Αίτημα για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών με 126 εκατ. ευρώ κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως ανακοίνωσε από το Λασίθι ο Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο υπουργός τόνισε πως αν εγκριθεί το αίτημα θα πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. «Από τη στιγμή που θα γίνει δεκτή η πρόταση, θα οδηγήσει σε μια ενίσχυση της τάξης των 300-4000 ευρώ ανά επαγγελματία ελαιοπαραγωγό, ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιεργεί και αυτό θα γίνει για να αντιμετωπιστεί το πλήγμα που υπέστησαν από τον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βορίδης τόνισε πως το υπουργείο με κινήσεις του προσπαθεί να στηρίξει τους παραγωγούς αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού αλλά και του κρητικού ειδικότερα ελαιόλαδου. Η αποφυγή των δασμών Τραμπ, κατέστησε πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης. Oδήγησε ωστόσο στο να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιόλαδου. Αυτό σε συνδυασμό με την πανδημία αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα στην ελληνική παραγωγή. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε το υπουργείο να καταθέσει αυτή την πρόταση στην ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ ήδη έχει γίνει ο σχεδιασμός για το πως θα διατεθούν τα χρήματα στους ελαιοπαραγωγούς, σε περίπτωση που εγκριθεί.
«Θα γίνει Μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα δηλώσουν τα στρέμματα και την ιδιότητά τους και οι αιτήσεις θα περάσουν από έγκριση προκειμένου να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις», δήλωσε ο κ. Βορίδης.
Ο υπουργός, ξεκαθάρισε πως τα 126 εκατ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά τους επαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Επιτροπής για τον φάκελο που έχει κατατεθεί για την αποζημίωση των Κρητικών παραγωγών για την καταστροφή που υπέστη η περυσινή ελαιοπαραγωγή λόγω αυξημένης δακοπροσβολής. «Ο φάκελος που έχει κατατεθεί, είναι ένας πλήρης φάκελος που συνδέεται με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που οδήγησε σε αύξηση της δακοπροσβολής, η οποία δεν μπορούσε να καταπολεμηθεί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Είναι πλήρως τεκμηριωμένος και τώρα αξιολογείται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αφορά μόνο την Κρήτη και μόνο τις περιοχές που επλήγησαν από τον δάκο», ανέφερε ο υπουργός.https://creta24.gr/