Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας κάνει λόγο για μείωση του ζωικού κεφαλαίου που φτάνει στο 20% και οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς το 50%
Από το 2020 και μετά, για πρώτη φορά στην ιστορία της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη, το νησί έχασε την υπερ-επάρκεια που είχε, ενώ σήμερα, σε επίπεδο χώρας, ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχώς μειούμενη παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, όσο και για τη διατροφή των καταναλωτών.
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας έστειλε για μια ακόμη φορά υπόμνημα στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, με αποδέκτη μέσω της Βουλής και τον αρμόδιο υπουργό, κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου, μιλώντας για μία μείωση του ζωικού κεφαλαίου που φτάνει στο 20% και οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς το 50%, κάτι το οποίο ήδη έχουν επισημάνει και οι οργανώσεις αιγοπροβατοτρόφων σε ολόκληρη τη χώρα!
Το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου, από το 20% που βρίσκεται σήμερα, στο 50%, όπως αναφέρει το υπόμνημα του ΣΕΚ. Για την αποτροπή της κατάστασης προτείνει σειρά μέτρων, τα οποία κοινοποιεί με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υπεύθυνους αγροτικού, ως εξής:
«Θέμα: Άμεσες προτεραιότητες για την κτηνοτροφία
Κύριε πρόεδρε, κυρίες, κύριοι υπεύθυνοι Αγροτικού, η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή προχωράει με όλο πιο γοργά βήματα. Έχουμε πολύ καιρό ενημερώσει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γι’ αυτό, ζητώντας στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας της κτηνοτροφίας. Εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαμε στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα-κρέας.
Το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί το 65-70% του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος, έχει αυξηθεί 70-100% και, σε συνδυασμό με την αύξηση της ενέργειας 50-80% (ρεύμα, πετρέλαιο), δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην παραγωγή μας. Η ρευστότητα επίσης είναι μηδενική στη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προστίθενται και τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από τα δάνεια των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων στην πρώην ΑΤΕ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η διαχειρίστρια εταιρεία των χρεών της πρώην ΑΤΕ, που ζητάει πληρωμή μέχρι το πενταπλάσιο του κεφαλαίου, χωρίς διακανονισμό, απειλεί με πλειστηριασμούς στάβλων και πρώτης κατοικίας».
Τα αιτήματα
Ενίσχυση 150 ευρώ ανά αγελάδα.
15 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα που η κάθε εκμετάλλευση έχει παραδώσει τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα το 2021 και 2.000 κιλά γάλα για τα νησιά. Εάν δεν έχει παραδώσει γάλα και έχει παραδώσει επαρκή αριθμό αρνιών για σφαγή, να υπαχθούν στην ενίσχυση.
Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για ακατάσχετη πρώτη κατοικία και από τις άλλες τράπεζες, και πολυετή ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών, αφού διαγραφεί το 80% των τόκων και το 50% του κεφαλαίου.
Μηδενικός φόρος στο πετρέλαιο για το 2022.
Τα μέτρα θα πρέπει να παρθούν άμεσα, διότι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου που γίνεται σήμερα σε ποσοστό 20%, εάν δεν μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να αποθηκεύσουν τις ζωοτροφές για τη χειμερινή περίοδο τώρα, η μείωση θα φτάσει το 50% του ζωικού κεφαλαίου», συνεχίζει το υπόμνημα.
«Θα υπάρξει πρόβλημα με τις ελλείψεις σε γλέντια»
Μιλώντας στη “ΝΚ”, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, αποκάλυψε ότι ήδη η αγορά της Κρήτης είναι ελλειμματική σε γάλα και σε αιγοπρόβειο κρέας από το 2020 και μετά, κάτι που ποτέ άλλοτε δε συνέβαινε στο νησί μας!
«Εννοείται ότι υπάρχει ήδη μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει απίστευτη δυσαναλογία του κόστους παραγωγής, που έχει διπλασιαστεί, και δείτε τι τιμές έχουν μπει στα προϊόντα που παράγει ο παραγωγός. Και τουλάχιστον για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ευτυχώς που παίρνουν κάποια επιδότηση και συντηρούνται. Αλλά δεν μπορεί να είναι αυτό η λύση», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Σε επίπεδο Κρήτης, επειδή μία σημαντική ποσότητα γάλακτος δεν μπορούσε να επεξεργαστεί από τα τυροκομεία της Κρήτης, έχει φύγει προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Και έτσι, στα τυροκομικά προϊόντα δε νομίζω πια ότι έχουμε επάρκεια, αλλά ούτε και στο αιγοπρόβειο κρέας. Με τους γάμους ειδικά που γίνονται τώρα, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη», είπε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.
Μάλιστα, καταλήγοντας επισήμανε ότι «ούτε πέρυσι υπήρχε επάρκεια. Πέρυσι μάλιστα τον Αύγουστο η κατάσταση ήταν εφιαλτική. Από το 2020 και μετά ξεκίνησε η κατρακύλα. Μέχρι τότε, δεν ήμασταν απλά αυτάρκεις, είχαμε υπερεπάρκεια. Μην ξεχνάτε ότι η Κρήτη τάιζε με πρώιμο αρνί την υπόλοιπη Ελλάδα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, με απίστευτες ποσότητες. Σε ό,τι αφορά το γάλα, έχουμε και σήμερα γάλα σε μεγάλες παραγωγές στην Κρήτη. Σε πανελλαδικό όμως επίπεδο, η Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες της σε γάλα».
Ο κ. Στεφανάκης σχολίασε στο σημείο αυτό ότι οι πάλαι ποτέ ποσοστώσεις στο αγελαδινό γάλα έπαιξαν τεράστιο ρόλο κατά του αγελαδινού γάλακτος, αλλά εμείς ως Κρήτη δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να καθιερώσουμε το δικό μας γάλα, δηλαδή το αιγοπρόβειο, με συνέπεια να φτάσουμε στη σημερινή κατάστασηhttps://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.