«Καθαρά από ζωονόσους τα κοπάδια των κτηνοτρόφων του Λασιθίου», δηλώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου, Γιάννης Μπρόκος
Χωρίς προβλήματα ξεπεράστηκε η περίοδος της καραντίνας για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων του νομού Λασιθίου, οι οποίοι συνεχίζουν να παίρνουν με προσοχή όλα τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται, ώστε να μη μεταδοθεί η πανώλη και ευλογιά στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής είτε από εισαγόμενα στην Κρήτη αιγοπρόβατα είτε από ζωοτροφές που είναι πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα ζώα.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος από το Καθαρό της Κριτσάς, σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οργώματος και της σποράς των δημητριακών, που σπέρνονται εφέτος για να έχουν αργότερα τα αιγοπρόβατα τους καλής ποιότητας τροφή και μάλιστα δωρεάν, μας δήλωσε με έμφαση ότι «όλα τα κοπάδια της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Λασιθίου είναι υγιέστατα όπως έδειξαν οι έλεγχοι που έγιναν. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε από την πανώλη, ούτε από την ευλογιά. Το Υπουργείο έχει πάρει κάποια μέτρα τα οποία τηρούνται προληπτικά αλλά η Κρήτη δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το προσωρινό κλείσιμο των σφαγείων μας δημιούργησε πρόβλημα τον Δεκαπενταύγουστο γιατί τότε στην χώρα μας γίνονταν εισαγωγές Ρουμάνικων αρνιών από τη χώρα που γνωρίζουμε ότι είναι η πηγή της πανώλης» καταγγέλλει ο κ. Γιάννης Μπρόκος.
Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου εντοπίζεται κυρίως στο κόστος της αγοράς του τριφυλλιού το οποίο έχει φτάσει στα 70 λεπτά το κιλό. Τα φυράματα, τα μείγματα και τα καλαμπόκια παραμένουν στα περυσινά επίπεδα τιμών.
«Έχουμε φτάσει να αγοράζουμε ένα κιλό τριφύλλι με ένα κιλό γάλα πλέον και αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε συνάρτηση με την ανομβρία των τελευταίων μηνών και την απουσία χορταριού στους ορεινούς όγκους η κατάσταση είναι τραγική για όλους τους κτηνοτρόφους. Το κόστος εκτροφής ενός αρνιού 10 κιλών πλέον φτάνει στα 120 ευρώ. Αν λοιπόν πουλήσουμε ένα αρνί 10 κιλών 60 με 65 ευρώ, θα έχουμε χάσει άλλα 60 ευρώ, γιατί αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση βάζοντας τα αρνιά και τα κατσίκια στο καλάθι των Χριστουγέννων. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο γιατί εμείς στην ουσία δουλεύουμε χωρίς κέρδος. Τα καύσιμα έχουν ανέβει στα ύψη και ελπίζω να έχουμε από την καινούργια χρονιά επιστροφή φόρου από την κατανάλωση των καυσίμων για να μειώσουμε λίγο το κόστος. Δουλεύουμε χωρίς να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα μικρό εισόδημα για τις οικογένειες μας. Οι επιδοτήσεις που δίδονται, δεν δίδονται όπως θα έπρεπε και έχω μεγάλη ανησυχία για την επόμενη προγραμματική περίοδο με την νέα ΚΑΠ και την είσοδο της Ουκρανίας στην Ε.Ε., που θα είναι η αφορμή για να μειωθούν δραματικά οι επιδοτήσεις που παίρνουμε τώρα και πάλι δεν μπορούμε να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση τα κοπάδια μας. Αν μειωθούν λοιπόν περισσότερο οι επιδοτήσεις δεν θα μπορούμε να ζήσουμε πουλώντας μόνο το κρέας και το γάλα των αιγοπροβάτων μας. Θα πρέπει λοιπόν από τώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρας να κάνει συμμαχίες με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έτσι ώστε η Ελλάδα να βρεθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο οργανωμένη να διεκδικεί με συμμαχίες. Γιατί αν μειωθούν όπως ακούγεται οι πόροι και οι επιδοτήσεις στο -50% τότε δεν θα μιλούμε για Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία», είπε στο neakriti.gr, ο κ. Γιάννης Μπρόκος.
Αναφορικά με τους επιτήδειους που έχουν βάλει χέρι στις επιδοτήσεις χωρίς να έχουν πραγματικές εκτροφές και έχοντας δηλώσει εικονικές εκτάσεις και μεγάλους αριθμούς ζώων, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου λέει ότι, «όσο περνά ο καιρός ο κλοιός σφίγγει από το οργανωμένο κράτος και θα φανεί αυτό όταν μειωθούν οι πόροι και οι επιδοτήσεις».
Υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων για την ελληνική αγορά
Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αρνιά και κατσίκια για να γίνουν εισαγωγές την περίοδο των γιορτών. Υπάρχουν μόνο στις Βαλκανικές χώρες κάποιες μικρές ποσότητες.
«Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες του εξωτερικού ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελληνικά αρνιά και η Γερμανία ζητά να αγοράσει Ελληνικά κατσίκια. Τα αρνιά σε επίπεδο χώρας θα είναι λίγα γιατί έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο, καθώς έχουμε χάσει γύρω στις 200.000 ζώα. Φοβούμαι ότι κάποιοι έμποροι θα επιχειρήσουν να στείλουν αμνοερίφια εκτός Ελλάδας αν βρουν καλύτερες τιμές. Άρα λοιπόν ενώ υπάρχει μια σχετική έλλειψη στην Ελλάδα, στην Κρήτη επειδή δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε προβλήματα με ζωονόσους, στην τοπική μας αγορά θα υπάρχει επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων», κατέληξε ο κ. Μπρόκος.neakriti.gr