«Να αποφευχθεί η καταστροφή που συνέβη πέρυσι»
Πάλι… “πίσω από τον δάκο” βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με νέα ανησυχητική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για τις περιοχές εκείνες στις οποίες καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας. Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κρήτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας και τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου με ψεκασμούς κάλυψης να παρεμβαίνουν όπου και όποτε μπορούν, συμπληρώνοντας τους δολωματικούς ψεκασμούς που έκαναν τα συνεργεία, και οι οποίοι σε λιόφυτα μικρής καρποφορίας είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Η ανακοίνωση βγήκε λίγες μόνο μέρες μετά τα σχετικά σχόλια και δημοσιεύματά μας, όπου γράφαμε πως, από τη στιγμή που πέρασαν, ως φαίνεται, οι υψηλές θερμοκρασίες που “καθηλώνουν” το καταστροφικό έντομο, τώρα μπαίνουμε στην περίοδο που και πέρυσι σηματοδότησε την… “έφοδο” του καταστροφικού εντόμου, αφού ο δάκος θέλει θερμοκρασίες κάτω από 32 βαθμούς και πάνω από τους 10, για να μπορεί να πετάξει και να τρυπήσει τους καρπούς της ελιάς, όπως έχουν κατ’ επανάληψη διευκρινίσει οι επιστήμονες.
Αναλυτικότερα, η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ηρακλείου αναφέρει: «Στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές τοπικές κοινότητες των δήμων Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων (εκτός δημοτικής ενότητας Αστερουσίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός τα νότια της δημοτικής ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές τοπικές κοινότητες της δημοτικής ενότητας Κόφινα του δήμου Γόρτυνα καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας.
Σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των ψεκασμών.
Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε εγρήγορση και, όπου απαιτηθεί, θα προχωρήσει άμεσα και σε επόμενο δολωματικό ψεκασμό.
Ωστόσο οι πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί και το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις περιοχές υπάρχουν μικρά ποσοστά καρποφορίας καθιστούν την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας αμφίβολη.
Για τον λόγο αυτό συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και, εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στον χρήστη και στο περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που θα χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας».
Οι νέοι ψεκασμοί
Στο μεταξύ, με άλλη της ανακοίνωση, η ΔΑΟΚ γνωστοποιεί και νέους ψεκασμούς στους δήμους Φαιστού και Μινώα Πεδιάδος.
Συγκεκριμένα, η υπηρεσία γνωστοποιεί ότι σήμερα Παρασκευή, 21 του μήνα, θα ξεκινήσει ο τρίτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στο δημοτικό διαμέρισμα Γαλιά του δήμου Φαιστού.
Επίσης, στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, αύριο Σάββατο θα γίνει ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός στα δημοτικά διαμερίσματα Αμαριανό, Αποστόλοι, Αρχάγγελος, Ασκοί, Γεράκι, Ευαγγελισμός, Καρουζανά, Κασταμονίτσα, Καστέλι, Λιλιανό, Λύττος, Μαθιά και Πολυθέα.
Αύριο επίσης θα γίνει ο 3ος ψεκασμός στο δ.δ. Σμαρίου.
Ο τέταρτος ψεκασμός γίνεται με την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης, σύμφωνα με την 1029/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης.
«Να γίνει έρευνα»
Σχολιάζοντας το “καμπανάκι” της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ζητάει έρευνα και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου να βρεθούν και να αποδοθούν ευθύνες «αν υπάρχουν» στον οποιονδήποτε, για τους υψηλούς δακοπληθυσμούς που εντοπίζονται κατά περιοχές.
«Εμείς δεν είμαστε ειδικοί. Θα πρέπει οι αρμόδιοι επιστήμονες να προχωρήσουν σε έρευνα για να δούμε τι συμβαίνει. Και αν υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να εντοπιστούν και να αποδοθούν. Είναι κρίμα να ξανασυμβεί η καταστροφή που συνέβη πέρυσι», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Βέβαια, ο ίδιος κάλεσε και τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουν και οι ίδιοι όπου χρειάζεται και όπου μπορούν κάνοντας τους δικούς τους ψεκασμούς, πάντοτε όμως σε συνεργασία με τους γεωπόνους τους, ώστε να μην προκαλούνται στη φύση προβλήματα από ανεξέλεγκτους ψεκασμούς, που σε τελευταία ανάλυση, εκτός από τον δάκο, σκοτώνουν και τους ωφέλιμους οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους κάποιοι μπορεί να είναι και εχθροί του δάκου και άρα σύμμαχοι των ελαιοπαραγωγών.
Ο δάκος άνοιξε τον δρόμο για τους μύκητες
Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη η εφημερίδα μας είχε από τον Φεβρουάριο φέτος αποκαλύψει στοιχεία του προέδρου της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή στην Κρήτη, του γεωπόνου Χρήστου Αυγουλά, που επιβεβαίωναν ότι ο δάκος άνοιξε τον δρόμο για να έρθουν και οι μύκητες, στη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου 2019-2020.
Ο εν λόγω επιστήμονας έκανε λόγο για προσβολή του ελαιοκάρπου κατά περίπου 15 έως 20% από το γλοιοσπόριο.
Η διαφορά με τα άλλα πορίσματα που είχαν ήδη ανακοινώσει η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” ήταν ότι, εδώ, το γλοιοσπόριο εμφανίζεται να συμμετέχει σημαντικά στην τεράστια καταστροφή, σε σχέση με τα προηγούμενα. Ωστόσο, σε όλα τα πορίσματα, ο δάκος εμφανίζεται να είναι ο “μεγάλος ένοχος” της καταστροφής, με τον μύκητα “βούλα” να κατέχει τη δεύτερη θέση, αλλά σε αντίθεση με το γλοιοσπόριο να είναι ένας μύκητας που εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον δάκο!
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή, ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Αυγουλάς, αποκάλυψε τα πρώτα συμπεράσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσία και του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη.
«Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα στις αναλύσεις των δειγμάτων που με πρωτοβουλία της Επιτροπής απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια Φυτοπαθολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η προσβολή του ελαιοκάρπου οφείλεται κατά περίπου 15 έως 20% στο γλοιοσπόριο. Και στον υπόλοιπο μέγα βαθμό, η προσβολή είναι από τη σαποβούλα, που πέρασε στον ελαιόκαρπο μέσω των δειγμάτων του δάκου.
Αρχικό, δηλαδή, σημαντικό αίτιο ο δάκος. Δευτερογενές αίτιο, μέσω των νυγμάτων του δάκου, η “βούλα” και ακολουθεί σε ένα ποσοστό 15 με 20% η προσβολή από το γλοιοσπόριο».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι πέρυσι μόνο από το λάδι η Κρήτη – σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις – έχασε περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ!https://www.neakriti.gr/