Κρήτη: Ξεσηκωμός για τη Υγεία – «Κεραυνοί» κατά του Άδωνι Γεωργιάδη
Μαζική κινητοποίηση στην Κρήτη ενάντια στην υποβάθμιση των δημοσίων δομών. «Όχι» στην ιδιωτικοοικονομική λογική που διεισδύει όλο και περισσότερο στη λειτουργία του ΕΣΥ.
Κρήτη: Ξεσηκωμός για τη Υγεία – «Κεραυνοί» κατά του Άδωνι Γεωργιάδη
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βασικός πυλώνας του κράτους πρόνοιας και δικαίου, δεν διάγει και την καλύτερή του περίοδο. Η υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. Με σύνθημα «φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη ότι: Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» σωματεία υγειονομικών, σύλλογοι και φορείς, ένωσαν τις φωνές τους στην Κρήτη, υπερασπίζοντας το δικαίωμα «για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους».
Από την Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, πλήθος κόσμου, με την «κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης να επιδεινώνεται συνεχώς», διατράνωσαν τα αιτήματά τους, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις και εξαπολύοντας «κεραυνούς» κατά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
«Η Υγεία είναι δικαίωμα για όλους»
Στο δυναμικό συλλαλητήριο -εκτός των υγειονομικών- παρευρέθηκαν δεκάδες σωματεία εργαζομένων από όλη την Κρήτη αλλά και άλλοι φορείς με δεκάδες πανό και στεντόρειες φωνές.
«Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» και «η Υγεία είναι δικαίωμα για όλους» μερικά από τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο.
Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν
«Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης επιδεινώνεται συνεχώς, με την ιδιωτικοοικονομική λογική να διεισδύει όλο και περισσότερο στη λειτουργία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η πρόσβαση των ασθενών σε έγκαιρες, δωρεάν εξετάσεις και θεραπείες, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους τα σωματεία.
Τα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας μοιάζουν ανυπέρβλητα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναφέρουν πως το 40% των χειρουργικών αιθουσών και το 25% των κλινών ΜΕΘ, στα νοσοκομεία της Κρήτης, να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Προσθέτουν ότι τα κενά γιατρών σε Βενιζέλειο νοσοκομείο και ΠΑΓΝΗ φτάνουν τα 80, ενώ μέσα στο 2024, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αποχώρησαν 23 γιατροί και προσλήφθηκαν 13.
Ενώσεις εργαζομένων και φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους
Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Η Ένωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, σε ανακοίνωσή της διαπιστώνει ότι «υπάρχει μεγάλη μείωση του προγράμματος του χειρουργείου σε σχέση με πέρυσι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διεκπεραίωσης των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν 4 μόλις αναισθησιολόγοι για την κάλυψη ολόκληρου του νοσοκομείου. Η κάλυψη μέρους των αναγκών γίνεται σε ιδιώτες ιατρούς και ιατρούς με μετακίνηση από άλλα νοσοκομεία».
Παλεύουν μεταξύ άλλων για «να μην συγχωνευτεί-καταργηθεί κανένα τμήμα, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να στελεχωθούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι».
Λένε όχι «στις μετακινήσεις και την μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία».
Διεκδικούν «αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών, αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες».
Το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στηρίζει, όπως αναφέρει, «τον δίκαιο και διαχρονικό αγώνα των Υγειονομικών».
Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σητείας «στέκεται με αποφασιστικότητα στο πλευρό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους».
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου «απαιτεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία λύσεις με έργα και όχι λόγια ενάντια στην υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας της Κρήτης».
Σημαντικά προβλήματα
Ανατρέχοντας σε στοιχεία, που πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα, παρά τις κατά καιρούς θριαμβολογίες της κυβέρνησης, «από το 2021 το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά περίπου 7.500 άτομα. Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε., ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανέρχονται μόλις στο 5.5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες πάνω.
Ενώ ο μέσος όρος ΜΕΘ στην Ε.Ε. είναι 12 κλίνες για 100.000 κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 6 κλίνες. Ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ μειώνεται λόγω έλλειψης εντατικολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί: έως τον Ιούλιο του 2019 είχαν λειτουργούσαν 237 ΤΟΜΥ και 5 χρόνια μετά έχουν προστεθεί μόνο 10 νέες ΤΟΜΥ. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε. σε ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της (17% στην Ελλάδα – μόλις 3,3% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.)».
Τα σχόλια είναι κλειστά.