Απώλεια εσόδων στους ναούς της Κρήτης λόγω κορωνοϊού – Απλήρωτοι ψάλτες και νεωκόροι
Η υγειονομική κρίση έχει μηδενίσει τα έσοδα των εκκλησιών που ζητούν στήριξη από την Πολιτεία.
Σε δραματική οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει οι Ιεροί Ναοί της Κρήτης, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα προβλημάτων που έχουν ως επίκεντρο την απώλεια εσόδων. Η απώλεια εσόδων διαμορφώνει συνθήκες αδυναμίας πληρωμής στο προσωπικό της Εκκλησίας, όπως τους νεωκόρους και τους ψάλτες, μέχρι και τους ανθρώπους που εργάζονται σε συσσίτια της Εκκλησίας.
Συγκεκριμένα, η υγειονομική κρίση έχει αφήσει τον οικονομικό της αντίκτυπο στην κοινωνία των πολιτών. Οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας βρίσκονται σε κρίση. Τουρισμός και επισιτισμός έχουν τεθεί σε αναστολή, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Εκκλησίες, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.
Οι κλειστοί χώροι της Εκκλησίας αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τη διάδοση του κορωνοϊού. Η διασπορά του κορωνοϊού γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς και εύκολα μπορεί να διαδοθεί πιο εύκολα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Πολιτεία περιόρισε τον συγχρωτισμό των ατόμων, με αποτέλεσμα να είναι αισθητός ο περιορισμός εσόδων.
Αυτό επισημαίνει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης, στη “Νέα Κρήτη”, κάνοντας σαφές πως η Εκκλησία ως θεσμός εξυπηρετεί πολλά άτομα. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιεροί Ναοί έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αδιέξοδη, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας.
«Αυτή τη στιγμή, οι Εκκλησίες και οι Ιεροί Ναοί της Κρήτης βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση. Τα έσοδα είναι ανύπαρκτα. Ισχύει το εκκλησίασμα των εννέα ατόμων. Μυστήρια δεν τελούνται. Βαφτίσεις και γάμοι δε γίνονται. Δεν υπάρχουν πόροι. Οι εκκλησίες λειτουργούν ως αυτόνομες οικονομικές μονάδες. Τα έξοδα “τρέχουν”. Λογαριασμοί, εισφορές και υποχρεώσεις “τρέχουν”. Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ανυπόφορη. Επίσης, πολλοί έχουν απασχοληθεί μέσα στον χώρο της εκκλησίας, όπως ψάλτες και νεωκόροι. Πολλοί άνθρωποι επίσης βρίσκονται στον χώρο των συσσιτίων. Αυτούς τους μισθώνει η Εκκλησία. Δεν είναι όλοι εθελοντές. Κάποιοι πληρώνονται και πραγματικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία πληρωμής του προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης.
«Δε βγαίνουν οικονομικά οι εκκλησίες. Έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Είναι ένας τεράστιος “πονοκέφαλος” για τον κάθε εφημέριο το πώς τα έσοδα θα βγουν. Πέραν του προσωπικού, η εκκλησία οφείλει να πληρώσει τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ποιος έχει αναλογιστεί αυτά τα έξοδα;», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πατήρ Μεθόδιος.
Έκκληση προς την Πολιτεία – Ζητούν οικονομική στήριξη
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης έστειλε και ένα μήνυμα προς την Πολιτεία, να στηρίξει τους Ιερούς Ναούς, όπως έκανε με άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας.
«Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει την Εκκλησία. Η Πολιτεία στηρίζει μαγαζιά, επιχειρήσεις, παραγωγικούς φορείς. Δίνει μια σανίδα σωτηρία σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί πως η εθνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απασχολησιμότητα των επιχειρήσεων. Εμείς δεν είμαστε επιχειρήσεις. Εμείς ουσιαστικά μεριμνούμε για τη σχέση του ανθρώπου με τον χριστιανικό μας Θεό. Έσοδα δεν υπάρχουν. Θα πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει τις εκκλησίες, καθώς τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.