Εξακολουθούν οι αντιδράσεις από τη δήλωση του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών επί Σημίτη, Χρήστου Ροζάκη, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV” που παρουσιάζει ο Γιώργος Σαχίνης, για την απόσταση του Καστελόριζου από τη Ρόδο, λέγοντας πως «είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας».
Το απόσπασμα της εκπομπής έχει κάνει τον γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, ενώ και χθες δημοσιεύτηκε και στον εθνικό έντυπο Τύπο μοτ-α-μοτ, όπως στην εφημερίδα “Εστία”.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων που βέβαια κάποια στιγμή είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς, και από εκεί και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δε μας προστατεύει πάντα. Το Καστελόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας», προκαλώντας τις αντιδράσεις προσκεκλημένων της εκπομπής.
Η εφημερίδα παρέθεσε ολόκληρο τον διάλογο του κ. Ροζάκη με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.
Γ. Σαχίνης: «Εντάξει, η γεωγραφία το έβαλε κοντά στις ακτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;».
Χρ. Ροζάκης: «Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο».
Γ. Σαχίνης: «Δεν είναι δηλαδή συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;».
Χρ. Ροζάκης: «Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια».
Γ. Σαχίνης: «Οπότε πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει… και αν κάνω λάθος θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε γιατί προξενεί αίσθηση και είναι και είδηση, αν θέλετε. Θέλω να μας το εξηγήσετε γιατί το Καστελόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Γιατί, ντε και καλά, το Καστελόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση. Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;».
Χρ. Ροζάκης: «Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση».
Γ. Σαχίνης: «Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη, ξέρετε. Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;».
Χρ. Ροζάκης: «Σε μια περίπτωση οριοθέτησης με τη Λιβύη;».
Γ. Σαχίνης: «Ναι».
Χρ. Ροζάκης: «Η Λιβύη δε δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα και…».
Γ. Σαχίνης: «Με βάση το διεθνές δίκαιο έχει;».
Χρ. Ροζάκης: «Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή, η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της, δηλαδή πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ».
Γ. Σαχίνης: «Παρά ταύτα, οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος, που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει, και το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης δε μιλάει για μικρό, μεγάλο ή μεσαίο νησί, κάνει συγκεκριμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα λέει να είναι κατοικημένα. Ε, λοιπόν, το Καστελόριζο είναι».
Χρ. Ροζάκης: «Έχετε μείνει στο Καστελόριζο, φοβάμαι. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας».
Γ. Σαχίνης: «Είναι ελληνική επικράτεια όμως κ. Ροζάκη».
Χρ. Ροζάκης: «Φυσικά και είναι. Από εκεί και πέρα, το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς τις ακτές του Καστελόριζου είναι πολύ μεγαλύτερο».
Γ. Σαχίνης: «Επικαλείστε το μήκος των ακτών – θέλω να μας το διευκρινίσετε – η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών λοιπόν».
Χρ. Ροζάκης: «Συνολικά».
Γ. Σαχίνης: «Συνολικά. Γιατί η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι; Σαλάμι-σαλάμι;».
Αντίδραση Δένδια για τις δηλώσεις Ροζάκη
Αργά χθες το απόγευμα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για αντίδραση και του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV”, που παρουσιάζει ο Γιώργος Σαχίνης. Σύμφωνα με διαρροή πηγών του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας φέρεται να δηλώνει ότι όσα είπε ο Χρ. Ροζάκης απηχούν αυστηρά προσωπικές του απόψεις, δεν εκφράζουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ. και φαίνεται έτοιμος να καταργήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠ.ΕΞ. με τη σημερινή μορφή και σύνθεσή του.
Σήμερα η εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” επιβεβαιώνει με δικό της ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της οτι δείχνουν την “πόρτα” της εξόδου στον Χρήστο Ροζάκη από το ΥΠΕΞ.
Κουμουτσάκος: Θα τεμαχίσουμε τη νησιωτικότητα; Αυτό είναι αδιανόητο!
Τη δήλωση του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών επί Σημίτη, Χρήστου Ροζάκη, όπου μεταξύ άλλων, είπε ότι “το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας” σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Στεφανίας Κασίμη. “Ο κ. Ροζάκης έχει μια σεβαστή επιστημονική διαδρομή στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαζόμαστε ή συμφωνούμε με όλες τις απόψεις του. Και πάω στο θέμα που έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Ακούστε καθαρές κουβέντες όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα. Και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές εσχατιές της χώρας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη στεριά και για τα νησιά και για τη θάλασσα” ανέφερε.
“Η νησιωτικότητα της χώρας μας, είναι σάρκα από τη σάρκα μας, από την μία άκρη της ως την άλλη και δεν μπορεί να υπάρχουν απόψεις που αυτή την πραγματικότητα, να την αναιρούν ή να την βάζουν υπό αμφισβήτηση” τόνισε. “Όταν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα ή για εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, αυτή δεν τεμαχίζεται, ούτε διαχωρίζεται. Είναι ενιαία και δεν υπάρχει λογική απομονωμένων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας” σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Γενικά τέτοια λεπτά ζητήματα που χρειάζονται και και τακτικές διπλωματικές και στρατηγικές και προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει δημόσια, με την έννοια ότι δεν διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας. Αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα” πρόσθεσε.
“Θα τεμαχίσουμε τη νησιωτικότητα της χώρας; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα”
υπογράμμισε.https://www.neakriti.gr/