Κύκλωμα με ψευδείς συνταγογραφήσεις: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι – 30.000 το μήνα τζίρος
Κύκλωμα με ψευδείς συνταγογραφήσεις: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι – 30.000 το μήνα τζίρος
Την εγκληματική δράση του κυκλώματος που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων, φέρνουν στο φως τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης, σύμφωνα με τη δικογραφία το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται στη διάθεση της «Καθημερινής».
Χθες, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.
Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, καθώς και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.
Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι επίμαχοι διάλογοι
Μετά την άρση του απορρήτου και την καταγραφή του περιεχομένου των συνομιλιών, όλων των εμπλεκομένων προσώπων, τα οποία διαδοχικά ανέκυπταν με την πρόοδο της ερευνητικής διαδικασίας επιβεβαιώθηκαν μερικώς τα καταγγελλόμενα και δη ότι υπάλληλοι (ιατρικοί επισκέπτες) των εμπλεκόμενων φαρμακευτικών εταιρειών, κατά περίπτωση, έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου, όσο και ιδιωτών, σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων των εταιρειών τους, με τους ιατρούς να λαμβάνουν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά- αθέμιτα ωφελήματα, τις εταιρείες να αποκομίζουν κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων τους και τους φαρμακοποιούς να αποκομίζουν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας τοιουτοτρόπως το Ελληνικό Δημόσιο.
Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες που κατεγράφησαν και ενδεικτική του ρόλου του «αρχηγού» (προέδρου φαρμακευτικής εταιρείας) είναι η αυθόρμητη παραδοχή μέλους του κυκλώματος, το οποίο εκφράζει τις ανησυχίες του τι θα συμβεί, στην περίπτωση που κάποια στιγμή ο «αρχηγός»
αποφασίσει να σταματήσει την επιβράβευση των «συνεργαζόμενων» ιατρών με την καταβολή «μαύρου» χρήματος και την αντικαταστήσει με την κάλυψη εξόδων για συμμετοχές σε συνέδρια: «Αν η εταιρεία αλλάξει πολιτική και πει μέχρι εδώ το μαύρο. …όχι άλλο σου λέω αν ο …. πει ότι εγώ παιδιά σταματάω το μαύρο όποιος θέλει συνέδριο;».
Επίσης, ενδεικτικές είναι και οι συνομιλίες, όπου καταγράφονται οι εγκρίσεις-εντολές καταβολής αθέμιτων ωφελημάτων-χρηματικών ποσών από τον ίδιο τον Διευθύνοντα την Οργάνωση:
Μ.: Κύριε …, έχω έγκριση να πληρώσουμε τρακόσια είκοσι ευρώ για τον Π. μου λέει ο Χ. (…) πολύ σημαντικός… Ε, οπότε έχει το…έχω
το ok;…
Αρχηγός: Τι είναι ο Π.; Τι είναι ο Π.;…
Χ.: Υπεργιατρός. Σήμερα θα παίξει τίποτα; Κάνα ψιλάκι;
Αρχηγός: Θα σου πω το μεσημέρι γιατί είναι λίγο δύσκολο τώρα… Κάνα δύο τρία ίσως θα ‘χω…
Χ.: Ναι, μια χαρά δεν έχω πρόβλημα… Εντάξει, έγινε πρόεδρε.Ένα πεντακοσάρικο θα ‘θελα.
Αρχηγός: Ok.
Χ.: Αυτό θέλω, άμα έχει η … να μου δώσει να το δώσω στον ….
Μ.: Όχι, ο «αρχηγός» έχει τα λεφτά ρε. Αυτός δίνει. Πάει ο Χ… θα τον δώσει αυτός. Μου ‘δωσε εμένα.
Έτερο μέλος, επίσης στον ηγετικό πυρήνα του κυκλώματος φέρεται να παραλαμβάνει από τον «αρχηγό» τα προς διαμοιρασμό αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα και τα παραδίδει ακολούθως στους Τομεάρχες, προκειμένου, μέσω των υφισταμένων τους ιατρικών επισκεπτών, να διαμοιραστούν αυτά στους τελικούς αποδέκτες (δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών κλ.π.). Είναι το άτομο στο οποίο αναφέρουν οι τομεάρχες και τον οποίο ενημερώνουν για τις αποδόσεις των ιατρών και τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά που θα πρέπει να τους καταβληθούν, ενώ είναι αυτός που έχει υπό τον έλεγχό του την διακίνηση των χρημάτων της εταιρείας προς τους τομεάρχες, τα οποία, είτε τα αποστέλλει μέσω Κ.Τ.Ε.Λ., είτε τα παραδίδει σε δια ζώσης συνάντηση με τους τομεάρχες.
Παράλληλα, εποπτεύει την δράση των υφισταμένων του, παρεμβαίνοντας όπου αυτό απαιτείται (καθορισμός ποσοστών συνεργαζόμενων ιατρών, αναζήτηση συνεργασιών με ιατρούς κ.λπ..), ενώ φέρεται να στρατολογεί κι αυτός ιατρούς στην εταιρεία, αναφέροντας σχετικά και εισηγούμενος προτάσεις προς τον «αρχηγό», προς επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο ίδιος συγκαλεί συγκεντρώσεις στελεχών των υφισταμένων του, κατά τις οποίες δίνει τις απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης, οδηγίες και κατευθύνσεις. Ενδεικτική του κομβικού-καθοδηγητικού του ρόλου στην οργάνωση είναι η συνομιλία μεταξύ των «υφιστάμενών του», όπου ο Α. αναφέρει ότι για να διατηρήσει κάποιος υψηλή θέση στον «διαγωνισμό» της εταιρείας θα πρέπει να μετέρχεται παράνομες πρακτικές και ότι ο ίδιος –φοβούμενος ενδεχόμενες ποινικές συνέπειες- θα ανέφερε στον «υπαρχηγό» «…εσύ δέχεσαι δηλαδή να παίρνεις πλαστή συνταγογράφηση η οποία είναι μηνύσιμη; Θες να πας φυλακή; Δέχεσαι εσύ, έχεις χτίσει καριέρα, δέχεσαι να τα πετά, να ‘ρθει η αστυνομία και να σε πάρει από το σπίτι σου με χειροπέδες;», αναφερόμενος ευθέως στις παράνομες πρακτικές που ακολουθούνται, ενώ
σχολιάζει «…όχι φίλε αυτά είναι παράνομα, έκνομα είναι».
Στην συνέχεια, αναφέρει ότι σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η παράνομη δράση της εταιρείας τους, ο «υπαρχηγός» θα κατηγορηθεί ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης («…ο -χι- …θα πάει σαν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης»), με τον συνομιλήτή του να συμφωνεί και τον Α. να προσθέτει «…έτσι βαφτίζονται οργανώσεις οι οποίες κλέβουνε».
Επίσης, χαρακτηριστική είναι και η κάτωθι συνομιλία, όπου φαίνεται πως από τον «υπαρχηγό» μοιράζονται τα αθέμιτα ωφελήματα στα κατώτερα ιεραρχικά επίπεδα της Εγκληματικής Οργάνωσης:
Μ.: Μ’ έστειλες κάτι σήμερα…
Υπαρχηγός: Σου έστειλα φίλε τα λεφτά. Κακώς; Δεν έπρεπε;
Μ.: Όχι καλά έκανες. Απλώς σκέφτομαι αν πρέπει να δώσω. Στους δύο απ’ τους τρεις ή να τους δώσω την άλλη βδομάδα, να τσακιστούν να πάνε να τα δώσουν την άλλη βδομάδα…
Υπαρχηγός: Σου έστειλα εννιά χιλιάρικα, αυτό ήθελα να σου πω.
Μ: Μμμμ. Ωραία καλά έκανες, μπράβο.
Υπαρχηγός: Σου έστειλα ένα εννιαράκι ωραίο ζεστό.
Ως προς την οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου από την δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια ακριβή αποτίμηση αυτής στο παρόν στάδιο. Ωστόσο, σε σχετική τηλεφωνική συνομιλία δύο μελών, ιατρικών επισκεπτών της φαρμακευτικής εταιρείας, προβαίνουν οι ίδιοι σε μια αποτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε η εγκληματική δράση τους τα τελευταία δύο χρόνια, διαφωτίζοντας
αυτήν την πτυχή, με τον ένα εξ αυτών να αναφέρει ότι κάθε μήνα ο παράνομος τζίρος, αναφερόμενος στον τζίρο των παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμάκων, είναι 30.000 ευρώ, εκτιμώντας την συνολική ζημιά στις 700.000, ενώ αναφέρει ότι στο εν λόγω κύκλωμα εμπλέκονται εκατοντάδες ιατροί που συνταγογραφούν παράνομα.
Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης:
Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών
Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ , εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές
Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εν γνώσει τους και με την συναίνεσή τους
Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους – διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή διαφορετικό φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), και προκαλώντας στη συνέχεια την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη είχαν χορηγήσει, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που είχε προσκομίσει ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.
Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, δηλαδή ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.
Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από την παράνομη μεταπώληση.
Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους, και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας, έχοντας υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.
Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση γιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.
Περαιτέρω, τα επιφορτισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης – προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.
Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα που έπρεπε να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.
Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
123.300 ευρώ
12 βιβλιάρια καταθέσεων
54 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb)
5 μαχαίρια
Χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων
2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων, λίστες με συνεργάτες ιατρούς
393 Έντυπα μηνιαίων συνταγογραφήσεων ιατρών και
ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη – και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.
Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια είναι κλειστά.