Κυριακή των Αγίων Πάντων

Ημερομηνία:

Η περίοδος του Πεντηκοσταρίου τελειώνει με την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Μαζί της σηματοδοτείται και το τέλος των κινητών γιορτών της Εκκλησίας, που άρχισε με την Κυριακή Τελώνη και Φαρισαίου.

Μέσα στη ζωή της Εκκλησίας υπήρξαν πολλοί Άγιοι. Υπάρχουν και σήμερα και ζούνε ανάμεσά μας αθόρυβα και ταπεινά. Κάποιοι από τους Αγίους είναι γνωστοί σε όλους μας και πολλοί Χριστιανοί έχουν το όνομά τους και γιορτάζουν τη μέρα της μνήμης τους. Μεταξύ αυτών είναι ο άγιος Δημήτριος, ο άγιος Γεώργιος, ο άγιος Νικόλαος, η αγία Αικατερίνα, που όλοι τους γνωρίζουν, αλλά και άλλοι που γιορτάζονται κατά τόπους, οι τοπικοί άγιοι. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που έζησαν και αγίασαν, χωρίς να γίνει γνωστή η ζωή τους. Όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με τη ζωή τους στη γη ξεχώρισαν στα μάτια του Θεού, γνωστούς και αγνώστους, τιμά η Εκκλησία μας αυτήν την Κυριακή.

Η βιογραφία, η ζωή πολλών Αγίων είναι γραμμένη σε κείμενα που λέγονται Συναξάρια. Εκεί, μπροστά από το όνομα του Αγίου διαβάζουμε συνήθως κι έναν χαρακτηρισμό, που φανερώνει με άμεσο τρόπο ποιος ήταν ο Άγιος. Έτσι, ένας Άγιος της Εκκλησίας μας μπορεί να χαρακτηρίζεται:

Άγιος: Είναι ο ξεχωριστός άνθρωπος, που έχει τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και όλη του η ζωή χαρακτηρίζεται από την αγάπη του για τον Χριστό.

Μάρτυρας: Είναι ο Άγιος που έδωσε τη ζωή του για τον Χριστό, ομολογώντας την πίστη του σ΄ Αυτόν. Οι μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διωγμών των τριών πρώτων αιώνων, μετά από βασανιστήρια, υπολογίζονται σε 11 εκατομμύρια. Αυτοί που προέρχονται από τις τάξεις των ιερέων, χαρακτηρίζονται Ιερομάρτυρες, ενώ από την τάξη των μοναχών, Οσιομάρτυρες. Οι μάρτυρες που υπέφεραν πολλά και βαριά βασανιστήρια έχουν τον χαρακτηρισμό Μεγαλομάρτυρες, ενώ οι νεαρές κοπέλες που μαρτύρησαν για τον Χριστό, ονομάζονται Παρθενομάρτυρες. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (15ος-19ος αι.) φάνηκε και μια άλλη τάξη μαρτύρων, αυτοί που προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους από το να γίνουν Μουσουλμάνοι, οι Νεομάρτυρες.

Όσιος: Είναι ο Άγιος που προέρχεται από τις τάξεις των μοναχών της Εκκλησίας.

Ομολογητής: Έτσι χαρακτηρίζεται ο Άγιος που ομολογεί τον Θεό, υφίσταται διώξεις και βασανιστήρια, αλλά δεν θανατώνεται. Ομολογητές εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας στο Βυζάντιο.

Εκτός από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, οι Άγιοι έχουν και άλλους. Θα δούμε τους Προφήτες από την Παλαιά Διαθήκη, τους Προπάτορες, τους Πατέρες – όπως τους Τρεις Ιεράρχες – τους Βασιλείς, τους Πανσόφους, και άλλες ονομασίες που παραπέμπουν σε χαρακτηριστικά και ιδιότητες που είχε καθένας ή καθεμιά.

Εμείς να έχουμε πάντα στον νου μας ότι οι Άγιοι είναι κοντά μας και παρακαλούν τον Θεό μεσιτεύοντας για μας, όποτε τους το ζητάμε με πίστη στην προσευχή μας.https://www.pemptousia.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εορτολόγιο 2 Φεβρουαρίου: Γιατί γιορτάζουν οι Μαρίες...

Σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Εορτολόγιο 1η Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Εορτολόγιο 2 Φεβρουαρίου: Γιατί γιορτάζουν οι Μαρίες...

Σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Εορτολόγιο 1η Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μανούσος Μανουσογιάννης : Στο βωμό των «πράσινων» κερδών

ΣΑΝ ΜΑΡΟΥΛΟΦΥΛΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΚΕΡΔΩΝ Αυτή...

΄΄Το Θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ό αιώνα΄΄: Παρουσιάστηκε και στην Αθήνα το βιβλίο της Άννας Τζανιδάκη!

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησαν χθες τη παρουσίαση του βιβλίου...

Κρήτη:4 νέες υποψηφιότητες στη Γερμανία για τις «Στάχτες» του Γιάννη Μαθιουδάκη

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Ashes (Στάχτες) του Γιάννη...

Ηράκλειο:Παρουσίαση Βιβλίου στο Τυμπάκι΄΄Το δαχτυλίδι του Μίνωα και ο Μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης΄΄

Παρουσίαση Βιβλίου στο Τυμπάκι: Χαρτογραφώντας "ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ...