Μετά το “πράσινο φως” της Ε.Ε. οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την πανδημία – Τι υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή
Το “πράσινο φως” από την Κομισιόν περιμένει η κυβέρνηση για την πληρωμή του 4ευρω στα αιγοπρόβατα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Μάκης Βορίδης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. και βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα. Στο μεταξύ, “ανάβει” η συζήτηση εντός και εκτός της Βουλής, στον χώρο των κτηνοτρόφων, ως προς το θέμα των αδειοδοτήσεων των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας έδωσε στη δημοσιότητα τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου “Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις”, που προωθεί η κυβέρνηση.
Στη Βουλή, συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης απάντησε σε δύο βασικά ζητήματα που έθεσε με ερώτησή του ο Χρήστος Κέλλας: “Εργάτες γης και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων”.
Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι θα εξετάσει την εφαρμογή της λύσης που προτείνουν οι αγρότες είτε την εκ νέου μετάκληση, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν δυσκολίες στην είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών και ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε πως έχουν ληφθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και απομένει η υπογραφή του για την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την πανδημία, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα αποζημιωθούν όλοι οι κλάδοι που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να χορηγηθούν οι αποζημιώσεις ανά κλάδο.
Οι θέσεις των κτηνοτρόφων
Οι προτάσεις του Συνδέσμου επικεντρώνονται σε τρία από τα άρθρα του νομοσχεδίου, αφορούν σε δύο χρόνια ζητήματα του κλάδου όπως είναι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και είναι οι παρακάτω:
* «Άρθρο 8 “Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις”:
Συμφωνούμε με την παράταση έως 31/12/2020 της προθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών. Ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει και ο ΣΕΚ, θα οδηγηθούμε σύντομα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του θέματος, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών, που είναι και πάγια θέση του ΣΕΚ.
* Άρθρο 11 “Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης”:
Θέση του ΣΕΚ είναι η άμεση σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους, και η αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση.
Οι κτηνοτρόφοι αρκετά ήδη χρόνια καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφέρειες και θα πρέπει να σταματήσει η επιβάρυνση αυτή.
* Άρθρο 16 “Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων”:
Η κατάρτιση “Εθνικού Προγράμματος Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων” (ΕΠΣΥΔ), προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος, μας βρίσκει σύμφωνους, όμως είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του κτηνοτρόφου και για τον λόγο αυτό προτείνουμε την απαλοιφή του τέλους που προβλέπεται ότι θα καταβάλλεται από κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της χώρας».
Κόντρα στη Βουλή
Κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προκλήθηκε στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σήμερα τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, σχολίασε την πολιτική της κυβέρνησης και, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή τους, είπε συγκεκριμένα: «Τόσο η αιγοπροβατοτροφία όσο και η πτηνοτροφία ήταν οι δύο κλάδοι που υπέστησαν, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας που συνέπεσε με το Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων. Και σαν να μην έφτανε η πανδημία, με τις άστοχες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησής σας, όπως του κ. Γεωργιάδη, καταφέρατε και η τιμή στο κρέας κατρακύλησε. Η απώλεια για τους κτηνοτρόφους εκτιμάται πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Εσείς κάνετε λόγο για 32 εκατ. ευρώ. Τι συγκρίνετε; Πόση ήταν η απώλεια για τους κτηνοτρόφους και τι δίνετε; Αυτό πρέπει να είναι το μόνο μέλημά σας. Και μπορεί να μην έχετε στο τσεπάκι την Επιτροπή όπως μας είπατε, αλλά και οι αντοχές επιβίωσης των κτηνοτρόφων έχουν τα όριά τους. Και απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε καν την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης δεν έχουν να περιμένουν νωρίτερα. Στις περισσότερες χώρες θα δοθεί τον Αύγουστο, αλλά όχι στην Ελλάδα».
«Έχει ταξικό πρόσημο»
H ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα άλλα, έχει ταξικό πρόσημο, ευνοεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και δεν παίρνει κανένα μέτρο στοιχειώδους ανακούφισης για αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαία αγροτιά κ.λπ. Το παρόν νομοσχέδιο δεν αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά, τους βιοπαλαιστές αγρότες κ.λπ., αλλά παρέχει επιπλέον διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταργώντας επιτόπιους ελέγχους με τη σιωπηρή έγκριση. Γι’ αυτό από το πρώτο άρθρο προωθείται απλούστευση διαδικασιών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι μόνο, καθώς και παροχή δημόσιας περιουσίας, ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους, απολαμβάνουν τους περισσότερους κοινοτικούς πόρους με πλήθος φοροαπαλλαγών κ.λπ.».
Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί εξειδίκευση και εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που στοχεύει σε «περιορισμό της παράκτιας αλιείας, ανάπτυξη του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου και εκσυγχρονισμό με βάση τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας. Το ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις διευκολύνσεις που προβλέπονται και για την γαλακτοβιομηχανία, καθώς οι εταιρείες απαλλάσσονται από την πληρωμή των δειγματοληψιών για τους ελέγχους, “βαρίδι” που τώρα μεταφέρεται στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”».
Καταρροϊκός Πυρετός : Εμφανίστηκαν κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, επιβεβαιώθηκαν εστίες καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (πρώην FYROM).
Λόγω της εμφάνισης μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων εστιών στη γειτονική χώρα, διευκρινίζεται από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, αλλά και για την ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών, ότι πρόκειται για ζωονόσο η οποία δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο. Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με τα κουνούπια.https://www.neakriti.gr/