Το μαρτύριο με τα παλιά αγροτικά χρέη της πρώην ΑΤΕ κρατούν σε «ομηρία» χιλιάδες παραγωγούς εδώ και δεκαετίες
Ένα απίστευτο “γαϊτανάκι” ευθυνών δίχως τέλος έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες στην υπόθεση των παλιών αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, που έχουν μείνει στο λεγόμενο “κακό κομμάτι” της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και ουδέποτε μέχρι σήμερα, από το 2004, ουδεμία κυβέρνηση δε διευθέτησε. Σήμερα, μετά την ερώτηση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και έπειτα από διάφορα τηλεφωνήματα ή και επιστολές που έχουν δεχτεί οφειλέτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, η υπόθεση επανέρχεται στην επικαιρότητα, χωρίς όμως και πάλι να δίνεται μια ουσιαστική απάντηση για την ενημέρωση των χιλιάδων υπερχρεωμένων παραγωγών!
Το ζήτημα των παλιών αγροτικών χρεών προώθησαν πρόσφατα με ερώτησή τους στη Βουλή αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «από την 7η Ιουνίου 2019 με το ΦΕΚ 2197 για τον αγροτικό τομέα έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ).
Ωστόσο αυτό δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο, τη στιγμή που το έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας. Μετά από 13 ολόκληρους μήνες από τη σύστασή του και ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα ευρώ δάνειο με εγγύηση μέσω του ταμείου αυτού».
Εξάλλου, επισημαίνουν ότι οι βασικότεροι πιστωτές της ενιαίας εκκαθάρισης είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Στο πλαίσιο αυτό ο ειδικός εκκαθαριστής «προβαίνει συννόμως στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εφαρμόζοντας το ειδικώς ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (ΕΠΑΘ 221/3/17/03/2017)», απαντά από την πλευρά της εγγράφως η PQH.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν στην ερώτησή τους λόγο για τραγική ασφυξία στους αγρότες από τα παλιά δάνεια που οδηγήθηκαν προς εκκαθάριση. «Στις συνθήκες που βιώνει χώρα αναδεικνύεται και το δυσαναπλήρωτο κενό στη χρηματοδότηση της παραγωγής.
Την ίδια όμως ώρα που αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η ανάγκη στήριξης της περιορισμένης ρευστότητας, δε φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων.
Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της εξέτασής τους από τον εκκαθαριστή κυρίως της πρ. Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Η έλλειψη πληροφόρησης στο θέμα αυτό εντείνει τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την τύχη και την εξέλιξη των υφιστάμενων αγροτικών δανείων.
Επιπλέον καταγγέλλεται ότι παραγωγοί λαμβάνουν ειδοποίηση για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά»…
Και ερωτούσαν τους κυβερνητικούς «εάν προτίθενται να συζητήσουν από κοινού το θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον εκκαθαριστή, όπως πολλές φορές έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάψουν οι ειδοποιήσεις αλλά και να υπολογιστεί ένα οριστικό ποσό και χρονοδιάγραμμα σε κάθε ενδιαφερόμενο για να διευκολυνθεί εντέλει ο προγραμματισμός και η εξόφληση των οφειλών»…
«Απαράδεκτη η κατάσταση αυτή»
Μεταξύ των βουλευτών που υπέγραφαν την ερώτηση ήταν και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, που τόνισε στη “Νέα Κρήτη” χθες: «Είναι αδιανόητο το 2020 αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν ξεμπλέξει από αυτή τη διαδικασία και από αυτή την ιστορία. Επιτέλους, δε φταίνε αυτοί για όσα έχουν γίνει με την Αγροτική Τράπεζα! Και πρέπει επιτέλους να πάρει κάποιος μια πρωτοβουλία και να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα…».
Στο σημείο αυτό, ο Ηρακλειώτης βουλευτής εκφράζει και τις ανησυχίες του για τις επόμενες διαδικασίες, λέγοντας πως, «κάποια στιγμή που ένας εκκαθαριστής θα ασχοληθεί με το ζήτημα και θα θελήσει να διεκδικήσει όλα αυτά τα χρήματα, σαφώς και θα έχουν πρόβλημα οι άνθρωποι αυτοί…».
Ωστόσο, βέβαια, μεταξύ των κυβερνήσεων που μεσολάβησαν και δεν έδωσαν λύση στο ζήτημα αυτό ήταν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αρμόδιο υφυπουργό τον Βασίλη Κόκκαλη, που, ενώ είχε ανακοινώσει λύσεις, τελικά δεν προχώρησε στην ουσιαστική διευθέτηση της υπόθεσης. Σύμφωνα, πάντως, με τον Σωκράτη Βαρδάκη, «ο κ. Κόκκαλης το είχε ξεκινήσει το ζήτημα αυτό, αλλά οι παρεμβάσεις του έμειναν στη μέση. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση όποτε και να είναι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Θα πεθάνουν κάποια στιγμή και θα αφήσουν και χρέος στα παιδιά τους. Και αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ σοβαρά και ουσιαστικά δεν καθίσαμε όλοι μαζί να το δούμε το θέμα. Και να βάλουμε βέτο και σε κάποιες περιπτώσεις…».
Εγκλωβισμένοι – Το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου
Όπως γράφουμε και ξαναγράφουμε όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι εγκλωβίστηκαν μετά την πώληση της ΑΤΕ στο λεγόμενο “κακό κομμάτι” των χρεών, αφού, ενώ είχαν πληρώσει μία, δύο ή και περισσότερες φορές τα χρέη τους πάνω από το διπλάσιο του αρχικού τους κεφαλαίου, δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεχρεώσουν. Και ας πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις του άρθρου 39 του Νόμου 3259/2004 περί πανωτοκίων.
Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν εξαιρεθεί τότε από αυτή την πολύ καλή ρύθμιση, που είχε γίνει επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού της χώρας, με την αιτιολογία ότι ανήκαν σε δύο κατηγορίες: στην κατηγορία “Αλληλόχρεοι Λογαριασμοί” και στην κατηγορία της “Εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου”. Και όσοι από τότε προσέφυγαν δικαστικά, έμπλεξαν σε ατελείωτες και δαιδαλώδεις δικαστικές περιπέτειες, με ελάχιστους να καταφέρνουν να φτάνουν την υπόθεση τους “ως το τέλος”…https://www.neakriti.gr/