Κρήτη:Το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
Το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας που διεξάγεται στην Κρήτη
Διεθνείς πρωτοβουλίες των Ορθοδόξων για την αλλαγή της απόφασης για την Αγιά Σοφιά
Ψήφος εμπιστοσύνης στην τουριστική Κρήτη για την διαχείριση της πανδημίας
Στην Κρήτη φιλοξενείται η Γενική Συνέλευση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων 25 Ορθόδοξων χωρών που μετέχουν στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας. Η Γενική Συνέλευση ξεκινάει αύριο 22 Ιουλίου το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, στο ξενοδοχείο «Άνεμος» στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων (ΔΣΟ) Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης.
Ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τόνισε πως η επιλογή του νησιού για τη συνέλευση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την τουριστική Κρήτη και την διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα, μιλώντας ως επικεφαλής για τους στόχους της Δ.Σ.Ο., αναφέρθηκε και στις τρεις διεθνείς πρωτοβουλίες για την αλλαγή της απόφασης για την Αγιά Σοφιά, που παρότι σύμβολο της Ορθοδοξίας και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, μετατράπηκε σε τζαμί.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό, διεθνή ρόλο της Δ.Σ.Ο. και ευχαρίστησε για την διεξαγωγή της στο νησί, ως πράξη εμπιστοσύνης στην τουριστική Κρήτη.
Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης είναι: «Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία», ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και τρεις σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγιά Σοφιά.
Στη Γενική Συνέλευση μετέχουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από 25 χώρες καθώς και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Παλαιφάτων Ορθόδοξων Πατριαρχείων, διεθνών Οργανισμών και Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών καθώς και άλλων Θρησκειών.
Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, προκειμένου να συζητήσουν τα μέλη της για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία.
Η δουλειά που γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τους συνεργάτες του είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα ήθελα να τον συγχαρώ γιατί παρακολουθώ όλα τα θέματα που αναπτύσσουν. Μας δίνει δύναμη γιατί όπου κι αν ανήκει καθένας, πρέπει να υπάρχει ειρήνη και την επόμενη μέρα, πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ότι επελέγη η Κρήτη, εδώ στη Γεωργιούπολη να γίνει η Γενική Συνέλευση. Δείχνει πως μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα αρκεί να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να μπορούμε να αισιοδοξούμε για τον τουρισμό μας στην Κρήτη που αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη του νησιού αφού το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προκύπτει από τον τουρισμό. Εύχομαι καλή επιτυχία. Εμείς θα παρακολουθήσουμε τη Γενική Συνέλευση και πραγματικά χαιρόμαστε που επιλέχθηκε η Κρήτη και ευχόμαστε καλή διαμονή. Καλώς ορίσατε».
Δήλωση Γ.Γ. Δ.Σ.Ο. Δρ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
Για την απόφαση να γίνει η Γ.Σ. στην Κρήτη:
Κατά την επίσκεψή μας πριν ένα μήνα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ηγεσία της Δ.Σ.Ο. τον ενημερώσαμε για την απόφασή μας να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση στην Κρήτη, ιδιαίτερη πατρίδα και του πρωθυπουργού, κι αυτό είναι μια έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης ως Διακοινοβουλευτικός Θεσμός στην Ελλάδα και την Κρήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αναφορικά με την Δ.Σ.Ο. και στους στόχους της:
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, όπως γνωρίζετε κύριε περιφερειάρχη, είναι ένας διεθνής θεσμός που έγινε το 1993 με πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου και έδρα του διεθνούς αυτού θεσμού είναι το ελληνικό κοινοβούλιο. Συμμετέχουν κοινοβούλια από 25 χώρες στις οποίες υπάρχει ορθόδοξη μαρτυρία.
Στους στόχους της οργάνωσης μας είναι η προαγωγή της καταλλαγής, της αλληλοκατανόησης των λαών, Με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Οπότε, εκ των πραγμάτων, είμαστε αντίθετοι στο θρησκευτικό εξτρεμισμό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση και την εργαλειοποίησή της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας αποτελεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί από την ηγεσία της χώρας. Είναι μια απόφαση η οποία προκαλεί όχι απλά τους χριστιανούς κι εμάς τους ορθόδοξους, γιατί μιλούμε για το οικουμενικό σύμβολο της ορθοδοξίας, αλλά προκαλεί κάθε πολιτισμένο πολίτη, του κόσμου γιατί μιλούμε επίσης για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από την Ουνέσκο.
Διεθνείς πρωτοβουλίες για την Αγιά Σοφιά
Στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, γιατί δυστυχώς οι αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς αλλά θα έλεγα και των κυβερνήσεων ακόμα και από ομόδοξες χώρες, δεν ήταν οι αναμενόμενες.
Εμείς ως ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε την διεθνή κοινή γνώμη με στόχο την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις με απώτερη επιδίωξη την αναπροσαρμογή αυτής της απόφασης βεβήλωσης ενός τέτοιου μνημείου.
Για το λόγο αυτό προχωρούμε στην έκδοση ενός εμβληματικού τόμου, με τους εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο. Έχουμε εντοπίσει 38 τέτοιους νέους από τη Σκωτία έως την Κίνα. Ο τόμος θα εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες και θα παρουσιαστεί σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών, με στόχο να δημιουργηθεί «επικοινωνιακός θόρυβος» σε όλο τον κόσμο.
Η δεύτερη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και είναι επίσης σε εξέλιξη, είναι ένας διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με ναούς αφιερωμένους στην Αγία Σοφία, παλαιότερους αλλά και νεότερους ναούς, γιατί στις μέρες μας σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο ανεγείρονται ναοί για την Αγία Σοφία, γεγονός που καταδεικνύει τη δοξολογική σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι με την Σοφία του Θεού αλλά και το ισχυρό αποτύπωμα, την βαριά σκιά, που έχει αφήσει στους ορθοδόξους η Αγιά Σοφία στην Πόλη.
Η τρίτη πρωτοβουλία, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η καθιέρωση μίας πολιτιστικής διαδρομής για τις πόλεις που φιλοξενούν εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, με στόχο να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε σε επαφές με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.