Να διακόψουν το έργο της υδροδότησης του Θεολόγου από το δίκτυο του Κρούστα στο δήμο Αγίου Νικολάου, επιδιώκουν κάτοικοι του τελευταίου, καθώς οι αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής που καταγγέλουν, οδήγησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε έντονη διαμαρτυρία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και πάυση των εργασιών της υδροδότησης.
Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι θα συγκεντρωθούν εκ νέου στην είσοδο του χωριού για να μην εισέλθουν τα μηχανήματα έργου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου, αν και έχουν υποβληθεί μηνύσεις από 10 κατοίκους του χωριού, παρουσία δύο μαρτύρων.
«Το «αμυγδαλοχώρι» της Κρήτης… μαραζώνει»
Αυτό που επισημαίνουν οι κάτοικοι του Κρούστα είναι ότι η ίδια πηγή που τους δίνει νερό πόσιμο και για πότισμα έχει ήδη «στερεύσει» και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να τροφοδοτήσει και άλλη κοινότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην άρδευση, με αποτέλεσμα σε έναν αγροκτηνοτροφικό οικισμό, όπως ο Κρούστας, να μην μπορεί κάποιος να έχει κηπευτικά προϊόντα και να μην επαρκεί το νερό να ποτιστούν οι ελιές. «Σε έναν οικισμό που θα έπρεπε να ενισχυθεί για να διατηρηθούν καλλιέργειες όπως οι αμυγδαλιές, που ξεραίνονται σωρηδόν τα τελευταία χρόνια», σημειώνει σε επιστολή της η μηχανικός Μαρία Ρουκουνάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο του καλοκαιριού, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι δεν έχουν να ποτίσουν τα κηπευτικά.
Αναφορικά με το θέμα της ύδρευσης, η μεταφορά του νερού στον Θεολόγο από το δίκτυο του Κρούστα είχε ξεκινήσει και παλαιότερα, αλλά σταμάτησε και μέχρι σήμερα η λύση της μεταφοράς του νερού από τον Αποσελέμη, απομακρύνεται. Επίσης, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ούτε το εναλλακτικό σχέδιο της λιμνοδεξαμενής προχώρησε τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος.
Επί της ουσίας, αυτό που ζητούν οι κάτοικοι, είναι διασφαλίσεις αφενός ότι το δίκτυο προς τον Θεολόγο εκτός της ύδρευσης, δεν θα καλύψει και περαιτέρω ανάγκες και να λυθεί οριστικά με έργα το θέμα της άρδευσης, καθώς όπως τονίζουν, κάθε χρόνο χάνονται πολύτιμες ποσότητες νερού, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα. Η αντίδραση των κατοίκων έρχεται κόντρα στα σχέδια του Δήμου Αγίου Νικολάου ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού είχε δημοσιευτεί σε τοπικό μέσο (cna) της περιοχής και σχετική φωτογραφία με πανό. neakriti.gr