Δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού με τα «λουκέτα» να πολλαπλασιάζονται, το προσωπικό να είναι δυσεύρετο και με την άνοδο στις πρώτες ύλες να μην αφήνουν περιθώρια κέδρους
Σε έναν μαραθώνιο δίχως ορατό τέρμα «τρέχουν» οι επιχειρήσεις της Κρήτης, καθώς έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ οι διαδοχικές ανατιμήσεις προϊόντων, οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος. Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, η κατάσταση είναι οικονομικά μη βιώσιμη, με την κυβέρνηση να οφείλει να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα. Όπως υποστηρίζουν, χρειάζονται παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα δείξουν τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και όχι επιδοματικές πολιτικές.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύσκεψη των εμπορικών φορέων που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα της Κρήτης παρουσιάστηκαν προτάσεις στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, οι οποίες δεν αφορούν μόνο στην ανάληψη πολιτικών με στόχευση την είσπραξη επιδομάτων, αλλά και σε δυναμικές παρεμβάσεις προκειμένου να μεταφερθούν στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά, το ένα «χτύπημα» διαδέχτηκε το άλλο και μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία ήρθαν το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός που οδήγησαν τις επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης. Και δεν είναι μόνο το βαρύ «πέπλο» της οικονομικής στενότητας που «πέφτει» πάνω στους μικρομεσαίους, αλλά και η «σκιά» της ύφεσης.
«Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης.
Πολλαπλασιάζονται τα «λουκέτα»
Τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, το προσωπικό είναι πλέον δυσεύρετο, καθώς ψάχνει τρόπους επιβίωσης, και η άνοδος στις πρώτες ύλες δεν επιτρέπει περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις. Εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις – προειδοποιεί η αγορά της Κρήτης – το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε αφανισμό. Η εικόνα αυτή είναι δυσοίωνη και ασφαλώς δε δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία επενδύσεων. Από τη στιγμή που υπάρχει εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια, κανένας επενδυτής δεν μπορεί να δει τη χώρα μας ως τόπο προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν μπορεί να δει κέρδος από μια ενδεχόμενη μετακίνηση εισοδήματος σε κάποια ακίνητη περιουσία.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Καρτέρης, μίλησε στην «ΚΡΗΤΗ ΤV», όπου έκανε σαφές πως ο φόβος όλων είναι μήπως ανασταλούν τα όποια επενδυτικά σχέδια υπάρχουν μέχρι τη δεδομένη στιγμή. «Το ανησυχητικό σημείο είναι να υπάρξει παράταση της ύφεσης μέσω του στασιμοπληθωρισμού. Μας προβληματίζει όλους η πτώση στην οικονομία, στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Φοβόμαστε όλοι ότι θα ανασταλούν τα επενδυτικά σχέδια», τόνισε ο κ. Καρτέρης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, υποστήριξε πως «είναι επιτακτική ανάγκη ύστερα απ’ όλα αυτά που έχουν συμβεί σε επίπεδο επιχειρήσεων, είτε μικρομεσαίων είτε όχι, να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε. Δυστυχώς, οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και η εξεύρεση εργασιακού προσωπικού έχουν επιβαρύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Υπόμνημα στους βουλευτές
Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσαν, επιχειρηματικοί φορείς ανέπτυξαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και παρέδωσαν στους βουλευτές ένα υπόμνημα με 8 βασικά προβλήματα που μαστίζουν την επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρηματίες, μέσα από το υπόμνημά τους, ζητούν άμεσες λύσεις οι οποίες αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη γιγάντωση του ιδιωτικού χρέους, την επιστρεπτέα προκαταβολή, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, την αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ, τη στήριξη της απασχόλησης, την επιδότηση της εργασίας και την παροχή κινήτρων συμμετοχής σε υβριδικά προγράμματα. Η παρουσίαση των συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών στοχεύει στην πολιτική ευαισθητοποίηση των βουλευτών ώστε οι τελευταίοι να διεκδικήσουν μια σειρά μέτρων με απώτερο στόχο οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες.
Ζητούν γενναίο «κούρεμα» χρεών
Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της «ΚΡΗΤΗ ΤV» τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει γενναίο «κούρεμα» των χρεών στις επιχειρήσεις και ιδίως εκείνα τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Χρειάζεται επίσης να γίνονται παρεμβάσεις θεσμικού επίπεδου στους μηχανισμούς ρύθμισης της αγοράς, όπως είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με σκοπό να παρέμβουν στην πηγή των υπερβολικών αυξήσεων». «Πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες πολιτικές. Οι πολιτικές αυτές δεν πρέπει να είναι επιδοματικού αλλά στρατηγικού χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της ΟΕΣΚ Μανόλης Κουμαντάκης. Όπως υποστήριξε, τα μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, που οργάνωσε τη σύσκεψη, μετά από 12 χρόνια προβλημάτων απαιτούν ανάκαμψη και επενδύσεις.https://www.neakriti.gr/