Ισχυρά κίνητρα ζητούν οι ξενοδόχοι για να κρατήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους
Τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» θέτουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό απέναντι στο φιλόδοξο εγχείρημα του ελληνικού υπουργείου, που προωθεί την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προσελκύοντας στην χώρα μας κυρίως βορειοευρωπαίους συνταξιούχους τουρίστες.
Ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς -που λόγω και του κλίματος- μπορούν να υποδεχτούν αλλοδαπούς επισκέπτες τον χειμώνα, φιγουράρει η Κρήτη, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ζητούν ισχυρά κίνητρα και κυρίως γενναία επιδότηση του ενεργειακού και εργασιακού κόστους, ώστε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και την χειμερινή περίοδο.
Και αν κανείς θεωρεί πως για να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια απαιτείται μεγάλος χρόνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης σημειώνει με έμφαση πως αρκεί μόνο μία απόφαση και το εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και φέτος.
Εξαιρετικό «φινάλε» με υψηλές πληρότητες έως τον Νοέμβριο – Εκτιμήσεις για την επόμενη σεζόν
Το φετινό success story του κρητικού τουρισμού θα συνεχιστεί και πέραν του «παραδοσιακού» θερινού τριμήνου. Οι προβλέψεις για τους επόμενους δύο μήνες είναι εξαιρετικά θετικές, με τον Σεπτέμβρη να είναι σχεδόν100% στις κρατήσεις και τον Οκτώβρη να πηγαίνει μίνιμουμ στο 50-60%, οπότε το πρόσημο της χρονιάς θα είναι εξαιρετικά θετικό.
Η τουριστική χρονιά αναμένεται να κλείσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, ενώ – όπως… συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια – οι τουριστικοί παράγοντες «βλέπουν» δυσοίωνες προοπτικές για την επόμενη σεζόν. «Ενοχοποιούν» για αυτό τη συνέχιση του πολέμου και τον εξωφρενικό πληθωρισμό που δε θα αφήσουν περιθώρια για ένα ακόμα καλύτερο, παραγωγικότερο και πιο κερδοφόρο 2023. Όπως εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες, η επόμενη χρονιά κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη. Βεβαίως οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό να «ξεφουσκώνει» από τα τέλη του 2022, αλλά… όλα αυτά είναι εκτιμήσεις.
Το παρόν είναι ότι η φετινή τουριστική χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία…
Το 2022 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η χρονιά ξεκίνησε με καθίζηση των κρατήσεων ένεκα της πανδημίας. Η μετάλλαξη «Όμικρον» αποδείχτηκε πιο μεταδοτική, κάτι που είχε ως άμεση συνέπεια τα κρούσματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να αυξηθούν δραματικά. Οι τουριστικοί παράγοντες εξέφρασαν τον φόβο τους πως η πανδημία θα διαρκούσε αρκετά, με την αρνητική ψυχολογία να είναι αναπόφευκτη. Και η αρνητική ψυχολογία θα είχε ως άμεση συνέπεια την καθίζηση των κρατήσεων. Και πράγματι, τους συγκεκριμένους μήνες παρατηρήθηκε μείωση των κρατήσεων…
Τέλη του Φεβρουαρίου η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις ήταν αναπόφευκτες, ενώ ήταν εμφανές πως η πολεμική αυτή σύρραξη θα μεγέθυνε ακόμα περισσότερο την πληθωριστική κρίση η οποία είχε κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη και στον κόσμο στα τέλη του περυσινού Αυγούστου. Και πράγματι, ο πόλεμος «φούσκωσε» περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Υπήρξε όμως και μια άλλη συνέπεια για την Ελλάδα. Η χώρα μας έχασε 700.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι μισοί θα έρχονταν στην Κρήτη. Ρώσοι, Λευκορώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δε θα επισκέπτονταν την Ελλάδα το καλοκαίρι, κάτι που κρίθηκε ως μεγάλη απώλεια.
Ωστόσο, παρά την πανδημία και τον πόλεμο που έλαβε χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, η σεζόν για την Κρήτη ξεκίνησε δυναμικά. Ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια, ο τουρισμός ξεκίνησε κανονικά ως είθισται στα τέλη Μαρτίου. Ο Απρίλιος έφερε πολλούς τουρίστες, όπως επίσης και ο Μάιος. Οι δύο αυτοί μήνες έφεραν ασύγκριτα περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2020 και το 2021, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», τόσο ο Ιούνιος όσο και ο Ιούλιος ξεπέρασαν σε αριθμό επισκεπτών και το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την εκκίνηση της υγειονομικής κρίσης.
Ο Αύγουστος κινείται επίσης σε σωστό δρόμο… Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι εάν θα είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος μήνες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη πως σε φυσιολογικά πλαίσια η τουριστική χρονιά τελειώνει στα μέσα Οκτωβρίου, η «ΝΚ» επιχείρησε να εξακριβώσει βάσει των εκτιμήσεων εάν οι δύο πρώτοι φθινοπωρινοί μήνες φέρουν επισκεψιμότητα στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό, επικοινώνησε με εκπροσώπους του κρητικού τουριστικού προϊόντος ώστε να ανιχνεύσει τις όποιες αντιδράσεις για την τουριστική χρονιά που οδεύει σιγά-σιγά προς το τέλος της.
«Πληρότητες 85% τον Οκτώβρη»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, υποστήριξε πως «φέτος θα έχουμε τουρισμό μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως αυτήν τη στιγμή, οι πληρότητες θα αγγίξουν μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου το 85%, ένα αρκετά καλό ποσοστό για μήνες όπως ο Οκτώβριος, οπότε και σταδιακά κλείνει η τουριστική χρονιά».
Ο κ. Χαλκιαδάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ολλανδικό ενδιαφέρον από την Corendon, η οποία επιθυμεί να πραγματοποιεί τρεις πτήσεις προς το Ηράκλειο την εβδομάδα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια θετική και αισιόδοξη είδηση.
«Θα πάμε καλά και το φθινόπωρο»
«Εάν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την πανδημία, οι κρατήσεις θα έχουν σημαντική δυναμική και για τον Σεπτέμβριο. Για τον Οκτώβριο θα δούμε. Θεωρώ πως θα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Απλά, δεν πρέπει να προκύψει κάτι έκτακτο ή απρόοπτο», ανέφερε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Μετά τις 20 Οκτωβρίου ελάχιστα ξενοδοχεία θα δουλέψουν. Αυτό σχετίζεται και με τον πληθωρισμό και με το γεγονός ότι θα κλείνει η τουριστική χρονιά. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι θα πάμε καλά και το φθινόπωρο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε τουριστική κίνηση τους δύο αυτούς μήνες, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».
«Ο Σεπτέμβριος θα είναι καλός»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια μικρή “κοιλιά” που κάνει ο Αύγουστος. Είναι όμως “καθιερωμένο” φαινόμενο και θα διαρκέσει μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη και έπειτα, η τουριστική κίνηση θα ανέβει. Ο Σεπτέμβριος θα είναι καλός. Όσον αφορά τον Οκτώβριο, δεν μπορώ να πάρω μια σίγουρη θέση. Το βέβαιο είναι όμως πως κατά τον μήνα αυτό θα αυξηθούν τα κόστη εκ νέου, με άμεση συνέπεια πολλά ξενοδοχεία να “μπουν μέσα”. Όσον αφορά στα χειμερινά προγράμματα, οι ξενοδόχοι ενδεχομένως να μην είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τις προσφορές των τουριστικών πρακτόρων. Ήδη υπάρχει μια προσφορά για δύο πτήσεις από Σκανδιναβία την εβδομάδα στα Χανιά. Δεν ξέρω, ωστόσο, εάν θα αποδεχτούν οι ξενοδόχοι να έχουν ανοιχτές τις ξενοδοχειακές μονάδες τους για τόσο λίγο κόσμο». Ο κ. Τσακαλάκης έκανε αναφορά και για το επόμενο τουριστικό έτος, που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι ριζικά διαφορετικό από το φετινό. «Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά θεωρώ πως η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τη φετινή. Θα “ξεφουσκώσει” η τουριστική δυναμική του χρόνου. Αυτή τη στιγμή έρευνες που διεξάγουν χώρες που “παραδοσιακά” μάς επισκέπτονται οι κάτοικοί τους κάνουν σαφές πως οι πολίτες τους δε θα προτιμήσουν το 2023 ταξίδι στο εξωτερικό, και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα, αλλά θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους».
«Κόσμος από τις “παραδοσιακές” χώρες»
«Θα πάει αρκετά καλά ο Σεπτέμβριος και ακόμα καλύτερα ο Οκτώβριος. Τους φθινοπωρινούς μήνες αλλάζει το προφίλ των επισκεπτών. Επειδή ξεκινάει το σχολικό έτος στην Ευρώπη, από Σεπτέμβριο έχουμε περισσότερα ζευγάρια τουριστών, ηλικιωμένους ή γονείς που έρχονται με τα παιδιά τους τα οποία είναι προσχολικής ηλικίας. Ο Οκτώβριος θα πάει ακόμα καλύτερα. Περιμένουμε λιγότερο τουριστικό κόσμο σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και πάλι οι πληρότητες θα είναι καλές. Αναμένουμε κόσμο από τις “παραδοσιακές” χώρες που μας επισκέπτονται, και πιο συγκεκριμένα από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Πολωνία. Η τουριστική χρονιά κλείνει το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Κυκλοφορούν πολλά σενάρια για το τι θα γίνει την επόμενη τουριστική χρονιά, ωστόσο δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Είναι, θεωρώ, σχετικά νωρίς. Πρέπει να αναμένουμε τον χειμώνα και το πώς ο Ευρωπαίος τουρίστας θα αντιδράσει στον πληθωρισμό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.
Στην Κρήτη «Προλάβαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο»
Μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση έχει ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα πάνε καλά γιατί πρόλαβαν οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι τουριστικοί παράγοντες να κλείσουν στα τέλη Ιουλίου τουριστικά πακέτα, με άμεση συνέπεια να μην «κινδυνεύουν» για φέτος οι δύο αυτοί μήνες. Ο κ. Σηφάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να λήξει στα τέλη Οκτωβρίου.
«Προλάβαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς οι τουριστικοί παράγοντες κατόρθωσαν και έκλεισαν τα τουριστικά πακέτα από τα τέλη του Ιούλη. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι τουρίστες επιστρέφουν στις πατρίδες τους προβληματισμένοι, καθώς πλέον ο φόβος είναι μεγάλος εξαιτίας του πληθωρισμού. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα επηρεαστούν άμεσα. Και ο τουρίστας θα δει από το επικείμενο φθινόπωρο πως ο πληθωρισμός θα κλυδωνίσει την τσέπη του», είπε ο κ. Σηφάκης.
Δυσοίωνα μηνύματα
Ο κ. Σηφάκης ωστόσο έδωσε στη δημοσιότητα και μια άποψη η οποία δημιουργεί άσχημους οιωνούς για του χρόνου.
«Οι κρατήσεις για την επόμενη τουριστική χρονιά πήγαιναν πολύ καλά. Από τις αρχές του Αυγούστου, όμως, υπάρχει ένα “σφίξιμο” για τις κρατήσεις της επόμενης σεζόν. Υπάρχει σημαντική κάμψη. Αυτό έχει να κάνει με τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η αιτία. Βέβαια η κρίση θα φανεί στα μικρά ξενοδοχεία και όχι στα μεγάλα. Τα μεγάλα ξενοδοχεία κατά βάση δέχονται πελάτες με υψηλά εισοδήματα, που έτσι και αλλιώς θα κάνουν διακοπές. Όσον αφορά στο τέλος της τουριστικής περιόδου, θεωρώ πως θα επέλθει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Αλλά ουσιαστική λήξη της τουριστικής χρονιάς, με την έννοια πως θα κλείσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία, να αναμένουμε στα τέλη του Οκτώβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα χάσουμε τους μικρομεσαίους»
«Θα χάσουμε τους μικρομεσαίους τουρίστες του χρόνου» είναι η άποψη του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρη Κουμπαράκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί οι ενδείξεις να είναι σχετικά καλές για τη φετινή χρονιά, αλλά το τουριστικό τοπίο του χρόνου θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με φέτος. Ο τουρίστας με μικρομεσαίο εισόδημα δε θα κάνει διακοπές του χρόνου, καθώς τόσο ο πληθωρισμός όσο και η συνέχεια του πολέμου θα “στενέψουν” τα οικονομικά όρια. «Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, θεωρώ πως ο Σεπτέμβριος θα “μαζέψει” τουριστικό κόσμο τουλάχιστον για τα μεγάλα ξενοδοχεία, για τα ξενοδοχεία που έχουν φτιάξει ένα καλό brand name. Ο Οκτώβριος θα είναι ο μήνας του last minute. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο μήνα, θεωρώ πως οι πληρότητες και οι κινήσεις θα κινηθούν στο 50%, 60% ή 70%, αναλόγως τη διεισδυτικότητα και την εξωστρέφεια του εκάστοτε ξενοδόχου». Ο κ. Κουμπαράκης προχώρησε και σε μια σημαντική δήλωση, καθώς, όπως πιστεύει, σε περίπτωση που συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά ο πληθωρισμός και ο πόλεμος, τότε η απώλεια μικρομεσαίων τουριστών είναι γεγονός. «Ο Ευρωπαίος τουρίστας επιθυμεί τις διακοπές. Ωστόσο, του χρόνου αναμένεται να χάσουμε τους μικρομεσαίους τουρίστες που δε θα έχουν τα χρήματα για να μετακινηθούν. Οι τουρίστες με υψηλά εισοδήματα θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και του χρόνου. Αλλά θα χάσουμε τους τουρίστες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος και ο πληθωρισμός».
70% οι πληρότητες στα Χανιά
Θετικά κινείται η τουριστική κίνηση και στον κατεξοχήν τουριστικό νομό της Κρήτης, τον νομό Χανίων. Ο Αύγουστος θα κλείσει με 90% πληρότητες, ενώ οι υπόλοιποι μήνες μέχρι το κλείσιμο της τουριστικής χρονιάς θα περιλαμβάνουν πιο μειωμένη τουριστική κίνηση. Ο ιδιοκτήτης καταλυμάτων και ξενοδόχος Βαγγέλης Μαραβελάκης μίλησε για την τουριστική κίνηση που θα έχει ο νομός Χανίων τους επόμενους μήνες, βάσει εκτιμήσεών του, τονίζοντας: «Θετικά κινείται η τουριστική κίνηση στα τέλη του Αυγούστου. Οι πληρότητες αγγίζουν το 90% σε κλίνες. Πιο μειωμένη θα είναι η τουριστική κίνηση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, που αναμένεται σε επίπεδο πληροτήτων να αγγίξουν το 70% και 50-60% αντίστοιχα. Αναμένεται να έχουμε κόσμο τους δύο αυτούς μήνες». Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραβελάκης ανέφερε: «Στο τέλος της τουριστικής χρονιάς θα κάνουμε ταμείο. Υπάρχουν δύο “αγκάθια”: Η υψηλή φορολογία είναι ένα από αυτά… Όπως, επίσης, “αγκάθι” είναι και το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι πλέον υπέρογκο. Είναι αρκετά υψηλό. Ακόμα, ο ιδιοκτήτης καταλυμάτων και ξενοδόχος για να διαφημίσει την ξενοδοχειακή του μονάδα αναγκάζεται να πληρώσει ακριβά στο e-booking. Για όλα αυτά θεωρώ ότι το κέρδος δε θα είναι καθόλου υψηλό».https://www.neakriti.gr/