Κρήτη: Στον «αέρα» τα τουριστικά επενδυτικά σχέδια – Μόνο 3 από τις 100 αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο
Οι εξελίξεις πυροδότησαν αντιδράσεις στις τάξεις των ξενοδόχων, με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης να ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού
Κρήτη: Στον «αέρα» τα τουριστικά επενδυτικά σχέδια – Μόνο 3 από τις 100 αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο
Άνθρακες ο θησαυρός για τα επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη στο πλαίσιο της Ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού θα είναι οι αιτήσεις που θα λάβουν το πράσινο φως, σε σύνολο 100 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο νησί μας.
Οι εξελίξεις πυροδότησαν αντιδράσεις στις τάξεις των ξενοδόχων, με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης να ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια, ώστε να ενταχθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια, τα οποία τινάζονται στον αέρα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης στο νησί, με φόντο το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον ΒΟΑΚ.
Ειδικότερα, εκτός οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου κινδυνεύουν να μείνουν αρκετά επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη, στον τομέα του τουρισμού, με τις εξελίξεις να προκαλούν την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών που πόνταραν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Μόλις 150 εκατομμύρια θα δοθούν σε επίπεδο χώρας για το 2022, την ώρα που οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αγγίζουν το 1,6 δις ευρώ.
Ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης μιλώντας στο neakriti.gr είπε: «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τόσο σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως το νέο αεροδρόμιο, ο Βόρειος Οδικός Άξονας και με γοργούς ρυθμούς. Και από εκεί και πέρα την επόμενη μέρα να μας βρει με καταλύματα τα οποία δε θα είναι αναλόγως ποιοτικά των αναπτυξιακών έργων που γίνονται».
Για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος είναι σταγόνα στον ωκεανό και που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη του νησιού, κάνουν λόγο ξενοδόχοι, με τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης να ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, καθώς μόλις 4 με 5 θα είναι όπως εκτιμάται οι αιτήσεις που θα εγκριθούν σε σύνολο 100 αιτήσεων, στην Περιφέρεια Κρήτης.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που δρομολογούνται μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο ΒΟΑΚ. Και ενώ τα επόμενα χρόνια προμηνύονται χρυσά για τον Κρητικό Τουρισμό, ξενοδόχοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του νησιού.
«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά τα καταλύματα και περιλαμβάνει μόνο 150 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την Ελλάδα. Η Κρήτη θα πάρει 13 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει 100 αιτήσεις και μόνο 3ή 4 αιτήσεις μπορούν να ικανοποιηθούν» υπογράμμισε ο κ. Βλατάκης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης υποστήριξε: «Είναι πολύ μικρό το ποσό για τον αναπτυξιακό νόμο. Οι επενδύσεις που θα γίνουν είναι πάρα πολλές τα επόμενα χρόνια και πρέπει να αυξηθούν τα ποσά. Εάν δεν πάρουν οι επιχειρηματίες κάποια ποσά από αυτούς τους νόμους, δυστυχώς δε θα προχωρήσουν οι επενδύσεις».
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως αποτελεί πλέον όνειρο το γεγονός πως κάποιοι επενδυτές του τουρισμού έβλεπαν το νέο αναπτυξιακό νόμο ως ένα καλό κίνητρο για να υπάρξει ανάκαμψη. Τα κονδύλια είναι αρκετά μειωμένα, και όπως εκτιμάται, ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια ευρώ, για το νησί μας.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί περιμένουμε μια χρυσή δεκαετία του τουρισμού. Η Κρήτη χρειάζεται περίπου τα διπλάσια κρεβάτια περίπου την επόμενη δεκαετία» είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης επισήμανε: «Με το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου Καστελίου, θα υπάρξουν καινούργιες προοπτικές. Θα ανοίξουν καινούργια ξενοδοχεία και δεν πρέπει τα παλιά ξενοδοχεία να μείνουν εκτός. Δεν πρέπει να έχουμε οπισθοδρόμηση του τουριστικού προϊόντος αλλά πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά».
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ λαμβάνουν χώρα σημαντικά αναπτυξιακά έργα όπως το διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου και ο ΒΟΑΚ. Και ενώ προμηνύεται χρυσή εποχή για τον τουρισμό στο νησί μας, οι ξενοδόχοι δε θα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του νησιού μας.
«Τα χρήματα είναι λίγα ώστε να εξυπηρετήσουν το συγκεκριμένο σκοπό. Είναι κρίμα γιατί υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη που πρέπει να επιδοτηθούν. Υπάρχουν παλιές τέτοιες μονάδες που πρέπει να προχωρήσουν σε εργασίες ανακαίνισες, να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν και να είναι σύμφωνα με τις παροχές υπηρεσιών που απαιτεί η εποχή μας. Πρέπει να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των χρημάτων και να ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις » είπε ο κ. Πελεκανάκης.
Η πλειονότητα των αιτημάτων αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης που είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερης κλίμακας επενδυτικά σχέδια. Επιπλέον, όπως τονίζει ο Μιχάλης Βλατάκης επενδυτικά σχέδια που έχουν ξεκινήσει εργασίες μετά την υποβολή πρότασης στον Αναπτυξιακό Νόμο δεν θα μπορούν να ενταχθούν μεταγενέστερα σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Ο κ. Βλατάκης είπε: «Αυτές οι επενδύσεις που είναι ώριμες και θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας και ποιοτική ανάπτυξη στα καταλύματα, νομίζω πως πρέπει να ικανοποιηθούν».
«Έρχονται πολλές ξένες εταιρείες οπότε θα χρειαστεί να δοθούν χρήματα. Στο τέλος, θα δούμε μια «ξένη» Κρήτη και δε θα υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, 6 στα 10 ξενοδοχεία στην Κρήτη είναι ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων. 7 στα 10 ξενοδοχεία είναι πάνω από ενός έως τριών αστέρων, ένα στα 5 ξενοδοχεία στην Περιφέρεια είναι τεσσάρων αστέρων ενώ λιγότερο από ένα στα δέκα αφορά καταλύματα πέντε αστέρων.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.