Ψηφίστηκαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, από την Ολομέλεια της Βουλής. To σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 180 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 75 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Repsol Exploracion S.A”και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”, Δυτική Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 181 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 74 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Δυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».
Οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατατέθηκαν αυτούσιες στη Βουλή από την παρούσα κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε«παρών». Ωστόσο, στην ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε το μεσημέρι στη Βουλή, «κατά» δήλωσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σάκης Παπαδόπουλος και Κώστας Ζουράρις.
Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ ψήφισε και τις τέσσερις συμβάσεις. ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν. Η Ελληνική Λύση ψήφισε «υπέρ» των δύο συμβάσεων για το Ιόνιο αλλά καταψήφισε τις άλλες δύο συμβάσεις για την Κρήτη.ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ