Αφιερωμένη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» που αποτελεί τον πράσινο χρυσό του νησιού μας, ήταν η ενημερωτική εσπερίδα που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 στις 17:30, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου αρ. 9).
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του». Η συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών αλλά και υπηρεσιών του νησιού ήταν μεγάλη, ενώ από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις διαμορφώθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βελτίωση της διαχείρισης του πολύτιμου αυτού προϊόντος.
Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα στη Κρήτη Ειρήνη Χουδετσανάκη Γιακουμάκη στην εναρκτήρια ομιλία της ευχαριστώντας αρχικά όλους τους συμμετέχοντες στην σημαντική αυτή εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημασία της ελαιοκομίας για την οικονομία του νησιού, καθώς και στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας και συγκεκριμένα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Προστασία Ανάδειξη και Προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» που ήδη έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα η κα. Χουδετσανάκη τόνισε ότι, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που αφορούν όλα τα στάδια του αγροδιατροφικού τομέα που συμπεριλαμβάνει παραγωγούς, ελαιουργούς, τυποποιητές, ξεναγούς κ.α σε συνεργασία με όλους τους δήμους της Κρήτης.
Επίσης η κα. Χουδετσανάκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων Αγ. Παρασκιών και Κουνάβων που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς διάβασαν κείμενα που αφορούν την ελιά και το ελαιόλαδο.
Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ευάγγελος Ζάχαρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουνδουράκης, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Εκπαιδευτικών, Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού, των Δήμων και των παραγωγικών φορέων, στελέχη των Υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Κ., αλλά και πλήθος κόσμου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες ενώ ο γνωστός σεφ Μανόλης Παπουτσάκης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στη εξαιρετική χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική.
Οι συμμετέχοντες ομιλητές παρουσίασαν θέματα που αφορούν το βέλτιστο χρόνο συγκομιδής του ελαιοκάρπου, τα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας όσο και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του προϊόντος στα ελαιουργεία, τους κινδύνους επιμολύνσεων, τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καθώς και τον ρόλο του στην εστίαση, τις σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές προώθησης του προϊόντος, αλλά και το ιστορικής σημασίας «πάντρεμα» της παράδοσης με τις απαιτήσεις της σημερινής παγκόσμιας αγοράς, που θα προσδώσουν την απαιτούμενη υπεραξία στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘’Κρήτη/Kriti” και θα το αναδείξουν στη θέση που του αξίζει διεθνώς. Η εκδήλωση έκλεισε με την πραγματοποίηση οργανοληπτικής αξιολόγησης εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων από ντόπιες ποικιλίες ελιάς.
Παράλληλα όμως ομιλητές της εκδήλωσης, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγών κατά τις τοποθετήσεις τους επεσήμαναν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κρητικού παρθένου ελαιόλαδου, τα προβλήματα που εντοπίζονται στην φετινή παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής και άλλων παραγόντων που επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και στην Κρήτη αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο παραγωγός, γεγονός που τον έχει γονατίσει.
«Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει κάνει αρκετά πράγματα για το ελαιόλαδο. Θέλουμε ο παραγωγός, ο εξαγωγέας και ο τυποποιητής να είναι ενημερωμένοι σωστά για να μπορέσουμε αυτόν τον πράσινο χρυσό του νησιού μας να τον παράγουμε με ακόμα καλύτερες προοπτικές» τόνισε σε δήλωσή της στο Press Office Online (poo.gr),http://poo.gr/ η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, MSc Γεωπόνος ΤΕ, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.
«Χαίρομαι που η εσπερίδα αυτή διοργανώθηκε μέσα στην περίοδο της συγκομιδής. Στη διάρκεια της εσπερίδας, αναδείξαμε θέματα καλών πρακτικών καθώς επίσης και ποιο είναι το όραμα για το κρητικό ελαιόλαδο, θέματα που ενδιαφέρουν και τον ελαιουργό και τον παραγωγό και τον τυποποιητή. Η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη αφενός λόγω των τιμών και αφετέρου λόγω της χαμηλής παραγωγής. Υπάρχουν όμως τομείς στην παραγωγή του ελαιολάδου που μπορούν να βελτιωθούν ώστε το προϊόν μας βγαίνοντας προς τα έξω να έχει και καλύτερη προστιθέμενη αξία και να ενισχύσει το ενδιαφέρον του παραγωγού προς αυτό» ανέφερε ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου, Δοκιμαστής ελαιολάδου, περιγράφοντας στη διάρκεια της εσπερίδας τις πρακτικές εκείνες που πρέπει να ακολουθηθούν για να αναβαθμίσουν το κρητικό ελαιόλαδο.
Μια εξίσου πολύ σημαντική παράμετρο για την πορεία του κρητικού ελαιολάδου επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Φραγκάκης, Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, ο οποίος σε δήλωσή του στο Press Office Online (poo.gr), είπε «καλό θα ήταν να μην χαιρόμαστε τόσο με το γεγονός να ανέβει ακόμα πιο ψηλά η τιμή του λαδιού διότι αυτό ενδέχεται κάποια στιγμή να γυρίσει μπούμερανγκ στους παραγωγούς. Αν η τιμή φτάσει να είναι απαγορευτική για τους καταναλωτές και εθιστούν στα σπορέλαια, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο», με τον ίδιο να τονίζει πως το ζήτημα είναι σοβαρό και θέλει προσοχή.
«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και την ποιότητα και την σωστή καλλιέργεια της ελιάς με στόχο να διαφυλαχτεί και η ποσότητα. Εκδηλώσεις όπως αυτή, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου και ο παραγωγός να μην χαλάει την ποιότητα» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη φέτος δεν αγγίζει τα επιθυμητά επίπεδα, αφού από τους 130.000 τόνους λάδι που έβγαλε πέρυσι το νησί, φέτος αναμένονται μόλις 20.000 τόνοι, πράγμα άκρως απογοητευτικό…
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εσπερίδας:
«Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘’Κρήτη/Kriti”, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας!»
17:30-17:40
Προσέλευση-Εγγραφές
17:40-18:00
Έναρξη-Χαιρετισμοί
18:00-18:15
«Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης και η βελτίωση ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου»
Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη
Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, MSc Γεωπόνος ΤΕ
18:15-18:30
«Η σημασία του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής στην ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου»
Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης,
Αναπληρωτής Καθηγητής Ελαιοκομίας, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
18:30-18:45
«Μπορεί η παράδοση να συμπορευτεί με την ποιότητα του ελαιολάδου;»
Ομιλητής: Μανώλης Καρπαδάκης
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου, Δοκιμαστής ελαιολάδου
18:45-19:00
«Πιστοποιημένα φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης: το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας».
Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Ερευνητής
ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου
19:00-19:15
«Επιμολύνσεις ελαιολάδου»
Ομιλήτρια: Γαλλιάκη Άννα
Χημικός, MBA, Μέλος της ΕΕΧ Κρήτης.
9ετης εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων και ελαιολάδου
19:15-19:30
«Μαγειρεύουν στις επαγγελματικές κουζίνες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;»
Ομιλητής: Μανώλης Παπουτσάκης
Σεφ-Πατρόν στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα Τραπέζια και Pharaoh
19:30-20:00
«Η οργανοληπτική Αξιολόγηση ως πυλώνας της ποιότητας του Εξαιρετικού Παρθένου ελαιολάδου ‘’Κρήτη/Kriti’’»
Δοκιμές Κρητικών ποικιλιών ελαιολάδων
Ομιλήτρια: Ελευθερία Γερμανάκη,
Γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου
20:00-20:30
Συζήτηση-Κλείσιμο εσπερίδας
Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Κουνάβων και Αγ. Παρασκιών.