Ευφυές σύστημα εντοπισμού διαρροών με 5.600 τηλεμετρικά ψηφιακά υδρόμετρα αποκτά η ΔΕΥΑΗ σε συνεργασία με τον Ο.Α.Κ. και το Πολυτεχνείο Κρήτης
Στην εγκατάσταση 5.600 τηλεμετρικών ψηφιακών υδρομέτρων, σε πελάτες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης Ηρακλείου, κυρίως – στην περιοχή της Παλιάς Πόλης – προχωρούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Δ.Ε.Υ.Α.Η. και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με στόχο την Εξοικονόμηση υδατικών πόρων αλλά και την βελτιστοποίηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Η.Α.
Η πράξη “SmartLIK”, η οποία θα υλοποιηθεί με την συνεργασία των ως άνω φορέων, ξεκίνησε την 01/02/2023 και αποτελεί μέρος του “Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021, Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ» Πρόσκληση 3 «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ» με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ»“.
Η αναμενόμενη εξοικονόμηση πόρων θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης τόσο των διαρροών όσο και της μη εξουσιοδοτημένης κατανάλωσης (περιλαμβάνει κάθε είδους κλοπή και παράνομη χρήση νερού, παράνομες συνδέσεις και μετρητές που έχουν υποστεί βανδαλισμούς).
Όπως έγινε γνωστό στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε την Τετάρτη 07/03/2023 στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ηράκλειο, οι 5.600 ψηφιακοί μετρητές που θα τοποθετηθούν σε σπίτια και επιχειρήσεις της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου, θα ελέγχονται μέσω τηλεμετρίας. Το “SmartLIK”, παρέχει ακόμη τη δυνατότητα χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα συστήματα τηλεμετρίας αλλά και στα αντλιοστάσια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, μειώνοντας την ενεργειακή ζήτηση.
«Αξιοποιώντας τη γνώση που παράγεται στο νησί, στην προκειμένη περίπτωση από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ερχόμαστε να δώσουμε «απαντήσεις» σε χρονίζοντα ζητήματα, που κόστιζαν χρόνο και χρήμα για την υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Η. Δημιουργήσαμε ένα «εργαλείο» μέσα από το οποίο, κερδισμένος θα βγει τελικά ο ίδιος ο δημότης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάνης. Ο ίδιος, υπογράμμισε ακόμη πως «τα τηλεμετρικά ψηφιακά υδρόμετρα που θα τοποθετηθούν μέσω του «Ευφυούς συστήματος εντοπισμού διαρροών» στην πόλη του Ηρακλείου, είναι μια πρωτοβουλία, που θ’ ανοίξει τον δρόμο, προκειμένου τα επόμενα χρόνια, να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίον καταγράφεται και υπολογίζεται το κόστος νερού, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η επιλογή της Δ.Ε.Υ.Α.Η. γι’ αυτό το εγχείρημα, αποδεικνύει έμπρακτα, τον «Παγκρήτιο» χαρακτήρα του Ο.Α.Κ.», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδογιάννης.
«Στόχος της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να καταφέρουμε να εντοπίζουμε έγκαιρα τις διαρροές που προκύπτουν από διάφορες αιτίες, προκειμένου να τις αντιμετωπίζουμε άμεσα. Η παρέμβαση, αφορά περίπου 10.000 κατοίκους της παλιάς πόλης του Ηρακλείου. Παράλληλα με την τοποθέτηση των υδρόμετρων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, θα δομήσει ένα λογισμικό το οποίο στη συνέχεια, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, θα παρέχει την δυνατότητα παρακολούθησης του συνολικού δικτύου της Δ.Ε.Υ.Α.Η.» ανέφερε από την δική του πλευρά, ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Δημήτρης Iψάκης.
«Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Η. Μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα τις διαρροές, καθώς θα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο, που υπάρχει διαρροή – ζημιά και θα την αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου, κ. Γιώργος Βουρεξάκης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε 1.450.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σ’ ένα έτος [30/04/2024].
Τα σχόλια είναι κλειστά.