Κτενιαδάκης: Πρωτόγνωρη η πίεση στο σύστημα υγείας της Κρήτης – Νοσηλεύουμε 20χρονους και 25χρονους
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στην Κρήτη, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο αναπληρωτής Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Στέλιος Κτενιαδάκης.
«Τέτοια πίεση δεν είχαμε ακόμη και στους περιόδους που όλη η χώρα βρισκόταν σε αρκετά υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Η Κρήτη πρωτοπορεί στο να έχει τόσο υψηλά ποσοστά και μεγάλο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό» τόνισε ο κ. Κτενιαδάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Κτενιαδάκης, αν αυτά τα κρούσματα τα είχαμε τον Φεβρουάριο, με την εικόνα της αυξημένης κινητικότητας, το ποσοστό των νοσηλειών και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, θα ήταν υψηλότερο. «Υπάρχουν διάφορα site που αποτυπώνουν την πορεία που έχει να κάνει και με τον εμβολιασμό, στα οποία η νοσηλεία και η θνητότητα δεν αντιστοιχεί στην αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό οφείλεται και είναι ξεκάθαρη απόδειξη του εμβολιαστικού κινήματος, που έχει πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς στην Κρήτη ο εμβολιασμός μας δεν είναι στα επίπεδα που θέλουμε. Είναι ένα πρόβλημα, για το οποίο έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες».
Όσον αφορά το προφίλ των ασθενών, ο κ. Κτενιαδάκης επεσήμανε πως κατά κύριο λόγο πρόκειται για νέα άτομα. «Είχαμε τελευταία μια έξαρση από γηριατρικά κέντρα αλλά ο μέσος όρος είναι σταθερά χαμηλός και κατεβαίνει συνεχώς γιατί έχουμε άτομα 20 – 25 ετών που νοσηλεύονται στην κλινική. Η ΜΕΘ έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, αλλά η ΜΕΘ έχει χαμηλά ποσοστά θνητότητας. Οι ασθενείς που μένουν στην Μονάδα είναι δύσκολο να βγουν».
Εκτίμησε δε, ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο Κρήτης, όσον αφορά τις κλίνες. «Το γεγονός ότι έχουμε 13 κρεβάτια από τα 16 που έχουμε διαθέσιμα, σημαίνει ότι είμαστε σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση για το πως θα ρυθμίσουμε το θέμα. Είναι σοβαρό αν σκεφτεί κανείς ότι τέτοιο καιρό πέρσι είχαμε 16 κρεβάτια σύνολο σε όλο το νοσοκομείο. Τώρα έχουμε τα διπλάσια, παρόλα αυτά δεν φτάνει ο αριθμός γιατί έχουμε τους ασθενείς non covid».
Σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, όσον αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ, είναι όλοι ανεμβολίαστοι ενώ στην κλινική κορωνοϊού υπάρχουν ασθενείς που είναι και εμβολιασμένοι. «Δεν σημαίνει ότι αν κάνουν το εμβόλιο δεν κολλάνε, υπάρχουν ομάδες όπου η άμυνα τους είναι μειωμένη ακόμη και με τον κορωνοϊό».
Ο κ. Κτενιαδάκης ανέφερε πως σε ένα βαθμό το νοσοκομείο έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλά θέματα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 16 κρεβάτια για τον κορωνοϊό και 11 για τη γενική ΜΕΘ, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ένας ασθενής που θα χρειαστεί κρεβάτι ΜΕΘ, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Γι’ αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν όπου υπάρχουν κρεβάτια, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε ακόμη και μακριά από τον τόπο διαμονής».
Κλείνοντας, ο κ. Κτενιαδάκης υπογράμμισε πως όσον αφορά ασθενείς του κορωνοϊού, υπάρχουν σχέδια ανάλογα με το ποιο σημείο και πάνω, είναι οι ασθενείς. «Έχουμε τη δυνατότητα νοσηλείας, αυτή τη στιγμή στην κλινική 74 ασθενείς και τώρα έχουμε 51, έχουμε αρκετά μεγάλη άνεση αλλά και το ενδεχόμενο πως θα είναι το επόμενο διάστημα. Από εκεί και μετά από τους 100 και πάνω, θα πρέπει να κάνουμε πολλές ανακατατάξεις όσον αφορά τις ΜΕΘ, υπάρχει ο κεντρικός συντονισμός που ενημερώνεται σε real time από όλες τις ΜΕΘ, οπότε ουσιαστικά μέσω της συνεργασίας βρίσκουμε διαθέσιμα κρεβάτια».
Κλείνοντας, ο κ. Κτενιαδάκης έστειλε το δικό του μήνυμα στους πολίτες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.https://creta24.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.