Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα (26/11) τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αύριο.
Στη συμφωνία προβλέπεται:
1. Η Χεζμπολάχ και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες στο έδαφος του Λιβάνου θα απέχουν από κάθε επιθετική ενέργεια κατά του Ισραήλ.
2. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ δεν θα διεξάγει στρατιωτικές επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων στο Λίβανο, είτε στην ξηρά, είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα.
3. Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος αναγνωρίζουν τη σημασία της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
4. Οι δεσμεύσεις αυτές δεν αναιρούν το δικαίωμα του Ισραήλ ή του Λιβάνου να ασκήσουν το εγγενές δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.
5. Οι επίσημες δυνάμεις ασφαλείας και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου θα είναι οι μόνες οντότητες που επιτρέπεται να φέρουν όπλα ή να επιχειρούν δυνάμεις στο νότιο Λίβανο.
6. Η πώληση, η προμήθεια και η παραγωγή όπλων ή υλικών που σχετίζονται με όπλα στο Λίβανο θα υπόκειται στην εποπτεία και τον έλεγχο της λιβανικής κυβέρνησης.
7. Όλες οι μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή όπλων και συναφών υλικών θα διαλυθούν.
8. Όλες οι μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές υποδομές και τοποθεσίες θα διαλυθούν και όλα τα όπλα που δε συμμορφώνονται με αυτές τις δεσμεύσεις θα κατασχεθούν.
9. Μια κοινή επιτροπή, αποδεκτή τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Λίβανο, θα συσταθεί για να παρακολουθεί και να βοηθά στη διασφάλιση της εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων, με αμερικάνικη και γαλλική εμπλοκή.
10. Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα ενημερώνουν την επιτροπή και την UNIFIL για κάθε πιθανή παραβίαση των δεσμεύσεών τους.
11. Ο Λίβανος θα αναπτύξει τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας και τις στρατιωτικές του δυνάμεις κατά μήκος όλων των συνόρων, των διαβάσεων και της νότιας ζώνης που καθορίζεται στο σχέδιο ανάπτυξης.
12. Το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του νοτίως της Γαλάζιας Γραμμής εντός περιόδου έως 60 ημερών.
13. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την καθιέρωση αμοιβαία αναγνωρισμένων χερσαίων συνόρων.
«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής»
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας που ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.
«Θα επιβάλουμε τη συμφωνία (σ.σ. την εφαρμογή της) και θα απαντήσουμε σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση. Μαζί, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», τόνισε. «Διατηρούμε πλήρη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων. Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή επιχειρήσει να εξοπλιστεί ξανά, θα χτυπήσουμε αποφασιστικά», συνέχισε.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, εξηγώντας πως τρεις ήταν οι λόγοι για να επιδιωχθεί κατάπαυση του πυρός: να επικεντρωθεί το Ισραήλ στην ιρανική απειλή, να αναπληρωθούν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτραπεί στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να έχουν μια περίοδο ανάπαυλας, και τέλος να απομονωθεί η παλαιστινιακή Χαμάς – η άνευ προηγούμενου επίθεση της οποίας, τον Οκτώβριο του 2023 αποτέλεσε έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, είναι πολύ πιο αδύναμη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, υπογράμμισε ο Νετανιάχου. «Την έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω… Εξοντώσαμε τους κορυφαίους ηγέτες της, καταστρέψαμε τους περισσότερους από τους πύραυλους της, εξουδετερώσαμε χιλιάδες μαχητές και αφανίσαμε τρομοκρατικές υποδομές που υπήρχαν για χρόνια κοντά στα σύνορα μας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ «παίζει με τη φωτιά».
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.
«Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει ενεργή μετά την εκεχειρία»
Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει ενεργή μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τους εκτοπισμένους Λιβανέζους για να επιστρέψουν στα χωριά τους και την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και μέλος του κοινοβουλίου, ο Χασάν Φαντάλα.
Ο Φαντάλα είπε στο Reuters ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει «επικίνδυνες ώρες, ευαίσθητες» πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση μιας εκεχειρίας, δεδομένων των κλιμακούμενων αεροπορικών επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σήμερα το απόγευμα στη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της.