Πετρολούκας Χαλκιάς & Βασίλης Κώστας
«Η Ψυχή της Ηπείρου στην Κρήτη»
Μουσικοί διάλογοι κλαρίνου & λαούτου
Καλεσμένος ο Γιώργης Μανωλάκης
σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση-ντουέτο για δύο λαούτα με τον Βασίλη Κώστα!
ΧΑΝΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΟΡΙΑ
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024
Μετά από τα δύο πετυχημένα και βραβευμένα διεθνώς album “The Soul of Epirus Vol. I & Vol. II” («Η Ψυχή της Ηπείρου») του ζωντανού θρύλου του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και του διεθνή λαουτίστα και υποψήφιου για Grammy 2023, Βασίλη Κώστα, οι δύο σημαντικοί καλλιτέχνες μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς θα βρεθούν στην Κρήτη, για δύο μοναδικές συναυλίες στα Χανιά και στο Ηράκλειο.
Μια συναυλία – σταθμός, ένας πρωτοποριακός διάλογος κλαρίνου και λαούτου που δημιουργεί ένα νέο παράθυρο στην ήδη πλούσια μουσική παράδοση της Ηπείρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο album ψηφίστηκε ως το Καλύτερο Album του 2019 από Balkan World Music Chart, ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το New York Jazz City Record και το Rootsworld, μέσω του οποίου ψηφίστηκε και ως «Μουσική του μήνα Νοεμβρίου του 2019». Έχει ξεχωρίσει ως ένα από τα αγαπημένα albums του Mundofonias / Transglobal World
Music Chart, ενώ έχει παρουσιαστεί σε πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών στις Η.Π.Α..
Το συγκεκριμένο project παρουσιάστηκε στην Φιλαρμονική του Παρισιού, τον οργανισμό ADEM στην Γενεύη, στο Εθνικό Συμβούλιο για τις Παραδοσιακές Τέχνες στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α. και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σε αυτό το ταξίδι, μαζί με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα, βρίσκεται ο σημαντικός δεξιοτέχνης στα κρουστά Ανδρέας Παππάς, αλλά και άξιοι εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς στην παραδοσιακή μουσική, μέλη του Επίλεκτου Epirus Ensemble, η Αιμιλία Χαλκιά στο τραγούδι, η Μελίνα Μπιτζίδου στο σαντούρι και ο Γιώργος Θεοδωρίδης στο λαούτο.
Σε αυτές τις δύο συναυλίες στην Κρήτη, εκτός από τα εμβληματικά κομμάτια των δύο δίσκων «The Soul of Epirus», θα λάβει χώρα μια καλλιτεχνική συνάντηση-ντουέτο που πραγματοποιείται επί σκηνής για πρώτη φορά! Ιδιαίτερος καλεσμένος είναι ο Γιώργης Μανωλάκης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του κρητικού λαούτου στις μέρες μας. Οι δύο δεξιοτέχνες λαουτίστες, Βασίλης Κώστας και Γιώργης Μανωλάκης, θα εξερευνήσουν μουσικές γέφυρες μεταξύ του Κρητικού και Στεριανού Λαούτου, αλλά και κοινά στοιχεία που καθορίζουν τις μουσικές παραδόσεις της Κρήτης και της Ηπείρου! Η έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, η δημιουργία δυνατών μελωδικών θεμάτων, αλλά και η αναδημιουργία του ίδιου του ρεπερτορίου επί τω έργω, που συνδέουν τις δύο μουσικές κουλτούρες, βρίσκονται στο επίκεντρο της σύμπραξης αυτής, στην οποία έρχονται να προστεθούν επιλεγμένες αυθεντικές συνθέσεις των δύο καλλιτεχνών.
Δύο μοναδικές συναυλίες που δεν πρέπει να χάσετε!!
Την Τρίτη 5 Μαρτίου, στο Αγροτικό Δισκοπωλείο, ο Βασίλης Κώστας θα παρουσιάσει ένα σεμινάριο με τίτλο: «Λαούτο και Αυτοσχεδιασμός». Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Πετρολούκας Χαλκιάς
O Πετρολούκας Χαλκιάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ένας πραγματικός δάσκαλος του κλαρίνου. Γεννήθηκε στο χωριό Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου άρχισε να μαθαίνει μουσική από νεαρή ηλικία, δίπλα στους δασκάλους του ηπειρώτικου κλαρίνου: τον Φίλιππο Ρούντα και τον Κίτσο Χαρισιάδη. Ο πατέρας Περικλής Χαλκιάς πήγε στην Αμερική πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα σαν κλαρινίστας.
Το 1960 ο Πετρολούκας Χαλκιάς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έζησε για 20 χρόνια, διαδίδοντας τη μουσική κληρονομιά της Ηπείρου και συνεργαζόμενος με πολλά μουσικά σύνολα. Η κορύφωση της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες επήλθε όταν προσκλήθηκε να δώσει συναυλία στον Λευκό Οίκο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980, όταν άρχισε να ηχογραφεί δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στην ηλικία των 89 ετών, παραμένει ένας φάρος για την ελληνική παράδοση και μια πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά μουσικών.
Βασίλης Κώστας
O Βασίλης Κώστας είναι λαουτίστας, συνθέτης και παιδαγωγός από την Ήπειρο, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το βραβείο Grammy 2023 με το σχήμα Global Messengers με τον Danilo Perez.
Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen.
Παράλληλα με τα βραβεία που απέσπασε το πρώτο album – ντουέτο “The Soul of Epirus, έχει λάβει το βραβείο “Artist Fellowship in the Traditional Arts” από την επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης, όπως και το “Forty Under 40 Award”από το Greek America Foundation της Νέας Υόρκης για τις προσπάθειές του να παρουσιάσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στις Ηνωμένες Πολιτείες,
Ο Βασίλης Κώστας έχει σα βάση του την Ελλάδα, όπου διδάσκει λαούτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την ελληνική μουσική και τα δικά του projects σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα στις Η.Π.Α. και διεθνώς.
Γιώργης Μανωλάκης
Ο Γιώργος Μανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Από την ηλικία των 8 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει λαούτο, με δάσκαλο τον ίδιο τον πατέρα του, τον Κώστα Μανωλάκη, δεξιοτέχνη στη λύρα και το λαούτο. Στα 14 του χρόνια ξεκινάει μαθήματα σε Ωδείο πάνω στο μπουζούκι. Εκτός από λαούτο και μπουζούκι, παίζει μαντολίνο, τζουρά, μπαγλαμά, κιθάρα, μπουλγκαρί και σάζι.
Η πρώτη του επαφή με ένα μεγαλύτερο και πιο ετερόκλητο κοινό γίνεται με τους Χαΐνηδες και τις περιοδείες τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005 ηχογραφεί μαζί τους το άλμπουμ «Ο γητευτής και το δρακοδόντι», όπου ερμηνεύει τον «Συρτό του ουρανού», ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Αποστολάκη (Χαΐνη), καθώς και το άλμπουμ «Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον» το 2007.
Το 2009 συναντά τον Ross Daly και ξεκινά μαζί του μια στενή συνεργασία που κρατάει μέχρι σήμερα. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Ross, αλλά και με δικά του προσωπικά projects, ταξιδεύει ανά την υφήλιο, σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς από πολλές και διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το 2009 κυκλοφορεί η πρώτη του προσωπική δουλειά, «Το σπαθί», με δώδεκα τραγούδια. Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου ερμηνεύει ο Ψαραντώνης. Το 2013 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος Διττό: Ο καύκος και η μέδουσα και ακολουθούν άλλες πέντε προσωπικές δισκογραφικές δουλειές: «Κόκκινες πλάκες», «Couleur Locale», «Νέφαλο», «Τα πρέπει δε μου πρέπουνε» και «Χαβάς». Συμμετέχει σε πολλές δισκογραφικές δουλειές άλλων μουσικών, όπως τα «Other Side» και «Την άνοιξη περίμενες» του Ross Daly, «Άμα κοπάσουν οι καιροί» της Κέλυ Θωμά, αλλά και το «Letters form Istambul 2», με τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Derya Turkan.
Σήμερα, εμφανίζεται με προσωπικά του πρότζεκτ (Couleur Locale και Νέφαλο) που βασίζονται σε συνθέσεις του ίδιου, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, αλλά και ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του Ross Daly Quintet. Συνεργάζεται, επίσης, με το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος», παραδίδοντας σεμινάρια για λαούτο και μπουζούκι.
Πληροφορίες
ΧΑΝΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
Ώρα έναρξης 21.00
ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΟΡΙΑ
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024
Ώρα έναρξης 21.00
Εισιτήρια:
18 ευρώ στην προπώληση και 20 ευρώ στο ταμείο, την ημέρα της συναυλίας.
Εισιτήρια στην ticketservices.gr και στο Δισκοπωλείο Αεράκης.
https://www.ticketservices.gr/event/i-psyxi-tis-ipeirou-stin-kriti/
Συνδιοργάνωση:
Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions
Αγροτικό Δισκοπωλείο Αεράκης – Εκδόσεις Σείστρον