Κρήτη: Προβληματισμός για τα νεκρά ψάρια από ιογενή εγκεφαλοπάθεια

Κρήτη: Προβληματισμός για τα νεκρά ψάρια από ιογενή εγκεφαλοπάθεια

Αυξημένη θνησιμότητα σε ψάρια  όπως ροφούς, στήρες και σφυρίδες με μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών να εκβράζεται στις ακτές της ανατολικής Κρήτης αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων έχει προκαλέσει η ιογενής εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλείται από τον ιό Betanodavirus, ο οποίος είναι ευρέως διαδεδομένος στη Μεσόγειο και προσβάλλει έντονα τα είδη αυτής της οικογένειας ψαριών.

Τα νεκρά ψάρια που ξεβράζονται ή και αυτά που έχουν συμπτώματα και έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή της Σητείας έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε αλιείς και καταναλωτές. Με αφορμή το φαινόμενο αυτό ο Δήμος Σητείας με την υποστήριξη του ΕΛΚΕΘΕ διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα αύριο στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας όπου επιστήμονες όπως ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Παντελής Καθάριος, η βιολόγος – ιχθυολόγος  Νότα Περιστεράκη και η Ελένη Ψόχιου προϊσταμένη τμήματος Αλιείας Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου θα αναλύσουν τα δεδομένα και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Παντελής Καθάριος αναφέρθηκε στον ιό λέγοντας ότι εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού που εμφανίζεται με περιοδικότητα. Επίσης διευκρίνισε ότι ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί. Το ΕΛΚΕΘΕ συνεχίζει τη συστηματική μελέτη των περιστατικών μέσω των εξειδικευμένων εργαστηρίων του με τον κ. Καθάριο να επισημαίνει ότι πρόκειται για μια έξαρση του ιού που μεταδίδεται από ψάρι σε ψάρι και μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί σε δείγμα 365 ψαριών, που μεταφράζεται σε πραγματικά κρούσματα περίπου 3-4000 χιλιάδων ψαριών, που σημαίνει και απώλεια χιλιάδων τόνων από την αλιεία και κατανάλωση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας ενώ το χειμώνα η πτώση της θερμοκρασίας του νερού θα μειώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα κρούσματα. Ο ερευνητής κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του ιού.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.