την θητεία μας. Το θέμα με τις υποκλοπές για το οποίο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας προσωπικά τις πολιτικές ευθύνες αλλά και το θέμα των Τεμπών που ήταν μια διαχρονική προβληματική κατάσταση έχοντας μια ρίζα πολύ βαθιά»
-Δημοσκοπικά το βρίσκει μπροστά της η Ν.Δ.
«Η διαφορά φαίνεται να είναι στις 7 και πλέον μονάδες σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις. Η μεγαλύτερη και καλύτερη δημοσκόπηση θα είναι όμως αυτή που θα καταγραφεί το βράδυ της Κυριακής με το κλείσιμο της κάλπης. Γι αυτό το λόγο και δεν σταματάμε τον αγώνα μας, τα επιχειρήματά μας, και δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση σύγκρουσης. Σε συζήτηση απολογισμού, σύγκρισης και επιχειρημάτων, ευχαρίστως, Σε οτιδήποτε άλλο δεν θα μπούμε ούτε για αστείο.
Η Νέα Δημοκρατία με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πραγματικά διευρύνει το κοινό της. Έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος των συνεργασιών. Ένας άνθρωπος που με επιμονή υλοποιεί το πρόγραμμά του και παρά τα έκτακτα που συνέβησαν στη θητεία του με το προσφυγικό, την πανδημία, και την εκτίναξη της ακρίβειας δεν ξέφυγε ούτε κατά ελάχιστο στην πορεία της δέσμευσης που είχε αναλάβει το 2019. Αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο.
Ζητώ από τους πολίτες να ξεχωρίσουν τους 2 πρωθυπουργούς. Και να κάνουν το καλύτερο για τη χώρα, όπως ζητώ σε προσωπικό επίπεδο να αξιολογήσουν το έργο, τη συνέπεια, και τη μαχητικότητά μου.
Δεν θέλω και το λέω με το χέρι στην καρδιά να με ψηφίσουν από υποχρέωση ή από συμπάθεια. Θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα να με αξιολογήσουν ως βουλευτή Ηρακλείου και ως Ηρακλειώτη υπουργό για τη συνέπειά που έδειξα 4 ολόκληρα χρόνια και να με συγκρίνουν, και με άλλους ηρακλειώτες υπουργούς συνολικότερα»
Τα σχόλια είναι κλειστά.