Από τη περυσινή «χρυσή» χρονιά για το προϊόν και τους 130 χιλιάδες τόνους λαδιού στο νησί μας, φέτος οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ είναι δραματικές καθώς μόνο από τις συνέπειες της καρπόδεσης, η φετινή παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 50 χιλιάδες τόνους, ενώ εάν προστεθούν οι συνέπειες του δάκου, τότε η οικονομική ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη
Από τη περυσινή «χρυσή» χρονιά για το προϊόν και τους 130 χιλιάδες τόνους λαδιού στην Κρήτη, φέτος οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ είναι δραματικές καθώς μόνο από τις συνέπειες της καρπόδεσης, η φετινή παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 50 χιλιάδες τόνους, ενώ εάν προστεθούν οι συνέπειες του δάκου, τότε η οικονομική ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Με στόχο τη οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών, η Περιφέρεια Κρήτης θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης, μέσω της οποίας θα τεκμηριώνονται επιστημονικά οι ζημιές ώστε να διεκδικηθούν κονδύλια από το αρμόδιο υπουργείο.
Προς αυτή τη κατεύθυνση συνεδρίασε ειδική επιστημονική ομάδα στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έθεσε επί τάπητος όλα τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών.
Ανάλογη μελέτη εκπόνησε η ειδική επιστημονική ομάδα και για την αμπελοκαλλέργεια λόγω της έξαρσης περονοσπόρου στους Κρητικούς αμπελώντες που είχαν ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής, την αύξηση του κόστους φυτοπροστασίας και γενικότερα του κόστους παραγωγής.
Μελέτη η οποία κατατέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο αρμόδιο υπουργείο, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει εξέλιξη στο επίμαχο ζήτημα.
Δείτε το βίντεο: