Δύσκολη η κατάσταση στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης – Ορισμένοι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν
Σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν, ενώ όσα μένουν ζωντανά, απειλούνται να πεθάνουν από την ασιτία… Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει, πλέον, την ορεινή αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης, αφού οι κτηνοτρόφοι του νησιού, απογοητευμένοι, τονίζουν πλέον πως έφτασαν στο σημείο να σφάζουν τα ζώα τους για να μην πεθάνουν από ασιτία, επειδή το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, την ώρα που και τα αποθέματα ζωοτροφών στον τόπο μας βρίσκονται υπό εξαφάνιση.
Δεν υπάρχει πια ίχνος αισιοδοξίας στο νησί μας και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με όσα ξεκαθαρίζουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, το Πάσχα θα έρθει με το αρνάκι και το κατσικάκι να βρίσκονται σε αφθονία στα τσιγκέλια των κρεοπωλών στην Κρήτη, αφού σφάζονται κατά χιλιάδες. Αλλά όταν θα έρθει το καλοκαίρι, οι καταναλωτές δε θα μπορούν εύκολα να βρουν ούτε αμνοερίφια, ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε στην ΚΡΗΤΗ ΤV χθες ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης: «Εμείς έχουμε πραγματικά έναν πόλεμο εδώ. Έναν ακήρυχτο στην ουσία πόλεμο, ο οποίος στην κοινωνία θα επιφέρει και ανθρώπινες απώλειες. Έφτασε στο τέλος του ο πρωτογενής τομέας και, δυστυχώς, τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα»!
Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε ποσοστό που έχει μέσα σε 20 μέρες ξεπεράσει το 200%!
Οι πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους, σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα ενεργειακή κρίση, αλλά και τη βαρυχειμωνιά, έχουν οδηγήσει χιλιάδες παραγωγούς στο Ρέθυμνο στη μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου σε ποσοστό μέχρι στιγμής άνω του 50%.
«Το ζωικό κεφάλαιο αναγκαστικά θα εξαλειφθεί», σύμφωνα με τον Γιώργο Βενιεράκη. «Γιατί τα ζώα δεν μπορούμε να τα ταΐσουμε, όταν την ίδια ώρα δεν μπορούμε και να τα πουλήσουμε, διότι έχει φρακάρει η αγορά από την προσφορά που υπάρχει τώρα στα πρόβατα. Και υπάρχει τεράστια προσφορά γιατί θέλει να τα ξεφορτωθεί ο κόσμος. Θα τα αφήσουμε να ψοφήσουν από την πείνα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, στην κρητική αγορά τα αποθέματα ζωοτροφών και δη του καλαμποκιού τείνουν να μηδενιστούν. Τα εργοστάσια παραγωγής επέβαλαν πλαφόν 10 τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη, ζητώντας πληρωμές τοις μετρητοίς.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης, σε πρόσφατη επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό μιλούσε για την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών: «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι. Σε δύο με τρεις ημέρες θα ξεμείνουμε εντελώς, με αποτέλεσμα την παύση της παραγωγής ζωοτροφών, αλλά και τη μη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται ότι δε θα υπάρχει παραγωγή γάλακτος και κρέατος, διότι τα ζώα θα πεθαίνουν από υποσιτισμό», σύμφωνα με την επιστολή αλλά και τις δηλώσεις του στη «Νέα Κρήτη».
Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο Γιώργος Βενιεράκης ήταν κατηγορηματικός: «Το καλαμπόκι είχε 188 ευρώ ο τόνος τον Νοέμβριο του 2020 και τώρα έχει 530 ευρώ ο τόνος, για να καταλάβετε τι αυξήσεις έχουν επέλθει. Πάντως, εμείς θα διαλύσουμε και θα πάρουμε και μαζί μας και πάρα πολλούς άλλους κλάδους. Μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει μια αυξημένη τιμή στο αρνί, αλλά θεωρώ ότι θα υπάρχει επάρκεια. Αλλά το καλοκαίρι δε θα υπάρχει αρνί. Και δε θα ξαναφάει και ο κόσμος αρνί από ’δω και πέρα όπως είναι τα πράγματα, αν δεν αλλάξουν. Θα το βλέπει με το… κιάλι στη βιτρίνα, όπως βλέπουμε εμείς τους αστακούς»!
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ρεθύμνου καλεί τους πολίτες σε ξεσηκωμό και την κυβέρνηση να αλλάξει τώρα «γραμμή πλεύσης», πριν ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης «εκπνεύσει».
Στις Βρυξέλλες – Η παρέμβαση του υπουργού
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες επικεντρώθηκε σε βασικούς άξονες διαχείρισης της κρίσης στον αγροτικό τομέα, ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε την κατηγορηματική ανάγκη για ένα τετράπτυχο κοινών δράσεων, που περιλαμβάνουν:
Την αύξηση του ποσού του αποθεματικού κρίσης,
Την ενεργοποίηση μέτρου με τη χρήση πόρων του πυλώνα 2,
Την άρση κάθε εμποδίου στο ενδοκοινοτικό εμπόριο,
Την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας.
Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε επίσης και την πρόταση για αυξημένες προκαταβολές στις άμεσες ενισχύσεις και στα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης. Συμφώνησε επίσης και τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής και αποστολής στοιχείων για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων σε κάθε κράτος-μέλος σε μηνιαία βάση, δεδομένου ότι αυτός είναι, όπως ανέφερε, πράγματι ένας τρόπος αποφυγής παραπλανήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων για την κατάσταση της αγοράς, οι οποίες ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.