Τα νομίσματα ανά τους αιώνες αποτελούν έναν καθρέφτη πολιτισμού και ιστορίας, μια καταγραφή γεγονότων και μυθολογίας, γοητεύοντας αρχαιολόγους, ιστορικούς, συλλέκτες, αλλά και κάθε άνθρωπο που τα συναντά.
Μάλιστα, τα αρχαία νομίσματα κατέχουν μια ξεχωριστή θέση μέσα σε αυτό τον θαυμαστό «μεταλλικό» κόσμο, καθώς κουβαλούν μαζί τους άγνωστες στο ευρύ κοινό μαρτυρίες από τα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αποτελούν διακαή πόθο για πολλούς φανατικούς συλλέκτες, με τις τιμές τους στις δημοπρασίες να γνωρίζουν συνεχή άνοδο, φτάνοντας σε ύψη που ζαλίζουν.
Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί η πώληση ενός αργυρού στατήρα της Γόρτυνας το 2011 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, σε τιμή-ρεκόρ σχεδόν 450.000 ευρώ.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο νόμισμα δεν αποτελεί παρά ένα μόνο μικρό δείγμα της πλούσιας νομισματοκοπίας που έχει να επιδείξει η Κρήτη, με ιστορία 3.500 και πλέον ετών, αφού χάλκινα τάλαντα που έχουν βρεθεί στην Κνωσό χρονολογούνται ακόμη και στον 16ο-14ο αιώνα π.Χ.
Έχοντας αναπτύξει την επεξεργασία του χαλκού και του σιδήρου από την εποχή του βασιλιά Μίνωα, οι Κρήτες ανέδειξαν τη νομισματοκοπία σε τέχνη, με τα αποτελέσματά της να εκτείνονται σε όλο το νησί.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι κατά την περίοδο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων τα νομισματοκοπεία που λειτουργούσαν στην Κρήτη ανέρχονταν σε σαράντα.
Σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν όσοι το επιθυμούν αυτή την «κρυφή» ιστορία του νησιού, μέσα από τα αρχαία Κρητικά νομίσματα, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνδιοργανώνει την περιοδική έκθεση «ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ» στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας, από τις 30 Ιουνίου έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Εκεί φιλοξενούνται 124 νομίσματα, προερχόμενα από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) και από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.