Σφοδρές αντιδράσεις και προβληματισμό σε τουριστικούς φορείς και δήμους έχουν προκαλέσει τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες στους σε ξένους και ντόπιους σε παραλίες και αιγιαλό.
Μόνο στο παραλιακό μέτωπο της Χερσονήσου έχουν επιβληθεί πρόστιμα που φτάνουν στα 300.000 ευρώ ενώ σε όλη την ανατολική Κρήτη πάνω από 4 εκατ ευρώ. Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, περίγραψε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το νέο νόμο 5092/24 του Κωστή Χατζηδάκη που προβλέπει την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών και την εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας.
Εμείς, υποστήριξε Δήμαρχος ζητούμε να υπάρχει η προστασία και με κανόνες και προδιαγραφές να παρέχονται οι υπηρεσίες στους χρήστες της κάθε παραλίας, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να εμπλέκουν την αυτοδιοίκηση σε πράξεις που οδηγούν σε ευθεία σύγκρουση με τους ντόπιους επιχειρηματίες και χωρίς κανένα όφελος, μόνο και μόνο επειδή δεν προβλέπει ο νόμος μια ορθολογική διαχείριση των παραλιών να αναγκαζόμαστε να απομακρύνουμε ομπρελοκαθίσματα. Υπάρχουν ανέφερε 15 εντολές για απομάκρυνση ενώ τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά καθώς η ενοικίαση ανέρχεται σε 65 ευρώ το τετραγωνικό και με το πρόστιμο αυτό το ποσό τριπλασιάζεται και φτάνει τα 260 ευρώ.
Έχουμε παρέμβει με επιστολές στον υπουργό και στην ΚΕΔΕ θα συζητηθεί και πάλι αυτό το σοβαρό θέμα στις 7 Νοεμβρίου, προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου που επιβάλλει και εξοντωτικά πρόστιμα. Θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες λύσεις σε συνεργασία με τους δήμους κατέληξε.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, είπε ότι ο νόμος αυτός είναι εις βάρος της τουριστικής ανάπτυξης και ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά και άδικα. Η συνεργασία συνέχισε είναι απαραίτητη καθώς όλοι θέλουμε τους κανόνες αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Τάκης Καλουτσάκης, τόνισε ότι έχουν στοχοποιηθεί ορισμένες περιοχές και επιβάλλονται εξωπραγματικά πρόστιμα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν λύσεις όπως η ένταξη των επιχειρηματιών που αξιοποιούν τις παραλίες στο ίδιο καθεστώς με τους δήμους. Επίσης είπε ότι το σοβαρό θέμα συζητήθηκε στο σύνδεσμο σε συνάντηση με τους βουλευτές και ζητήθηκε τροποποίηση του νόμου για τις παραλίες ενώ εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα ύψους 150.000 -300.000 ευρώ για μικροπαραβάσεις.