Τις πρώτες ακυρώσεις αρχίζουν να καταγράφουν τα ελληνικά ξενοδοχεία λόγω του χάους που επικρατεί σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, δημιουργώντας εκτός από ταλαιπωρία στους επιβάτες και αλυσιδωτά προβλήματα.
Στα ελληνικά αεροδρόμια οι όποιες καθυστερήσεις είναι μικρές και κατά 80% εισαγόμενες λόγω των όσων συμβαίνουν στα αεροδρόμια του εξωτερικού.
Εκτιμάται ότι τον Αύγουστο περισσότερες από 25.000 πτήσεις θα ακυρωθούν και οι περισσότερες από αυτές θα αφορούν στην Ευρώπη, λόγω έλλειψης προσωπικού και απεργιών σε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια. Κάτι που όλοι απεύχονται φυσικά σε μια χρονιά που λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού δεν υπάρχουν περιθώρια απωλειών.
Προς το παρόν δεν υπάρχει «κύμα» ακυρώσεων στους ελληνικούς προορισμού και τα προβλήματα που ανακύπτουν αφορούν κυρίως τις λειτουργίες των ξενοδοχείων λόγω καθυστέρησης στις αφίξεις και αναχωρήσεις των ταξιδιωτών αντιμετωπίζονται.
Απώλειες λόγω SAS
Ωστόσο προορισμοί όπως η Κρήτη και η Ρόδος που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες μετρούν απώλειες, λόγω της απεργίας των πιλότων της SAS για 12η μέρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλη Γιαννούλη, το πρώτο τριήμερο του Ιουλίου «θα έρχονταν στα Χανιά περί τους 4.000 με 5.000 επισκέπτες. Σίγουρα δεν έχει έρθει πολύς κόσμος, καθώς είναι πολλές οι πτήσεις που έχουν χαθεί»
Όπως αναφέρει η Ημερησία, η απεργία στη SAS, στην οποία συμμετέχει η πλειοψηφία των πιλότων, την Παρασκευή εισήλθε στη 12η μέρα, με βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων, που άρχισαν ξανά προχθές το απόγευμα μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, να είναι οι όροι διάσωσης της εταιρείας.
Αν και οι πιλότοι της δέχθηκαν, μεταξύ άλλων, μια περιορισμένη μείωση μισθών, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει δεν είναι αρκετές, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης που εξαγγέλθηκε το Φεβρουάριο.
Η SAS προσπαθεί να προσελκύσει νέους επενδυτές ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων. Σημειώνεται ότι η εταιρία κατέθεσε έγγραφα για την προστασία της από τη χρεοκοπία στις ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου.
Η SAS, επίσης, ανέφερε ότι η απεργία των πιλότων της «υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στην ακύρωση περίπου του 50% όλων των προγραμματισμένων πτήσεων», επηρεάζοντας περίπου 30.000 επιβάτες την ημέρα. Την Πέμπτη ακύρωσε άλλες 240 πτήσεις, φτάνοντας συνολικά στις 2.550 ακυρώσεις στη διάρκεια της απεργίας, που επηρέασαν περισσότερους από 270.000 επιβάτες.
Η SAS λόγω της πανδημίας το 2020 μείωσε κατά 40% το προσωπικό της, δηλαδή, «κόπηκαν» 5.000 θέσεις εργασίας, ή το 40% του εργατικού δυναμικού της.https://www.ekriti.gr/