Κυριάκος Παπαδόπουλος: «Η τέχνη του κρητικού μαχαιριού θέλει αγάπη, μεράκι και υπομονή»
Η τέχνη της μαχαιροποιίας ήταν αρκετά διαδεδομένη παλιότερα, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων τείνει να εκλείψει.
Πάντως η Κρήτη… αντιστέκεται, καθώς εκεί υπάρχουν ακόμη τεχνίτες που συνεχίζουν να κατασκευάζουν παραδοσιακά κρητικά μαχαίρια.
Η γέννηση του κρητικού μαχαιριού χάνεται στα βάθη των αιώνων, αποτελεί αναπόσπαστος σύντροφος του Κρητικού, στολίδι της παραδοσιακής φορεσιάς του τόπου και γενικά έχει γίνει ένα με την τιμή και την ταυτότητα του νησιού.
Σίγουρα παλιότερα οι τεχνίτες κρητικών μαχαιριών ήταν πάρα πολλοί περισσότεροι. Εντούτοις ακόμη και σήμερα συναντάμε ανθρώπους που με αγάπη και μεράκι συνεχίζουν αυτήν την παράδοση.
Ένας από αυτούς είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος έμαθε την τέχνη από τον πεθερό του, Μιχάλη Παχτίκο και έχει το κατάστημα «Αrmenis knives new generation», το οποίο βρίσκεται στο παλιό λιμάνι των Χανίων!
Μία επιχείρηση που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1912 και σαν τέταρτη γενιά φροντίζει ο ίδιος να κρατά ζωντανή την παράδοση του κρητικού μαχαιριού.
Ο εν λόγω τεχνίτης, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους σε όλη την Κρήτη, σε συνέντευξή του στο happy-tv.gr μιλά για την τέχνη της μαχαιροποιίας, μας μιλά για το πως ακολούθησε ο ίδιος αυτό το επάγγελμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για να ασχοληθείς με την κατασκευή κρητικών μαχαιριών πρέπει να έχεις αγάπη, μεράκι και πολλή υπομονή.
Ακολουθείτε την τέχνη της κατασκευής, του γνήσιου, παραδοσιακού, αυθεντικού κρητικού μαχαιριού. Μιλήστε μας για την ιστορία του μαγαζιού σας…
Η επιχείρηση χρονολογείται από το 1912 και είναι από την οικογένεια της γυναίκας μου. Ξεκίνησε από τον προπάππου της, εν συνεχεία ασχολήθηκαν αρχικά ο παππούς της, στη συνέχεια ο πατέρας της και τώρα εμείς είμαστε η τέταρτη γενιά. Εμένα τη δουλειά μού την έμαθε ο πεθερός μου και ασχολούμαι με την κατασκευή του μαχαιριού πάνω από 10 χρόνια στο κατάστημα μου που βρίσκεται στην οδό Επισκόπου Χρύσανθου 55 στα Χανιά.
Πόσο δύσκολο είναι να κάνετε το συγκεκριμένο επάγγελμα, το οποίο τείνει να εκλείψει;
Ο πεθερός μου, μου είχε πει ότι στα Χανιά θυμόταν παρά πολλά μαχαιράδικα. Δυστυχώς στα Χανιά τώρα οι τεχνίτες που κατασκευάζουν μαχαίρια μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι νέες γενιές δεν ακολούθησαν την τέχνη και υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα που έχουν μαχαίρια μαζικής παραγωγής που τα φτιάχνουν μηχανές και όχι χέρια. Η τέχνη του κρητικού μαχαιριού θέλει αγάπη, μεράκι και πολλή υπομονή.
Τι πρεσβεύει ένα κρητικό παραδοσιακό μαχαίρι;
Το κρητικό μαχαίρι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό δώρο εδώ στην Κρήτη. Γι’ αυτό άλλωστε και δίνεται δώρο σε σημαντικές στιγμές του κάθε ανθρώπου, όπως ο π.χ γάμοι, βαφτίσεις, αποστρατεύσεις. Ακόμη και σε γιατρούς από κάποιους ανθρώπους που είχαν μια περιπέτεια με την υγειά τους.
Έχουν κάνει αφιερώματα στο κατάστημά σας μεγάλα ξένα δίκτυα, ενώ έχετε πελάτες από όλο τον κόσμο; Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι και οι προηγούμενες γενιές πριν από εμένα έχουν αφήσει ένα πάρα πολύ καλό όνομα στον χώρο και για αυτό και το μαγαζί είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και το έχουν αναφέρει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Είτε σε σελίδες διαδικτύου, είτε σε τουριστικούς οδηγούς. Μου προκαλεί μεγάλη χαρά το γεγονός ότι έχω βάλει και εγώ σαν τέταρτη γενιά το λιθαράκι μου και συνεχίζω την καλή δουλειά, προκειμένου το κατάστημά μας να συνεχίσει να συνεχίσει να διατηρεί το πολύ καλό όνομα που έχει αποκτήσει στα χρόνια της λειτουργίας του.
Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Βαρδής έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους για τα δημιουργήματά σας! Έχετε και άλλους επώνυμους πελάτες;
Έχω κατασκευάσει πολλά ιδιαίτερα μαχαίρια και σουγιαδάκια σε σχήμα κιθάρας, μπουζουκιού, λύρας, λαγούτου, σε πόλλους επώνυμους καλλιτέχνες που τα πιο πολλά είναι δώρα. Δικές μου δημιουργίες έχουν καταλήξει στον Γιάννη Βαρδή, με τον οποίο έχουμε γίνει και φίλοι, στον ζωντανό θρύλο της λαϊκής μουσικής, τον Χρήστο Νικολόπουλο και στον Στέλιο Ρόκκο. Παράλληλα με έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους πολλοί φίλοι κρητικοί καλλιτέχνες γνωστοί στο νησί, όπως οι αδερφοί Κωστάκη, ο Κυριάκος Σταυριανουδάκης, ο Μιχάλης Σταυρουλάκης και άλλοι πολλοί.