Λ. Αυγενάκης: «Από αναφορά της Sportradar, μέσω της UEFA, το πρώτο πόρισμα αξιολόγησης της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. για ύποπτο προς χειραγώγηση αγώνα
Λ. Αυγενάκης: «Από αναφορά της Sportradar, μέσω της UEFA, το πρώτο πόρισμα αξιολόγησης της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. για ύποπτο προς χειραγώγηση αγώνα, που διαβιβάστηκε σε Αθλητικό Εισαγγελέα, αρμόδια Ομοσπονδία και Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων -Στη λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, απόρροια της κύρωσης της Σύμβασης Μακόλιν, την ολοκληρωμένη δομή της, τις σαφείς αρμοδιότητες, ρόλους και ξεκάθαρους στόχους της, για την ακεραιότητα των διοργανώσεων, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού
Για τις δραστικές και άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης της μάστιγας των χειραγωγημένων αγώνων και τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διοργανώσεων, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αμανατίδη.
«Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) ήρθε για να μείνει» επισήμανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε ότι «αξιοποιώντας τις διατάξεις της Σύμβασης Μακόλιν, που κυρώσαμε με τον νόμο 4639/2019, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη δομή, με σαφείς αρμοδιότητες, ρόλο και ξεκάθαρους στόχους.
Στον στενό πυρήνα της γίνεται για πρώτη φορά, παραγωγική συνεργασία της ΓΓΑ με θεσμικούς αρμόδιους φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο Αθλητικός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)».
Ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε πως «η Ε.Π.ΑΘΛ.Α., από τις αναφορές που επεξεργάζεται από τις αρχές Ιανουαρίου, έχει «τον πρώτο πελάτη»! Αξιοποιώντας τις αναφορές της Sportradar, μέσω της UEFA και λειτουργώντας με υποδειγματική συνεργασία με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, αξιοποίησε τα στοιχεία που διατέθηκαν από τις στοιχηματικές εταιρίες, κατόπιν πρόσβασης που χορήγησε η Ε.Ε.Ε.Π. με την πολύτιμη βοήθειά της. Κατόπιν αυτής της διεξοδικής διεργασίας, η Ε.Π.ΑΘΛ.Α έκρινε ότι είναι δεκτικό διαβίβασης στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στην αρμόδια Ομοσπονδία και στην Ε.Ε.Ε.Π., το πρώτο «πόρισμα αξιολόγησης ύποπτου για χειραγώγηση αγώνα», ώστε να υπάρξουν τυχόν ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ταυτόχρονα προεκτάσεις από τους αρμόδιους φορείς».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, σημείωσε ότι «η χειραγώγηση του αθλητισμού είναι πάνω από όλα κοινωνικό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό ήδη καλλιεργούμε την ανάπτυξη συνεργασιών, με σκοπό τη δημιουργία καμπάνιας για την προβολή του μηχανισμού της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και την προώθηση μηνυμάτων αθλητικής ακεραιότητας και υγιούς ανταγωνισμού σε όλη την κοινωνία. Και πάνω απ’ όλα θα δώσουμε έμφαση στη σημασία της πρόληψης. Θα συνεργαστούμε με τις νέες διοικήσεις των Ομοσπονδιών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στην αντιμετώπισης της χειραγώγησης από μέρους τους».
Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως «πλέον υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο που αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Με θεσμικό τρόπο και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα. Πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατέψουμε τον αθλητισμό».
Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Η αθλητική μεταρρύθμιση που υλοποιούμε εδώ και 20 μήνες, όπως γνωρίζετε καλά, φέρνει την ανανέωση και τη διαφάνεια στο αθλητικό οικοσύστημα. Δώσαμε φωνή και ρόλο σε όλη την αθλητική οικογένεια, κάνουμε πλέον ισότιμο διάλογο μαζί της και φέρνουμε μαζί της μια πραγματική επανάσταση στον αθλητισμό.
Βεβαίως, πολύτιμο κομμάτι της αθλητικής μας μεταρρύθμισης είναι και η ριζική αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων. Για πρώτη φορά θεσπίσαμε έναν ενεργό μηχανισμό διαχείρισης των αναφορών γι’ αυτούς. Και ο τρόπος, με τον οποίο συντονίζουμε όλους τους αρμόδιους φορείς αποτελεί πρωτοπορία και διεθνώς αναγνωρισμένο παράδειγμα καλής πρακτικής.
Είναι γεγονός ότι η χειραγώγηση των αγώνων αποτελεί πρόκληση για το κράτος δικαίου, διότι συνδέεται με την απάτη, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.
Αποτελεί, παράλληλα, απειλή για το μέλλον του αθλητισμού ως κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, που τίθεται υπό αμφισβήτηση κάθε φορά που εγείρονται αμφιβολίες για την ακεραιότητα και τις αρχές του.
Λόγω του μεγέθους και των επεκτάσεων του προβλήματος, ήταν εμφανής η αναγκαία συνεργασία των αθλητικών φορέων με κυβερνητικούς οργανισμούς, που ειδικεύονται σε αντίστοιχα θέματα. Και αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα εντοπίσαμε όταν αναλάβαμε το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού.
Ας δούμε, όμως, τι γινόταν έως τώρα:
Μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τη χειραγώγηση αγώνων δεν υπήρχε κανένας απολύτως μηχανισμός ελέγχου για κανένα άθλημα. Ο μόνος μηχανισμός που υπήρχε αφορούσε το ποδόσφαιρο και ήταν ένας ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ και ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΥΝΑΜΟΣ μηχανισμός αξιοποίησης στοιχείων.
Και το υπογραμμίζω: Αφορούσε μόνο το ποδόσφαιρο. Κανένα άλλο άθλημα.
Τι προέβλεπε αυτός ο μηχανισμός; Τη συλλογή αναφορών συγκεκριμένης εταιρίας αναλύσεων που συνεργάζεται με την UEFA, της Sportradar. Αυτές οι αναφορές αποστέλλονταν στην ΕΠΟ και από εκεί διαβιβάζονταν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Στην συνέχεια, επειδή δεν υπήρχε ανάλογη υποδομή για τη συλλογή περισσοτέρων στοιχείων και τη διασταύρωσή τους, οι αναφορές κατέληγαν -που αλλού;- στο αρχείο. Στο σύνολό τους τα τελευταία χρόνια, ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ. Δηλαδή, υπήρχε ένας μηχανισμός ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ.
Σημειώνω εδώ ότι από μόνες τους οι αναφορές αυτές δεν αρκούν για να στοιχειοθετηθεί μια κατηγορία. Χρειάζεται ανάλυση, αξιολόγηση, διερεύνηση για να αξιοποιηθούν.
Ο έτερος δρόμος, εκείνος της ποινικής διερεύνησης, υπήρχε με αναφορές στην Εισαγγελία και όλες τις υπόλοιπες χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, ο οποίος ωστόσο για να εφαρμοστεί απαιτεί πλήρεις και πέραν πάσης αμφιβολίας αποδείξεις.
Η Κυβέρνησή μας έδειξε από τους πρώτους μήνες της θητείας της την πυγμή να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα, δραστικά και άμεσα.
Δουλέψαμε εντατικά και με τον ν. 4639/2019 βάλαμε τα θεμέλια της τάξης σε χρονίζοντα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Βασικό κομμάτι του νόμου ήταν η Κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν.
Ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό εργαλείο, που είχε υπογράψει η χώρα μας από το 2014 και που έπρεπε να έχει κυρωθεί από τη Βουλή την αμέσως επόμενη στιγμή, δυστυχώς παρέμενε σε κάποιο συρτάρι ανεκμετάλλευτο και παροπλισμένο για πέντε ολόκληρα χρόνια.
Μάλιστα, αποτελέσαμε μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν την Σύμβαση (μόλις τρεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά επτά σ’ όλη την Ευρώπη).
Κι όχι μόνο την κυρώσαμε, αλλά πρωταγωνιστήσαμε στις διεθνείς εξελίξεις. Κατά γενική ομολογία, από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουμε τη μεγαλύτερη κινητικότητα.
Και δεν σταματήσαμε εκεί! Με τον ν. 4726/2020, θεσπίσαμε και επίσημα την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία απορρέει από τη Σύμβαση Μακόλιν.
Αξιοποιώντας τις διατάξεις της Σύμβασης Μακόλιν, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη δομή, με σαφείς αρμοδιότητες, ρόλο και ξεκάθαρους στόχους. Και το κυριότερο, στον στενό πυρήνα της πλατφόρμας, γίνεται για πρώτη φορά, παραγωγική συνεργασία της Γ.Γ.Α και του Προέδρου της κ. Μαυρωτά με θεσμικούς αρμόδιους φορείς, όπως:
η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και ο Πρόεδρός της, κ. Μπίνης,
η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), που εκπροσωπείται από τον κ. Παπακώστα, επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
ο Αθλητικός Εισαγγελέας, κ. Σιμιτζόγλου και
η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) και ο Πρόεδρός της κ. Ντζανάτο.
Αυτός είναι ο στενός πυρήνας που αναπτύσσει συνεργασία και δημιουργεί Ομάδες Εργασίας μαζί με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις Ενώσεις παικτών, τις Ομοσπονδίες, τα Πανεπιστήμια, τις στοιχηματικές εταιρίες και άλλους φορείς για να εξυπηρετήσει τις διάφορες λειτουργίες.
Επιτυγχάνεται, έτσι, καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων.
Η διαχείριση των καταγγελιών και η αξιολόγηση γίνεται από κλιμάκιο των τεσσάρων βασικών φορέων, που προανέφερα, όπου ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με την τεχνογνωσία του. Και αναφέρομαι στο αθλητικό κομμάτι, στο στοιχηματικό κομμάτι, στο κομμάτι της διερεύνησης και στο κομμάτι της δίωξης.
Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αξιολογεί πληροφορίες και μπορεί να εισηγείται προς τις αρμόδιες αρχές ώστε:
• να τίθενται όρια στοιχηματισμού ανά γεγονός και να αποκλείονται από τον στοιχηματισμό ομάδες, διοργανώτρια αρχή, άθλημα, αθλητής και τύπος στοιχήματος.
Από τη λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας ωφελούνται όχι μόνο οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες αλλά και κατ’ επέκταση η Πολιτεία. Είναι όλοι εκείνοι που θέλουν ένα καθαρό παιχνίδι: οι ίδιοι οι αθλητές, οι φίλαθλοι και στο τέλος οι ίδιες οι αξίες του αθλητισμού.
Όπως ανέφερα και σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τη Σύμβαση Μακόλιν την προηγούμενη Παρασκευή, η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ήρθε για να μείνει. Από τις αρχές Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει την επεξεργασία στοιχείων από τους αξιολογητές, τις στοιχηματικές εταιρίες και τις εταιρίες αναλύσεων στοιχηματισμού.
Ήδη, μπορώ να σας πω με χαρά, ότι η Ε.Π.ΑΘΛ.Α., από τις αναφορές που επεξεργάζεται, έχει «τον πρώτο πελάτη»!
Αξιοποιώντας τις αναφορές της Sportradar, μέσω της UEFA και λειτουργώντας με υποδειγματική συνεργασία με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, αξιοποίησε τα στοιχεία που διατέθηκαν από τις στοιχηματικές εταιρίες, κατόπιν πρόσβασης που χορήγησε η Ε.Ε.Ε.Π. με την πολύτιμη βοήθειά της.
Κατόπιν αυτής της διεξοδικής διεργασίας, η Ε.Π.ΑΘΛ.Α έκρινε ότι είναι δεκτικό διαβίβασης στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στην αρμόδια Ομοσπονδία και στην Ε.Ε.Ε.Π., το πρώτο «πόρισμα αξιολόγησης ύποπτου για χειραγώγηση αγώνα», ώστε να υπάρξουν τυχόν ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ταυτόχρονα προεκτάσεις από τους αρμόδιους φορείς.
Αξίζει να κρατήσετε, όμως, κάτι εξίσου σημαντικό:
Εντός του μηνός θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., η οποία θα περιλαμβάνει την πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται εμπιστευτικές αναφορές για ύποπτους αγώνες προς διερεύνηση και αξιολόγηση από τους φορείς.
Με αυτήν την πλατφόρμα ανοίγουμε την «ομπρέλα» της συνεργασίας με κάθε αρμόδιο φορέα για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων.
Πάντοτε με ασφάλεια, με μεθοδικότητα και με προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων.
Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι η χειραγώγηση των αγώνων δεν συνδέεται μόνο με το στοίχημα. Συνδέεται και με οποιαδήποτε αθέμιτη πρακτική και παραχάραξη αθλητικού αποτελέσματος. Περισσότερα θα σας πούμε στην επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας.
Προφανώς και δεν θέλουμε μόνο τον ελεγκτικό χαρακτήρα της ΕΠΑΘΛΑ. Θέλουμε να δώσουμε και μια κοινωνική διάσταση. Διότι η χειραγώγηση του αθλητισμού είναι πάνω από όλα κοινωνικό ζήτημα.
Για τον λόγο αυτό ήδη καλλιεργούμε την ανάπτυξη συνεργασιών, με σκοπό τη δημιουργία καμπάνιας για την προβολή του μηχανισμού της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και την προώθηση μηνυμάτων αθλητικής ακεραιότητας και υγιούς ανταγωνισμού σε όλη την κοινωνία.
Και πάνω απ’ όλα θα δώσουμε έμφαση στη σημασία της πρόληψης. Θα συνεργαστούμε με τις νέες διοικήσεις των Ομοσπονδιών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στην αντιμετώπισης της χειραγώγησης από μέρους τους.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά πλέον υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο που αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Με θεσμικό τρόπο και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.