Η νέα τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει σε λιγότερο από ένα μήνα, ωστόσο για τρίτη συνεχή χρονιά, το άνοιγμα θα γίνει στη «σκιά» της κρίσης που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, με αφορμή και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει αυτό που θεωρεί σωστό και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που έχει. «Αν είναι αρκετό αυτό που κάνει, θα το κρίνουμε αργότερα, βλέποντας τα αποτελέσματα.
Η πρώτη εικόνα είναι πως δεν αρκούν, πρέπει να καλύψουμε το μεγάλο handicup που δημιουργείται με τον τριπλασιασμό του κόστους της ενέργειας, την αύξηση του πετρελαίου που έχει σχεδόν 50% πάει πάνω το βαρέλι, με την ακρίβεια που έχουν αποκτήσει τα σιτηρά και τα άλευρα, με την έλλειψη κυρίως λόγω της ουκρανικής αγοράς που ήταν ένας μεγάλος τροφοδότης της Ελλάδος.
Με αποτέλεσμα, να έχει ακριβύνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ότι μπορεί, δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς αυτό όμως, για να βοηθήσει το μέσο άνθρωπο να επιβιώσει από τη λαίλαπα της οικονομικής ακρίβειας που έρχεται και θα πρέπει να δει τα χρέη των Ελλήνων, να τα μεταθέσει παραπίσω και να δώσει εκεί τη βοήθεια. Για να πάρουν ανάσες και να μπορούμε να προχωρήσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη, το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι είναι ότι τα συμβόλαια έχουν γίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2021 και δεν είναι εύκολο να αναπροσαρμοστούν οι τιμές. «Έχουμε τα δεδομένα, από τη μία ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά και από την άλλη να πούμε ότι δεν πουλάμε με αυτές τις τιμές, αλλά δεν μπορούμε και να τις αυξήσουμε. Κινδυνεύουμε να λειτουργούμε, να έχουμε ικανοποιητικές πληρότητες και να μπαίνουμε μέσα.
Το ρεύμα έχει τριπλασιαστεί, το πετρέλαιο έχει διπλασιαστεί, τα άλευρα έχουν συμπαρασύρει ότι έχει να κάνει με ζύμη και ψωμί και βέβαια το πετρέλαιο έχει να συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα. Εκτός των εξόδων αυτών, πρέπει να υπολογίσουμε και την αύξηση από το κόστος προσωπικού, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, για να προσελκύσουμε κόσμο. Θα πρέπει δηλαδή να ξοδέψουμε παραπάνω γιατί η εποχικότητα έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να δουλεύει 3 μήνες για να ζει την οικογένεια του. Όλο το πακέτο αυξάνει το κόστος κατακόρυφα».
Πρόσθεσε δε, πως φέτος όλοι οι παράγοντες του τουρισμού, ευελπιστούσαν ότι για την αγορά της Ουκρανίας, θα ήταν χρονιά ρεκόρ και η αγορά της Ρωσίας θα επέστρεφε μετά από 2 χρόνια αποχής. «Περιμέναμε φέτος να ανακάμψουν, είχαμε ακούσει ότι μπαίνουν 31 πτήσεις στο Ηράκλειο από τη Μόσχα και ευελπιστούσαμε ότι θα έρθει κόσμος από τη Ρωσία. Ευελπιστούσαμε ότι θα έχουμε 350 χιλ. Ρώσους και Ουκρανούς, αν βάλουμε και τους Λευκορώσους γύρω στους 390 χιλ. Αυτοί θα λείψουν από τα κρεβάτια μας, αφήνουν βέβαια το κενό, για να μπουν εκεί οι υπόλοιποι επισκέπτες.
Ναι θα υπάρχουν κενά κρεβάτια, θα μπορέσει ο δυτικός ευρωπαϊκός κόσμος να σηκώσει όμως τις αυξήσεις των καυσίμων των αεροπλάνων που θα αυξήσουν το κόστος της τιμής των εισιτηρίων; Θα μπορέσουν να πουν ότι πάμε διακοπές; Η λαχτάρα υπάρχει και η Κρήτη θα είναι εδώ, το ταμείο τους όμως θα αντέξει για να έρθουν;».
Κλείνοντας, ο κ. Κουμπαράκης σημείωσε πως υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες και οι λόγοι είναι πολλοί. «Η μικρή εποχικότητα της δουλειάς μας, έδιωξε κόσμο από τα ξενοδοχεία, ειδικά λόγω του κορωνοϊού.
Η κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ , η μείωση του ταμείου ανεργίας, κάποιοι μισθοί χαμηλωμένοι, που έπεσε ο βασικός μισθός, όλα αυτά έδιωξαν κόσμο. Κάποτε είχαμε και τα tips που εξαφανίστηκαν, με την πάροδο του χρόνου. Όλα αυτά είναι αποτρεπτικοί παράγοντες, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι προσέλκυσης του κόσμου ώστε έχουμε προσωπικό να δουλέψουμε για να μη φέρουμε αλλοδαπούς που είναι πολύ άξιοι, αλλά δε γνωρίζουν την κρητική κουλτούρα».https://creta24.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.