Κρήτη:Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο ΕΛΜΕΠΑ 4η Έκδοση Mobile App από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ

Ευστάθιος Καραδημητρίου και Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης

Η σύγχρονη εφαρμογή κινητού (Mobile App) αναπτύχθηκε από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και αποτελεί ένα παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στα Πανεπιστήμια έχοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο των φοιτητών σε πολλές λειτουργίες που παλαιότερα γίνονταν αποκλειστικά από τη γραμματεία.
Παρουσίαση της Εφαρμογής Κινητών Τμήματος ΔΕΤ – ΕΛΜΕΠΑ (4η Έκδοση)
Η εφαρμογή αναπτύσσεται από τον απόφοιτο του Τμήματος Στάθη Καραδημητρίου με την επίβλεψη του Κώστα Παναγιωτάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος με σκοπό την εξυπηρέτηση των μελών του Τμήματος πάνω σε όλες τις λειτουργίες που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως χωρίς κανένα κόστος για το Πανεπιστήμιο. Ο κ. Καραδημητρίου ξεκίνησε την ανάπτυξή της το 2020 και πλέον το 2024 βρίσκεται στην 4η έκδοσή της με σημαντικές νέες λειτουργίες και αναβαθμίσεις. Δημιουργήθηκε με τη σύγχρονη πλατφόρμα προγραμματισμού κινητών Android Studio και είναι δωρεάν διαθέσιμη στο Play Store.

Στη 4η έκδοση της εφαρμογής που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2024 έχει προστεθεί η δυνατότητα η εφαρμογή να μπορεί να κατεβάσει τις ανακοινώσεις, γεγονότα και εκδηλώσεις και από τη σελίδα του Τμήματος σε πραγματικό χρόνο, ενώ στο πάτημα των ανακοινώσεων ή των γεγονότων έχει φτιαχτεί ειδική οθόνη η οποία κάνει ανάλυση του λεκτικού του εκάστοτε αντικειμένου και το δείχνει πλέον εντός της εφαρμογής.

Η απεικόνιση του Προγράμματος Σπουδών έχει αναβαθμιστεί και πλέον ο χρήστης μπορεί να διαβάσει και πληροφορίες για κάθε μάθημα του Προγράμματος Σπουδών. Επιπλέον στο πάνω μέρος της οθόνης μπορεί πλέον ο χρήστης να κάνει και διαμοιρασμό (share) σελίδων της εφαρμογής με οποιοδήποτε. Βελτιώσεις της τελευταίας έκδοσης επίσης αφορούν θέματα επικοινωνίας με το χρήστη όπως και η προσθήκη της κατηγορίας συχνών ερωτήσεων. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο να απλοποιηθεί η απεικόνιση της πληροφορίας στη μικρότερη οθόνη, χωρίς να χάνεται κάποια πληροφορία που ίσως χρειαστεί ο φοιτητής. Στον παρακάτω Πίνακα φαίνονται στοιχεία από τις τέσσερις εκδόσεις της εφαρμογής κινητών του Τμήματος ΔΕΤ ενώ στις παρακάτω εικόνες φαίνονται στιγμιότυπα από διάφορες λειτουργίες της 4ης έκδοσης της εφαρμογής.

Έκδοση Δημιουργός Βασικές Πληροφορίες Αναλυτικές Πληροφορίες
1η – Οκτώβριος 2017 Πελοπίδας Κεφαλιανός και Μαρία Λαγουδάκη Χρήση Android Studio και Java υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες της πρώτης έκδοσης.
https://mst.hmu.gr/paroysiasi-ariston-ptychiakon-ergasion/

2η – Ιούλιος 2020 Ευστάθιος Καραδημητρίου Επανασχεδιασμός της εφαρμογής υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες της πρώτης έκδοσης και επιπλέον την τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στο Τμήμα.
https://mst.hmu.gr/mobile-app-mst/

3η – Ιούλιος 2022 Ευστάθιος Καραδημητρίου Βελτιώσεις σε θέματα επικοινωνίας με το χρήστη και επανασχεδιασμός της εφαρμογής. https://mst.hmu.gr/mobileapp2022/

4η – Ιούνιος 2024 Ευστάθιος Καραδημητρίου Αναβάθμιση απεικόνισης προγράμματος σπουδών. Λήψη δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από τη σελίδα του Τμήματος και ανάλυσή τους. https://mst.hmu.gr/ypiresies/mobile-epharmogh-tmhmatos/

Η εφαρμογή είναι εξαιρετική σε σχεδιασμό και λειτουργικότητα και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σπουδών του Τμήματος σε νέες τεχνολογίες Πληροφορικής. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Τμήμα ΔΕΤ λειτουργεί η κατεύθυνση Επιστήμη των Δεδομένων και Τεχνολογίες Πληροφορικής αλλά και η κατεύθυνση Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία. Η τρίτη κατεύθυνση του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών περιλαμβάνει επίσης σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα διοίκησης, οικονομίας, επιχειρηματικότητας προσαρμοσμένα στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Ψηφιακός μετασχηματισμός στo Τμήμα ΔΕΤ
Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός του Τμήματος έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 όταν το Τμήμα ΔΕΤ, ήταν το πρώτο Τμήμα στην Ελλάδα που είχε αναπτύξει εφαρμογή εικονικής περιήγησης στις εγκαταστάσεις του, προσφέροντας τη δυνατότητα στους υποψήφιους φοιτητές να βρεθούν εικονικά σε όλους τους χώρους του Τμήματος, ενώ την ίδια χρονιά αναπτύχθηκε η πρώτη πρώτη έκδοση της εφαρμογής κινητών του Τμήματος στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας των φοιτητών Πελοπίδα Κεφαλιανού και Μαρίας Λαγουδάκη.

Το Τμήμα ΔΕΤ είναι ένα από τα ελάχιστα Τμήματα στην Ελλάδα που διενεργεί διαδραστική Διαδικτυακή Ενημέρωση σε υποψηφίους Πανελληνίων Εξετάσεων αξιοποιώντας πλήρως το ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ διακρίθηκε για το ερευνητικό του έργο με την δεύτερη θέση Πανελλαδικά στις Επιδόσεις στην Έρευνα Περιφερειακών Τμημάτων Οικονομικής Κατεύθυνσης. Σημαντική διάκριση αποτελεί και η πρόσφατη πρώτη θέση του σε πανελλήνιο επίπεδο στην κατάταξη πτυχιακών, διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών σύμφωνα με τις προβολές τους στο διαδίκτυο όπου το Τμήμα ΔΕΤ του ΕΛΜΕΠΑ συγκέντρωσε το 28.6% των προβολών πανελλαδικά.

Το σημαντικότερο στοιχείο που αποδεικνύει την ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Τμήμα ΔΕΤ αποτελεί το δωρεάν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του με θέμα Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός που κατατάσσεται ανάμεσα στα μεταπτυχιακά με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Κρήτη.

Το Τμήμα ΔΕΤ αποδεδειγμένα πληροί όλα τα Ακαδημαϊκά Κριτήρια, με όλα τα παραπάνω στοιχεία να αποδεικνύουν την ξεκάθαρα ανοδική του πορεία η οποία διασφαλίζεται και από την πρόσφατη ένταξή του και στο 2ο επιστημονικό πεδίο από το μηχανογραφικό του 2025 αλλά και την πλήρη αντιστοίχιση σε μεταγραφές με όλα τα Τμήματα ΔΕΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.