Κυριάκος Μητσοτάκης – Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με τη χρήση καθαρής ενέργειας
Στις δράσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας, επικαλούμενος το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025 και άλλες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια, στον ΟΗΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης – Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με τη χρήση καθαρής ενέργειας
Την αναγκαιότητα της ανάληψης κοινής δράσης με στόχο την καθαρή ενέργεια επεσήμανε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια, που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κεφαλαιώδεις δράσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας, επικαλούμενος το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, το στόχο να καταστεί η Ελλάδα κλιματικά ουδέτερη, κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ έως το 2050, καθώς και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους», είπε ο πρωθυπουργός.
Συνέχισε, λέγοντας πως η στρατηγική της Ελλάδας ενάντια στην κλιματική αλλαγή έχει τα εξής βασικά σημεία:
– «Πρώτον, όσον αφορά την απομάκρυνση από τον άνθρακα και την ταχεία απολιγνιτοποίηση, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Θα διαθέσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές».
– «Δεύτερον, στο θέμα της αναθεώρησης και του σχεδιασμού τού ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, ο μακροπρόθεσμος προφανής στόχος είναι να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050. Προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε θετικά το ενεργειακό μας μείγμα, εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και ηλιακών μονάδων με φωτοβολταϊκά έως το 2030. Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα έναν συνεκτικό οδικό χάρτη με στόχο την εισαγωγή μιας οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα».
«Παράλληλα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «δώσαμε έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω της ανακαίνισής τους».
– «Τρίτον», προσέθεσε, «στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, δεν προχωρούμε μόνο σε σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά με το πρόγραμμα ‘Κινούμαι ηλεκτρικά’, παρέχουμε σημαντικές επιδοτήσεις, της τάξεως του 20 έως 40%, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «έχουμε διαφορετικές πολιτικές για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, βάσει του μεγέθους και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού. Για τα μεγαλύτερα νησιά, εφαρμόζουμε ένα μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για νέες γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουν στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προάγουμε την ενεργειακή τους ασφάλεια. Για μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα νησιά, εφαρμόζουμε ειδικά στοχευμένες λύσεις για να μειώσουμε το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, ή ολοκληρωμένες λύσεις με στόχο να αναπτύξουμε ενεργειακά συστήματα 100% απαλλαγμένα από τον άνθρακα».
Τέλος, ανέφερε ότι «επιταχύναμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των δασών της Μεσογείου, αλλά και τη μετάβαση σε μία οικονομία περιορισμένης χρήσης άνθρακα, που θα χρησιμοποιεί αποδοτικά πόρους και θα είναι κυκλική. Η καθαρή ενέργεια για όλους δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν εάν δρούμε κατά μόνας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.