Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που αφορά το κτηματολόγιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει αυτήν την ώρα στην Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Προς το παρόν υπέρ του νομοσχεδίου που εισάγεται στην Ολομέλεια έχει δηλώσει μόνο το κυβερνών κόμμα.
«Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορεί να ορίσει την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων σε 24ωρη βάση και απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, που προειδοποιούν για πιθανές μεταμεσονύχτιες κατασχέσεις ακινήτων από funds.
Οι αλλαγές στο Κτηματολόγιο
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις, στη βάση των παρατηρήσεων που υπεβλήθησαν και στο στάδιο της ακρόασης φορέων και στη διαβούλευση. Μεταξύ αυτών:
τροποποίηση στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου που ορίζει ότι ανάθεση αιτήσεων διόρθωσης σε πιστοποιημένο μηχανικό γίνεται μέσω αλγοριθμικής κληρωτίδας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων, με βάση την αρχή της τυχαιότητας.
Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, η τροποποίηση επέρχεται προκειμένου να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για μηχανικούς που θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις στη δική τους περιοχή. Με την τροποποίηση, προϋπόθεση ανάληψης διόρθωσης είναι η υπεύθυνη δήλωση του πιστοποιημένου μηχανικού, ότι για την υπόθεση που του ανατίθεται δεν συντρέχει στο πρόσωπό του περίπτωση σύγκρουσης, «αναγόμενη ιδίως σε ύπαρξη συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ΄ευθεία γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε έως και δεύτερου βαθμού ή επαγγελματικών συμφερόντων».
απάλειψη από το νομοσχέδιο, της πρώτης παραγράφου του άρθρου 16 που όριζε ότι «ο κύριος γηπέδου ή οικοπέδου με υφιστάμενα ένα ή περισσότερα κτίσματα, επί των οποίων δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, δύναται, αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, της εγγραφής στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και της αποτύπωσης στα κτηματολογικά διαγράμματα, να προβαίνει μονομερώς χωρίς τη συναίνεση των λοιπών εξ αδιαιρέτου ιδιοκτητών, στη διόρθωση, σύμφωνα με την ως άνω ταύτιση, των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου αναφορικά με: α) την πραγματική επιφάνεια, β) το περίγραμμα και γ) τη χρήση των κτισμάτων».
«Το 2025 η πατρίδα μας θα κατέχει κτηματολόγιο»
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιμένει να ολοκληρωθεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πρώτος ξεκίνησε ο Καποδίστριας και στην συνέχεια ο Όθων. Είμαστε το πρώτο ελληνικό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Το 2025 η πατρίδα μας θα κατέχει κτηματολόγιο, με οριοθετημένα δάση και γιαλό.»
«Η δημόσια διοίκηση θα αποκτά μία εικόνα της πραγματικότητας. Στο κτηματολόγιο θα βασιστεί το πρόγραμμα Δοξιάδης. Σχέδια που θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τους όρους δόμησης.
Τρείς είναι οι σημαντικές προβλέψεις που έχουν δύο κοινά σημεία, την χρήση τεχνολογίας για επιτάχυνση διαδικασιών και την κοινωνική ευαισθησία που δίνουμε στους πολίτες να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του κτηματολογίου
Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (συγκρινει υφιστάμενα κείμενα με κανόνες) Το πρώτο απτό παράδειγμα μπορεί να βελτιώσει κάθετα την λειτουργία του δημόσιου τομέα. Διαπίστωσα ο ίδιος πως μπορούμε πλέον να εκδίδουμε τάχιστα μέσα σε 10 – 15 λεπτά πράξεις που χρειάζονταν μέρες για να εκδοθούν. Να πω προφανώς πως οι πρακτικές είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα το AI Act
Δυνατότητα στον πολίτη να διορθώνει ζητήματα που αφορούν την ιδιοκτησία του. (Όπως το εμβαδόν ενός κτιρίου.) Για αυτό το λόγο μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr. Τριετής παράταση που δίνεται για την διευθέτηση των κληροδοτημάτων
Σε όσους αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους με αποτέλεσμα τα ακίνητα να εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Θα μπορούν να τα δηλώνουν στα Γραφεία κτηματολογίου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Συμπερασματικά, το νομοσχέδιο επιταχύνει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι το 2025. Επιδιώκει να καταστήσει και τους πολίτες συμμάχους σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Είναι αυτονόητο οι ενστάσεις, οι διορθώσεις και οι προσφυγές δεν θα εκλείψουν αυτόματα. Δεν θα καταργηθούν μονομιάς οι διαφορές για την κατάτμηση. Αυτές θα πρέπει να επιλύονται εξωδικαστικά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.