Κρήτη:Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο ΙΤΕ
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα φιλοξενήσει στο Ηράκλειο, το 77ο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology – EIT) που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 21 και 22 Ιουνίου 2023, υπό την Προεδρία του καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη, Προέδρου του ΙΤΕ. Ο κ. Ταβερναράκης είναι ο πρώτος Έλληνας που ηγείται των δράσεων του ΕΙΤ από τον Ιούλιο του 2022, έπειτα από την επιλογή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), μέσω μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας αξιολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανεξάρτητο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Βασική προτεραιότητα του Ινστιτούτου είναι η διασύνδεση και η συνεργασία των επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών ιδρυμάτων (Τρίγωνο της Γνώσης), για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το EIT διαχειρίζεται πόρους που υπερβαίνουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης του EIT και συγκροτείται από 15 μέλη, κορυφαίους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και διακρίνονται για την εμπειρία τους στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Κύρια αποστολή του είναι η χάραξη της στρατηγικής του EIT και η επιλογή, η υποστήριξη και η αξιολόγηση των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge and Innovation Communities – KICs). Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 9 KICs που εστιάζουν σε συγκεκριμένες παγκόσμιες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τον πολιτισμό, τις ψηφιακές τεχνολογίες, τα τρόφιμα για το μέλλον, την υγιή διαβίωση και ενεργό γήρανση, τη βιώσιμη ενέργεια, την ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία, τις πρώτες ύλες, τις έξυπνες-οικολογικές αστικές μεταφορές.
Ο Πρόεδρος του ΕΙΤ και του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε σχετικά: «Το EIT αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο έμπειρο δίκτυο καινοτομίας της Ευρώπης. Στηρίζει τους πυλώνες του «Τριγώνου της Γνώσης», ενός εργαλείου που σχετίζεται με την εκπαίδευση (Πανεπιστήμια), την έρευνα (Ερευνητικά Κέντρα) και τις εταιρείες που τελικά θα αξιοποιήσουν την εκπαίδευση και την έρευνα, και θα εισάγουν την καινοτομία στην αγορά. Το Ινστιτούτο παρέχει υποστήριξη σε εταιρείες που στη συνέχεια αναπτύσσονται και παράγουν κεφάλαιο, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης. Ως παράδειγμα, θα αναφέρω τις εταιρείες “Unicorns”, δηλαδή εταιρείες οι οποίες ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ξεκίνησαν ως μικρές, νεοφυείς start-ups. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει στήριξη από τις KICs του ΕΙΤ, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα.»
Το ΕΙΤ συγκεντρώνει περισσότερους από 2.900 εταίρους και παρέχει τη δυνατότητα σε φορείς καινοτομίας και σε επιχειρηματίες να μετατρέψουν τις καλύτερες ιδέες τους σε προϊόντα, υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Δημιουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν τεχνικές και επιχειρηματικές δεξιότητες, παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες δημιουργίας επιχειρήσεων και επιχειρηματικής επιτάχυνσης και ερευνητικά προγράμματα που βασίζονται στην καινοτομία, φέρνοντας νέες ιδέες και λύσεις στην αγορά. Μέχρι σήμερα, το ΕΙΤ έχει δημιουργήσει 9 Κοινότητες Καινοτομίας, περισσότερους από 200 κόμβους καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 3.800 νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει συμβάλει στη δημιουργία άνω των 13.000 νέων θέσεων εργασίας, και άνω των 1.400 νέων προϊόντων και υπηρεσιών, συγκεντρώνοντας 3,9 δισ. ευρώ σε εξωτερικά κεφάλαια.
Τα σχόλια είναι κλειστά.