Τι προβλέπει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο μέχρι και το 2030
Αύξηση της παραγωγής, αύξηση της κατανάλωσης, αύξηση των εξαγωγών αλλά χωρίς μια λέξη για τις τιμές παραγωγού, προβλέπει σε έκθεσή της, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ελαιόλαδο. Από πότε και μετά; Από σήμερα και μέχρι το 2030. Παράλληλα διευκρινίζει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κυρίως με τους νέους ελαιώνες εντατικής και υπερεντατικής μορφής που επεκτείνονται στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ η κατανάλωση θα αυξηθεί λόγω της νέας τάσης για σπιτικό υγιεινό φαγητό.
Σύμφωνα με τις γενικές εκτιμήσεις της έκθεσης, η ευρωπαϊκή παραγωγή κατά τα επόμενα χρόνια θα δέχεται την επήρεια θετικών και αρνητικών παραγόντων. Τελικά όμως θα εξελιχθεί με αυξητικό ρυθμό 1,1% κατά μέσο όρο ετησίως και θα αυξηθεί κατά 400.000 τόνους μέχρι το 2030, φτάνοντας τους 2,4 εκατ. τόνους, από τους 2 εκατ. τόνους που ήταν το 2019.
Ως προς τους βασικότερους παράγοντες; Ένας βασικός παράγοντας για την αύξηση αυτή θα είναι η υψηλότερη παραγωγικότητα των νέων και αρδευόμενων φυτειών, καθώς και των σχημάτων εντατικής και υπερεντατικής μορφής που διαδίδονται τελευταία στις χώρες της Ιβηρικής Ισπανία και Πορτογαλία.
Αντίθετα, παράγοντες που θα επιδράσουν αρνητικά στην ελαιοπαραγωγή της Ε.Ε. είναι η μειωμένη παραγωγικότητα των παραδοσιακών ελαιώνων κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα, το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων που είναι κάτω από 50 στρέμματα, αλλά και η ηλικία των ιδιοκτητών οι οποίοι κατά 70% περίπου είναι άνω των 55 ετών.
Αρνητικά θα επιδράσουν επίσης οι περιβαλλοντικές ανησυχίες για την υπερβολική χρήση νερού και λιπασμάτων, ο ανταγωνισμός πλέον επικερδών καλλιεργειών (π.χ. αμυγδαλιάς) που εκτιμάται ότι θα περιορίσει την ελαιοκαλλιέργεια κατά 0,2% ετησίως, αλλά και η νέα τάση για παραγωγή αγουρελαίου, το οποίο παράγεται με πολύ χαμηλότερες αποδόσεις.
Τάσεις που θα επηρεάσουν την κατανάλωση
Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε., η μελλοντική κατανάλωση ελαιολάδου θα επηρεαστεί θετικά από την αυξανόμενη δημοτικότητα του σπιτικού και υγιεινού φαγητού που διαδόθηκε με την πανδημία, αλλά και από τις ανησυχίες των νεότερων γενεών για την υγεία και το περιβάλλον.
Στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) η πτωτική τάση, που υπήρχε τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση ελαιολάδου, αναμένεται να καμφθεί έως το 2030, καταγράφοντας ετήσια πτώση -0,8% σε σύγκριση με 3% της περιόδου 2004-2018.
Παράλληλα, σε άλλα κράτη-μέλη, η ανοδική τάση της κατανάλωσης αναμένεται να επιταχυνθεί (+3,3% έναντι της παλαιότερης +2,3%), κυρίως λόγω των εκστρατειών ευαισθητοποίησης και της προοδευτικής ενσωμάτωσης του ελαιολάδου στους σύγχρονους τρόπους εστίασης.
Τελικά, μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι το μερίδιο των κρατών αυτών στη συνολική κατανάλωση της Ε.Ε. θα αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 32%.
Πού και πώς θα αυξηθούν οι εξαγωγές
Επίσης, η έκθεση της Ε.Ε. αναφέρει ότι η κατανάλωση στις μη παραγωγικές, παραδοσιακές, αλλά και νέες αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βόρεια Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς κ.α.) φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί, αυξάνοντας τη ζήτηση και ευνοώντας την αύξηση των εξαγωγών.
Παράλληλα, η έκθεση εκτιμά ότι το αναπτυξιακό δυναμικό των εξαγωγών της Ε.Ε. θα αυξηθεί κατά 3,3% ετησίως, λόγω της χαμηλότερης κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε πολλά μέρη του κόσμου.
Εξάλλου, οι διαφημιστικές εκστρατείες που οργανώνονται σε διάφορες χώρες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες αγορές.
Διαγωνισμοί στο κρητικό ελαιόλαδο
Την ίδια ώρα, με στόχο να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής ελαιοπαραγωγής αλλά και οι ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου από τα συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία, το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε να προκηρυχθούν δύο χωριστοί διαγωνισμοί: για την ποιότητα και τη διάθεση του ελαιολάδου.
Συνοπτική ανακοίνωση για τους διαγωνισμούς αυτούς υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, ενώ αναλυτικότερα οι όροι και η διαδικασία θα ανακοινωθούν σε όσους στείλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, στο e-mail: info@sedik.gr.
Θολές οι εξελίξεις για τις τιμές παραγωγού;
Ωστόσο, περίεργο είναι το γεγονός ότι η έκθεση της Ε.Ε., ενώ αναφέρεται σε τόσους παράγοντες και τάσεις που σχετίζονται με την παραγωγή, την κατανάλωση και τις εξαγωγές, δεν κάνει καμιά πρόβλεψη για τις τιμές παραγωγού!
Αυτό γράφει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) o γεωπόνος, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ δρ. Νίκος Μιχελάκης.
Και συνεχίζει αναφέροντας πως «αυτό η έκθεση της Ε.Ε. το δείχνει, αποφεύγοντας να ασχοληθεί με το πώς διαμορφώνονται ή και παραμορφώνονται οι κανόνες της αγοράς από τις μεγάλες αλυσίδες μεταποίησης και διανομής, ανενόχλητα, χωρίς αντιδράσεις των παραγωγών αλλά και… των πολιτικών!
Έτσι, είναι φανερό ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν αν δεν υπάρξει κάποια αφύπνιση του παραγωγικού κόσμου και κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτικών!https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.